Interim Management ur två perspektiv

Interim Management ur två perspektiv

kandidatcase | 2020-12-02

Susanne Axelsson är en affärsorienterad och driven CFO med gedigen och bred bakgrund som ledare i olika svenska och internationella koncerner – främst inom bolag i tillväxt och transformation. Som en del i företagsledningen, och adjungerad i styrelsen, har hon haft möjlighet att utveckla olika typer av verksamheter med tyngdpunkt på innovationsdrivna bolag inom industri, teknik och tjänstesektorn, genom åren har hon även utvecklats i den egna rollen som interim CFO och beställare av konsulttjänster.

Nycklar som konsult – nätverkande och flexibilitet 

Susanne var tidig in i på interimsmarknaden och hade sitt första uppdrag som interim Business Controller för drygt tolv år sedan. Därefter följde ett par år som anställd, men sedan sex år tillbaka har hon uteslutande gått in i interimsroller som CFO och Finance Manager. För många som tar steget att bli egen finns det en rädsla att inte lyckas behålla kontinuitet i uppdragen, lyckligtvis har det aldrig varit ett problem för Susanne. ”Jag tror att jag fått många uppdrag för att jag passar in i flera bolag och har en bredd i min kompetens. Sedan nätverkar jag mycket, kontaktar de interimsleverantörer jag känner och försöker hålla mig top of mind hos dem. Jag är i grund och botten en säljande person som trivs med att förvalta och bygga mitt egna varumärke.”

Susanne delar upp rollen som interimschef i två faser – när hon är i uppdrag är det fullt fokus på uppgiften och det blir sällan tid över till egenföretagande och varumärkesbyggande, när uppdraget tar slut börjar säljperioden när Susanne visar sig tillgänglig och nätverkar för att hitta nästa uppdrag som känns rätt. ”Mitt framgångsrecept där är att visa att jag finns, vara öppen och tillåta en viss bredd. En del är kräsna och väljer sina uppdrag noga, vilket till viss del är positivt. Jag har förstås mina idealuppdrag, men tillåter viss flexibilitet. Jag bor i Göteborg, men måste inte utgå därifrån i mitt arbete – i och med att jag är geografiskt flexibel öppnar det upp för fler intressanta interimsuppdrag.”


Kundföretag och konsultmarknad i utveckling

Susanne har ofta kommit in på sina uppdrag när ett bolag tappat sin CFO som följd av en uppsägning eller annan akut anledning, vissa gånger har hon kommit in där det redan finns en befintlig CFO i behov av en parhäst som kan fokusera på att driva förändringsarbete. ”Oftast är det företag i utvecklingsfas som behöver få in någon med lite mer höjd än motsvarande person som skulle bli anställd. Jag anlitas ofta för att göra utvecklingsarbetet på kort tid, som att ansvara för M&A- och IPO-processer i bolag som ska ta steget ut på börsen. Jag trivs med den strategiska höjden, att sätta struktur och få styrning på en organisation som ofta kämpar.”

Efter många år i branschen ser Susanne att konsultmarknaden har mognat, i synnerhet för kandidaterna. ”Den består av betydligt fler aktiva interimskonsulter idag än när jag började, många bolag har också egna konsulter som man ska belägga så vi är klart fler som konkurrerar om uppdragen. När det kommer till uppdragsgivarna kan jag fortfarande känna att de flesta inte är helt vana vid att anlita interimskonsulter. En fälla många företag går i är att involvera för många interimsleverantörer när man står med ett behov; det blir inte samma kvalitet om du går ut för brett och leveransen blir troligtvis sämre. För ett sådant förtroendeuppdrag som att ta in en tillfällig nyckelperson tror jag det är viktigt med exklusivitet, då kan man på ett mer hängivet och dedikerat sätt komma fram till den bästa matchningen mellan kund och kandidat.”  


Perspektiv både som kund och konsult 

Susanne är själv ingen främling för att kontakta interimsleverantörer från andra sidan bordet. Hon har i sina roller som interim CFO tagit in tillfällig förstärkning på financeområdet. ”Det jag märkt är att de aktörer som är renodlade på att förmedla interimskonsulter och interimsuppdrag har en betydligt bättre leveransförmåga. Interimsrekrytering är ett annat hantverk och de aktörerna har en annan snabbhet och ett större nätverk. När jag som CFO har vänt mig till interimslösningar är det alltid av anledningen att det är för bråttom att dra igång en rekryteringsprocess. Jag har behövt någon på plats direkt och då med nivån och kompetensen att börja utveckla och bygga från start.”

Som rutinerad interimskonsult och numera van interimsköpare har Susanne sett fördelarna med interim management både från ett konsultperspektiv och som arbetsgivare. ”Uppfattningen som konsult är att jag oftast genomför mer än vad jag anlitades för – man börjar någonstans med lågt hängande frukt, sedan förlängs uppdraget när sex månader visar sig för kort för allt som behövs göras i en organisation. För konsultmässiga personer blir inte rollen förvaltande och de flesta kunder nyttjar det mervärdet. Som arbetsgivare och konsultköpare är min främsta uppgift att ta hand om interimskonsulten och se till att det finns en dedikerad handledare eller chef. Sedan ser jag till att sätta ett konkret övergripande mål och en huvuduppgift som ska genomföras. Utöver det bör man tillåta interimschefen relativt fria tyglar – de kan oftast själva identifiera vad som behövs göras.” 

Fler nyheter

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim Head of Innovation

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. Under...

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim Projektchef

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. Under...

Uppdrag: förvaltning

Många interimskonsulter börjar arbeta uppdragsbaserat för att komma åt nerven – de stora föränd...

Interim Search förstärker ytterligare, välkommen David Sjöborg

Den senaste rekryteringen på Interim Search heter David Sjöborg. Han går in i rollen som Direct...

Interim Search rekryterar rutinerad interimskonsult

Sven Öquist går in i rollen som Director på Interim Search. Det är inte första gången Sven och ...

Wictor Bonde and Stefan Granqvist are titled Founders of the Year

Wictor Bonde and Stefan Granqvist, founders of Interim Search, received the Growth Rings in Gol...

2381 nya interimskonsulter

Vi har tidigare skrivit om hur hösten är en period då många uppdragsgivare anlitar interimskons...

”Interimskonsulter är höstens energiinjektion”

Hösten innebär ofta förändringar i våra organisationer – vare sig det handlar om frön til...

Beteendekonsulten har skapat trygga team

I april förra året intervjuade vi beteendekonsulten Madeleine Geholm. Hon var uthyrd via Interi...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Interim Search

Interim Search is a Swedish recruitment agency with one goal: to solve your temporary resource needs. We believe in specialization and therefore are focused on short to medium term needs of managers and specialists within Finance & Accounting, Human Resources and General Management.

We bring together a strong local presence with a highly developed network of Associated Consultants. This approach provides us with a comprehensive, up to date and unique network of Interim Managers and a quality assured recruitment process.

Our guiding principle for achieving mutual and long-term success is simple: Only when we have helped our clients achieve their goals, have we achieved ours. 
Please contact us for a confidential discussion.

Contact us: +46 (0)8-556 460 00
info@interimsearch.com