Kravlista: omöjlig

Kravlista: omöjlig

intervju | 2023-03-08

Som Rekryteringskonsult och Researcher på Interim Search är det inte sällan man arbetar mot oddsen. Interimskonsulterna vi tillsätter ska oftast uppfylla en specifik kravspecifikation och lösa komplexa behov. Roger Grönborg och Lisa Jansson lyckades nyligen med något som föreföll nästintill omöjligt; en interimskonsult placerad utomlands, med avancerade krav på språk- och systemkunskaper.

Jag hade kontakt med företagets CFO i Sverige som precis köpt en fabrik i Tyskland och behövde en interim Produktionscontroller dit. Det är ett tillverkande bolag, så man behövde någon med tillverkningsbakgrund. Personen skulle även vara avancerad användare i SAP, arbeta på plats i Tyskland och kunna tala flytande tyska. Företaget hade själva sökt efter den här kompetensen i drygt en månad, med flera tyska och svenska leverantörer inblandade, berättar Roger.

Vad var målet med uppdraget?
Uppdragsgivaren ville se över ekonomiska delar som rör controlling i tillverkande industri; prissättning, standardkostnader, successiv vinstavräkning och produktkalkylering. Bara de kompetenserna är relativt komplexa. Att sedan addera språkkravet, placering utomlands och avancerade systemkunskaper gjorde att kravlistan framstod som nästintill omöjlig.

Det resulterande ändå i att ni placerade en konsult. Hur gick ni i mål till slut?
Man får alltid räkna med att dessa, till synes omöjliga, uppdragen tar lite längre tid och att man arbetar med ett mindre urval. Vi lyckades få fram starka kandidater, men den kandidat som matchade uppdraget absolut bäst hittade faktiskt oss – tack vare ett omfattande nätverk och vår synlighet på LinkedIn fångande vår annons kandidatens intresse och vi såg direkt att personen var en ”match made in heaven”. Efter att vi mottagit ansökan gick det snabbt, vi presenterade kandidaten för kunden och signerade dagen efter. Jag hade ställt in mig på att vi kanske behövde backa lite på något krav men kandidaten uppfyllde hela kravlistan: han hade utflugna barn och var helt geografiskt flexibel, han hade en tysk förälder och talade tyska obehindrat. Dessutom superuser i SAP och expert vad gäller produktkalkykering inom tillverkningsbranschen.

 

Rogers insikter: hur löser vi det omöjliga?

  • Rätt inställning. ”Det svåra tar vi tag i direkt. Det omöjliga tar lite längre tid”. Hade vi inte fått träff på alla skallkrav så hade nästa steg varit att, i dialog med kunden, tona ned vissa krav och göra ett omtag. Det behövde vi dock inte göra i denna tillsättning.
  • Fönster mot marknaden. Vårt omfattande nätverk med över 10 000, på förhand, intervjuade kandidater, 19 000 konsulter i vår Linkedingrupp ”Nätverk för Chefer och Specialister” samt position på marknaden gör att vi når merparten av Sveriges interimskonsulter, samt de kandidater som är nyfikna på interimsuppdrag. Då kan det omöjliga plötsligt bli möjligt!

Fler nyheter

Kompetensbehov fyllt på fyra dagar

Ledningsgruppen, med företagets Kommunikationschef i spetsen, mailade Maja om sitt tillfälligt ...

Har interimskonsulter snabbare till beslut?

En stor fördel med att vara interimskonsult är att man, i mindre utsträckning, påverkas av inte...

Interim Search rekryterar Mats Reidler

Interim Searchs senaste rekrytering heter Mats Reidler. Han kommer senast från Rejlers där han ...

Nå hållbarhetsmål med interimskonsult

Det finns nice to have och need to have. Kompetens inom hållbarhetsfrågor och hur man säkerstäl...

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim biträdande Jurist

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. I ok...

Lyckas med långa förändringsuppdrag

Många konsulter väljer interimskarriären för att de vill jobba med förändringsledning som primä...

Interim Brottsbekämpare

”Branschen skriker efter brottsbekämpare” skrev Dagens Industri i förra veckan. Brottsbekämparn...

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim Underhållschef

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. Under...

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim Head of Innovation

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. Under...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.