”Kunden kan alltid vara trygg med att vi gjort allt vi kan”

”Kunden kan alltid vara trygg med att vi gjort allt vi kan”

Intervju | 2023-06-14

Med start från 2020 och under 2021 har Interim Search genomfört en mindre omorganisation där man utökat back office-funktionen och byggt ett researchteam som stöttar rekryteringsprocesserna från start till mål, med det övergripande ansvaret för kandidathantering. Alexia Rehnberg och Tilda Blom har båda arbetat som Researchers på Interim Search sedan 2021, här berättar de om sin roll i organisationen och ger sina bästa tips om hur man bäst gör sig tillgänglig för nya uppdrag som kandidat.

Researchteamet består idag av tio medarbetare som alla arbetar med att identifiera kandidater till aktuella interimsuppdrag. Uppskattningsvis för teamet en dialog med över 2000 kandidater varje vecka och är en viktig bidragande faktor till att Interim Search har ett väl uppdaterat system med data som gör det möjligt att snabbt hitta rätt tillgängliga kandidater för akuta tillsättningar. Alexia berättar om vad hennes roll i en tillsättning innefattar, jag arbetar alltid med en och samma rekryteringskonsult. Till att börja med har vi ett uppstartsmöte med kunden där vi får en kravspecifikation och de beskriver situationen på bolaget – där får jag möjlighet att ställa frågor för att få det bästa underlaget inför att matcha rätt kandidater till uppdraget. Efter mötet lägger vi upp en tidsplan utifrån kundens önskemål och sedan börjar jag kartlägga kandidaturvalet. Vårt eget nätverk består av 12 000 kandidater så det räcker långt, men ibland behöver vi även använda externa plattformar. Det vi tittar efter i kandidaternas profiler är att de matchar skallkrav, kan arbeta inom uppdragets geografi och är tillgängliga när uppdraget startar – oftast väldigt snabbt. Från en lång lista av potentiella kandidater formar jag sedan urvalet till en kortlista som vi rekommenderar att rekryteringskonsulten djupintervjuar. Det arbetet gör jag på ungefär tre dagar.

Vad behöver du för att göra ett kvalitativt jobb?
En tydlig kravspecifikation från kunden är centralt, berättar Alexia. Där ska det framgå vilka som är absoluta skallkrav, och meriterande krav. Personligen ger det mig mycket att själv vara med i uppstartsmötet med kund så att jag lär känna företagskulturen och kan avgöra vilka kandidater som passar in. Sedan är det alltid roligt att komma nära beställaren. I det interna samarbetet är det viktigt att jag och rekryteringskonsulten har en tät kommunikation – många avstämningar, tydliga deadlines och en klar förväntan på vad som ska levereras. Att få vara med i processen från början till slut är givande och skapar ännu mer ägandeskap över tillsättningen.

Tilda fyller i, jag älskar att få jobba nära affären! Från att höra om ett kritiskt kompetensbehov, till att identifiera den rätta kandidaten och därefter få följa kandidaten under uppdragets gång. Det är stimulerande att få hjälpa till där det verkligen behövs och lösa en akut situation för kunden.

Vad vinner vi som organisation på att ha researchteamet, tror ni?
Dels har vi ett givande kunskapsutbyte oss emellan. Vi kan oftast tipsa varandra om lämpliga kandidater eller sökord. Externt kan vi leverera träffsäkra kandidater till våra kunder och de kan alltid känna sig trygga med att vi gjort allt vi kan för att få fram ett kvalitativt urval.

Har ni någon tillsättning som ni minns särskilt?
Vi fick en förfrågan att tillsätta en interim VD till ett företag i Göteborg, med krav på bakgrund från livsmedelsbranschen, berättar Tilda. Företaget hade även gett förfrågan till två andra interimsleverantörer och då är det ännu viktigare att som Researcher verkligen vända på varenda sten. Jag började med att kartlägga vårt eget nätverk, men använde mig även av andra sökplattformar. Väldigt få tillgängliga kandidater uppfyllde kravspecifikationen och med konkurrens blev urvalet förstås ännu mindre. Till slut presenterade vi en kortlista som vi kunde vara väldigt stolta över – kunden valde en av våra kandidater, bland många andra, och tillsättningen blev så pass lyckad att kunden rekryterade konsulten som permanent VD efter ett par månader. Hon kom dessutom tillbaka till oss när det uppstod ytterligare interimsbehov inom organisationen. Vad som står ut med tillsättningen är att vi, med facit i hand, hjälpte företaget hitta deras permanenta VD med en process som sammantaget tog två veckor.

 

I rollen som Researcher är Alexia och Tilda experter på att snabbt ta till sig information i kandidaters cv, här är deras bästa tips för att stå ut som interimskonsult:

  • Lyft fram spetskompetens som systemkunskaper eller särskilda arbetssätt i ditt cv. Vi söker ofta på nyckelord som till exempel SAP, Lean Management eller IFRS när vi letar efter kandidater.
  • De tio senaste åren är viktigast – lägg mest krut på dessa i ditt cv.
  • Skicka gärna in ett svenskt cv (också), vi söker naturligt ofta efter svenska sökord.
  • Uppdatera din tillgänglighet hos oss så fort den förändras – att ha ett system med uppdaterade data gör vägen till rätt kandidat så mycket enklare och snabbare. 

Fler nyheter

Högst upp på önskelistan: hållbarhetschef

Hållbarhetschefer är hett villebråd på interimsmarknaden. De tillhör dessutom de mest självgåen...

Turnarounds begin with trust

Ryan Looysen is an interim CEO, currently hired on an assignment via Interim Search. He is spec...

Digitalisera med interimskonsult

Interim Management innebär vanligtvis att tillsätta en tillfällig chef eller specialist under e...

”Affärsnyttan motiverar mest”

Michael Sjödin är Interim Searchs senaste tillskott. Han kommer från 25 års erfarenhet inom kom...

Har kunden alltid rätt?

Kunden har alltid rätt, brukar det låta. När det kommer till interimsrekrytering kan dock behov...

Interimschefens råd: ”Gör dig umbärlig”

Anders Holmberg startade som egen konsult 2019 och har därefter varit efterfrågad på interimsma...

Hon driver Interim Searchs satsning Talent Search

Linda Kvarnström är ny VD på företaget Talent Search. Det är grundarna till Interim Search, Ste...

”Interimsmarknaden konstant trots konjunktursvängningar”

”Kris efter kris omkullkastar pjäserna på arbetslivets schackbräde. Men behovet av interimslösn...

Interim Management – ett budgetalternativ?

Stein är VD för ett mindre nischat logistikbolag som heter TWS Logistics. Han har det senaste å...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.