Flexibilitet främjar framtidens arbetsmarknad

Flexibilitet främjar framtidens arbetsmarknad

intervju | 2022-04-05

Konsultrollen har breddats de senaste åren. Numera används interim management utöver de klassiska rollerna i ledningsgrupp och är ett beprövat koncept för specialistroller inom allt från digitalisering till marknadsföring. Det innebär i sin tur en förskjutning av vad som anses vara en typisk konsult – en utveckling som ställer krav på mer flexibla anställningsformer som passar alla kandidater. Här berättar Lena Arrelöv, rekryteringskonsult på Interim Search, om varför det är positivt att erbjuda konsulter flera olika anställningsformer.

Med en kraftigt växande konsultmarknad, större bredd av konsultroller och mer nischade behov från kundföretagen har man på Interim Search valt att erbjuda interimskonsulter två olika anställningsformer – både som underkonsult med eget bolag, och som tidsbegränsat anställd under uppdragsperioden. Bland Lena Arrelövs tillsatta konsulter har ca 25 procent valt att vara tidsbegränsat anställda.


Lena, vad innebär det att vara tidsbegränsat anställd hos Interim Search?
Det innebär att du inte behöver ha ett eget bolag för att börja ett interimsuppdrag via oss, utan du kan vara tidsbegränsat anställd hos Interim Search medan du är ute på uppdrag hos kunden. Kunden är därmed uppdragsgivare, medan vi är uppdragsförmedlare och arbetsgivare under perioden. För oss är det ett sätt att förenkla för konsulten och erbjuda våra kunder ett bredare urval av kandidater för att lösa deras kompetensbehov. Det blir en ömsesidig matchning när båda parterna blir nöjda och anställningsformen inte är helt avgörande. 


Vilka mer fördelar finns för uppdragsgivaren?

De får tillgång till en mycket bredare kompetensbas och ett ännu större urval av konsulter. Vi upplever generellt en förskjutning inom interim management – fler kunder eftersöker kompetenser utöver de klassiska ledningsgruppsrollerna som CFO, HR-chef och VD. Man vill i större utsträckning ha nischad specialistkompetens inom till exempel digitalisering, marknadsföring och ERP-system. Dessa kandidater är inte alltid personer som anammat konsultrollen fullt, utan vill kunna tacka ja till spännande uppdrag och nya möjligheter utan att nödvändigtvis ha eget bolag.


Vilka är dessa nya konsulter? Och vilka är fördelarna för dem att vara tidsbegränsat anställda?
Det är ofta personer som befinner sig i ett stadie i livet där man ännu inte tagit steget att starta eget bolag och kanske inte helt identifierar sig som konsult. För dessa kandidater kan en tidsbegränsad anställning gynna både kunden och konsulten som utifrån ett akut behov får prova på en roll under uppdragsperioden, för att senare ta beslut om att gå över i en permanent anställning om båda önskar. Då finns inga garantier initialt utan man fokuserar på uppdraget, lär känna varandra och utvärderar därefter.

Ett av våra värdeord är enkel – att erbjuda både underkonsulter och tidsbegränsat anställda gör att processen förenklas i att den blir mer flexibel och snabb. Urvalsprocessen blir också enkel i att vi kort och gott erbjuder den bästa kandidaten – i vilken anställningsform personen än väljer. 


Hur tror du att konsultrollen kommer att utvecklas de kommande tre åren?
Som jag nämnde tidigare ser vi redan nu en utveckling i att fler vill testa att arbeta som konsult och ser det som ett karriärsteg att kunna vara tidsbegränsat anställd om man vill. Det är en utveckling som gynnar hela arbetsmarknaden i att den blir friare och mer flexibel. Vår företagsvision är att skapa en mer flexibel arbetsmarknad där människan är i fokus. Med det menar vi att man som kandidat vågar mer i karriären och har friheten att själv arbeta med de uppdrag som stimulerar en bäst, i vilken anställningsform det innebär blir sekundärt. 

 

Psst! För de konsulter som även vill slippa bolagsadministration finner man en utmärkt företagspartner i vårt systerbolag &Company.

Fler nyheter

Interim Management – ett budgetalternativ?

Stein är VD för ett mindre nischat logistikbolag som heter TWS Logistics. Han har det senaste å...

Tre VD:ar med en interimsleverantör på snabbuppringning

En modern, framåtlutad VD vet att organisationer i förändring mår bra av stabilitet, erfarenhet...

Tommys första interimsuppdrag har varat tre år

Efter ett långt yrkesliv var Tommy Rosvall redo för nya utmaningar som interimskonsult i rollen...

Ute på uppdrag: Anders Kantola

Hej, Anders Kantola som gick in som interim Affärsområdes- och Försäljningschef på HiQ Internat...

Kompetensbehov fyllt på fyra dagar

Ledningsgruppen, med företagets Kommunikationschef i spetsen, mailade Maja om sitt tillfälligt ...

Har interimskonsulter snabbare till beslut?

En stor fördel med att vara interimskonsult är att man, i mindre utsträckning, påverkas av inte...

Interim Search rekryterar Mats Reidler

Interim Searchs senaste rekrytering heter Mats Reidler. Han kommer senast från Rejlers där han ...

Nå hållbarhetsmål med interimskonsult

Det finns nice to have och need to have. Kompetens inom hållbarhetsfrågor och hur man säkerstäl...

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim biträdande Jurist

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. I ok...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.