Pontus Frithiof: ”Anpassa dig, annars är du borta”

Pontus Frithiof: ”Anpassa dig, annars är du borta”

intervju | 2020-09-23

Kock, krögare och entreprenör. Pontus Frithiof har under de senaste 20 åren byggt ett eget krogimperium i Stockholm som bär hans namn. Innovation och smaksäkerhet är delar av framgångsreceptet, men även en imponerade ledarskapsförmåga – inte minst i tuffa tider.

Många stockholmare är bekanta med kocken, krögaren och entreprenören Pontus Frithiof. Som 27-åring tog han över Erik Lallerstedts välkända krog Eriks och döpte om den till Pontus in the Green House. En restaurang som senare titulerades Sveriges bästa restaurang och Årets affärskrog.

Jag hamnade under Erik Lallerstedts vingar när jag hoppade av gymnasiet, han är min mentor och har på ett väldigt generöst och osjälviskt sätt hjälpt mig fram genom karriären.

Karriären, som sedan succén med Pontus in the Green House, har fortsatt spikrakt uppåt. Det numera välkända varumärket känns lätt igen i framgångsrika restaurangsatsningar som Pontus!, Tidningshuset by Pontus, Pontus by the Sea, Pontus in the Air och Tekniska by Pontus. Etableringar som gjort Pontus till en lika självklar entreprenör som kock och krögare.

I grund och botten är jag i denna bransch för att jag genuint älskar mat, människor och möten. Sedan fanns entreprenörsandan där ända från början, om än lite latent. Jag arbetade länge nära Jan Stenbeck och fick en superinjektion av entreprenöriell inspiration som förändrade och förfinade strategierna för mitt företagsbyggande. För mig är entreprenörskap en otrolig kraft som kan förändra världen och något som vi borde entusiasmera i samhället.

Du verkar som entreprenör i en väldigt konkurrensutsatt bransch. Vad är framgångsreceptet?
Jag har som många andra fått min beskärda del av både framgång och motgång, där mina misslyckanden har gjort mig särskilt ödmjuk. Just nu handlar mitt entreprenörskap och delvis min framgång om att synas mycket, fatta väl avvägda beslut, bygga starka team och kanske viktigast av allt – våga utmana rådande normer och koncept i min bransch.

Hur har du utvecklats som företagsledare under de här åren?
Genom att läsa böcker, lära av andra branscher, gå utbildningar och framförallt finnas i rätt sammanhang med inspirerande människor. Samtal med andra entreprenörer ger mig väldigt mycket energi och idéer, till exempel är jag medlem i Founders Alliance – tveklöst det bästa kontaktnät jag har.

Många idag känner till varumärket Pontus. Hur har ni arbetat med marknadsföring för att göra ditt namn till ett så etablerat koncept?
Det var från början Jan Stenbecks idé att döpa min första krog till Pontus in the Green House. Därefter föll det sig naturligt att det följde fler Pontusverksamheter – man kanske kan kalla det dålig fantasi från min sida? På den tiden fanns inte marknadsföring och att bygga varumärke i min värld så jag hade tur. Nu däremot handlar mycket av mitt entreprenörskap om konsekvent kommunikation, trogna grundvärderingar och att välja hur vi vill synas. Det är en helt annan spelplan idag, men också en stor fördel med sociala medier där man själv väljer hur man vill exponeras. En del i det jag gör är att jag snarare delar innehåll ur ett entreprenörsperspektiv och arbetsgivarvarumärke än att publicera bilder på halstrade pilgrimsmusslor.

Jag vill göra det som ingen annan gör

När började du på riktigt planera för tillväxt och hur har den resan sett ut?
Det var i samband med Pontus by the Sea 2002, med den restaurangen hade vi potential att gå över 50 miljoner i omsättning. Vägen efter det var krokig ända fram till 2016 då vi satte den nuvarande strategin, både med helägda lönsamma verksamheter, franchiseverksamheter och starka varumärkessamarbeten.

Hur har du identifierat och utvärderat dina affärsmöjligheter? Från att öppna krog på Arlanda, laga tågmat och starta en museirestaurang.
Jag vill göra det som ingen annan gör och skapa goda matupplevelser på platser där folk inte förväntar sig det. Pontus in the Air på Arlanda är vår största framgång någonsin, både vad gäller lönsamhet och innovation. En liknande etablering har jag inte sett eller hört någon annan göra, sannolikt inte ens i världen.

Har du behövt tänka nytt med tanke på hur snabbt världen förändras?
Absolut, med en större verksamhet och ett etablerat varumärke följer ett ansvar. För mig som gammal kock lär jag mig mycket av yngre medarbetare, både vad gäller sociala medier eller ny vegetarisk mat.

Vi har jobbat hårt, synts mycket och varit flexibla. Like it or not – anpassa dig, annars är du borta

Våren har varit tuff för din bransch med tanke på den rådande coronapandemin. Lottie Knutson har tagit upp dig som exempel på en bra ledare, hur betydande tror du ditt ledarskap varit i dessa tider?
För mig har det varit viktigt att ta hand om medarbetare och kunder och våga ta plats trots tuff uppförsbacke, så jag har faktiskt varit på plats på restaurangerna och jobbat med mitt team varje dag. Jag upplever till och med att vi har en starkare teamkänsla idag än vad vi hade tidigare.

Hur har omställningen varit för er?
Vi har aldrig någonsin upplevt större förändringar än i mitten av mars och viktigt att komma ihåg är att ingen idag vet när eller hur detta kommer att sluta. Det har varit den största utmaningen – ovissheten. Det som drabbat oss är främst enorma beteendeförändringar i både resor och möten, men vi har jobbat hårt, synts mycket och varit flexibla. Like it or not – anpassa dig, annars är du borta.

Hur tror du att framtiden ser ut för entreprenörer i din bransch?Betydligt mer spännande och full av möjligheter än under mina första 20 år i branschen, också betydligt mer krävande. Allt går otroligt mycket snabbare och skiftar till att bli mer digitalt och trendkänsligt samtidigt som konkurrensen hårdnar. Så jag får upprepa mitt tidigare svar – anpassa dig, annars är du borta.

Fler nyheter

Interim Management – ett budgetalternativ?

Stein är VD för ett mindre nischat logistikbolag som heter TWS Logistics. Han har det senaste å...

Tre VD:ar med en interimsleverantör på snabbuppringning

En modern, framåtlutad VD vet att organisationer i förändring mår bra av stabilitet, erfarenhet...

Tommys första interimsuppdrag har varat tre år

Efter ett långt yrkesliv var Tommy Rosvall redo för nya utmaningar som interimskonsult i rollen...

Ute på uppdrag: Anders Kantola

Hej, Anders Kantola som gick in som interim Affärsområdes- och Försäljningschef på HiQ Internat...

Kompetensbehov fyllt på fyra dagar

Ledningsgruppen, med företagets Kommunikationschef i spetsen, mailade Maja om sitt tillfälligt ...

Har interimskonsulter snabbare till beslut?

En stor fördel med att vara interimskonsult är att man, i mindre utsträckning, påverkas av inte...

Interim Search rekryterar Mats Reidler

Interim Searchs senaste rekrytering heter Mats Reidler. Han kommer senast från Rejlers där han ...

Nå hållbarhetsmål med interimskonsult

Det finns nice to have och need to have. Kompetens inom hållbarhetsfrågor och hur man säkerstäl...

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim biträdande Jurist

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. I ok...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.