Nu bakgrundskontrolleras alla

Nu bakgrundskontrolleras alla

Samarbete | 2016-11-04

Interim Search fördjupar samarbetet med säkerhetsföretaget Actsec Business Security och inkluderar omfattande bakgrundskontroller som standard i rekryteringsprocessen.

-Beslutet innebär att vi från och med nu utför kontroller som standard ivåra rekryteringsprocesser i syfte att ytterligare öka tryggheten för våra kunder -utan extra kostnad. Interim Search har samarbetat med Actsec sedan 2014 kring extra känsliga rekryteringar där de förser oss med mycket omfattande kontroller. Med det utökade samarbetet så har vi adderat två produkter: en som är generell och en specifikt framtagen för att öka tryggheten vid anlitandet av ekonomer, meddelar Stefan Granqvist VD Interim Search.

 

 

Annette Karlsson, ansvarig för bakgrundskontroller på Actsec, svarar på några frågor:

Om vi börjar från början, vad är en bakgrundskontroll?

-En bakgrundskontroll är en del i en rekryteringsprocess som ska hjälpa till att bedöma framtida risker med kandidaten och fungerar som ett komplement till de traditionella instrument som används under rekryteringsprocessen, dvs. intervjuer och referenstagningar, som inte ger en heltäckande bild av kandidaten. Det kan vara betydelsefullt att verifiera de uppgifter som lämnas i en intervju och av referenser, i synnerhet vid tillsättning av känsliga positioner där personen får stora befogenheter.

Vad kontrolleras i en bakgrundskontroll?

-I de produkter som vi tagit fram tillsammans med Interim Search så har vi delat in bakgrundskontrollerna i tre nivåer beroende på rekrytering. Den högsta nivån är vid extra känsliga rekryteringar där uppdragsgivaren behöver få en djuplodande analys av kandidaten och inkluderar utdrag ur samtliga register, kartläggning av digitalt beteende, umgängeskrets och samröre med grupper eller individer som skulle kunna utgöra en säkerhetsrisk. De andra två produkterna fokuserar på att verifiera den informationen som kandidaten uppgivit samt juridisk och ekonomisk information.

Räcker det inte med att googla kandidaterna och begära utdrag ur belastningsregistret?

-Nej, den information som finns tillgänglig om personer på Internet är det viktigt att ställa sig skeptisk och restriktiv till. I de mer omfattande bakgrundskontrollerna ingår sökning av information på nätet, men vi vill understryka att vi förhåller oss källkritiskt till den. Vem står bakom informationen och varför är frågor som man bland annat kan behöva ställa sig.

-Belastningsregistret innehåller enbart uppgifter om eventuella begångna brott. Vår bakgrundskontroll innehåller mer fakta om en kandidat. När det gäller juridiska ärenden kontrolleras till exempel tvister mellan enskilda eller mellan enskilda och det allmänna, och även uppgifter om skulder och konkurser i tingsrätter runt om i Sverige. Genom att dessutom inhämta information från andra myndigheter kan de uppgifter som kandidaten lämnat om sig själv kontrolleras och kompletteras.

 

Samtliga personer som genomgår bakgrundskontroll ger sitt godkännande till detta på förhand. Actsec och Interim Search förhåller sig till de regelverk som gäller PuL, datalagring och efterfrågar aldrig integritetskränkande information.

För mer information om bakgrundskontroller, vårt samarbete och våra rekryteringsprocesser, vänligen kontakta Stefan Granqvist på stefan@interimsearch.se.

Fler nyheter

Tommys första interimsuppdrag har varat tre år

Efter ett långt yrkesliv var Tommy Rosvall redo för nya utmaningar som interimskonsult i rollen...

Ute på uppdrag: Anders Kantola

Hej, Anders Kantola som gick in som interim Affärsområdes- och Försäljningschef på HiQ Internat...

Kompetensbehov fyllt på fyra dagar

Ledningsgruppen, med företagets Kommunikationschef i spetsen, mailade Maja om sitt tillfälligt ...

Har interimskonsulter snabbare till beslut?

En stor fördel med att vara interimskonsult är att man, i mindre utsträckning, påverkas av inte...

Interim Search rekryterar Mats Reidler

Interim Searchs senaste rekrytering heter Mats Reidler. Han kommer senast från Rejlers där han ...

Nå hållbarhetsmål med interimskonsult

Det finns nice to have och need to have. Kompetens inom hållbarhetsfrågor och hur man säkerstäl...

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim biträdande Jurist

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. I ok...

Lyckas med långa förändringsuppdrag

Många konsulter väljer interimskarriären för att de vill jobba med förändringsledning som primä...

Interim Brottsbekämpare

”Branschen skriker efter brottsbekämpare” skrev Dagens Industri i förra veckan. Brottsbekämparn...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.