Lyckas med långa förändringsuppdrag

Lyckas med långa förändringsuppdrag

kandidatcase | 2023-12-19

Många konsulter väljer interimskarriären för att de vill jobba med förändringsledning som primär sysselsättning. De riktigt tunga och omfattande förändringsuppdragen är spännande, utmanande och ställer höga krav på rätt tillfällig chef vid rodret. Sedan januari 2022 har Lars varit interim Utvecklingschef på ett av Sveriges största massa- och kartongbruk, där han drivit omfattande förändringsledning. Här berättar Lars hur han landade uppdraget, som är många interimskonsulters idealuppdrag, och vad han skapat för mervärde när uppdragsgivaren nu förlängt honom i ett helt år.

Lars första interimsuppdrag var på ett annat kartongbruk, där han fick erbjudande om en tillfällig roll. Lars, som närmade sig pensionsåldern, såg en fördel i att närma sig konsultbranschen för att få en möjlighet att anpassa arbetstiden under året.

”Man kan nästan säga att jag varit konsult hela livet. Jag har alltid arbetat med utveckling eller drivit stora förändringsprojekt. Jag har inte heller varit knuten till en fast punkt, utan jobbat globalt och rest mycket.”

Projektet på det första interimsuppdraget handlade om att övergripande utveckla logistik och styrning av fabrikernas huvudmaskiner. Nästa erfarenhet i interims-cv:t blev inte en mindre uppgift. För Interim Searchs räkning klev Lars på ett uppdrag för en fabrik som omsätter över sju miljarder.

”När jag klev på så drev fabriken enorma utvecklingsprojekt med teknisk prägel. De skulle bygga om maskinerna och byta ut i princip allt. I det arbetet var det också viktigt att följa regelverk, däribland enorma miljökrav där målet är att bli helt fossilfria. Det är enormt många parallella projekt som urlakar organisationen på kompetens. Därför anlitades jag.”

Lars har nu arbetat i drygt ett år och kommit en bra bit i att leda en central utvecklingsfunktion för produkt, process, miljö och ledningssystem, som är en viktig enhet för att tillvarata de nya investeringarna och optimera verksamheten. Han ingår även i fabrikens ledningsgrupp och arbetar fokuserat för att stödja utformning och framdrift av samtliga byggstenar i framtidsfabriken.

Varför fick just du det här tunga förändringsuppdraget, med väldigt stort ansvar?
Jag tror att kunden lätt kunde ta till sig mitt cv och de erfarenheter jag kom ifrån. Jag har varit i många stora bolag och suttit med avancerade frågor. Gemensamt för mina roller är att jag varit en motor för att det ska hända saker i organisationen. Jag tror inte att ledare ska genomdriva alla förändringar själva, snarare fungera som smörjmedel så att kugghjulen kan röra sig framåt snabbare och smidigare.

Du startade uppdraget i januari 2022, nu är du kvar till juni 2024. Hur kommer det sig att du förlängts så lång tid?
Utvecklingsarbetet kommer att pågå under flera år och jag verkar, så här långt, ha uppfyllt förväntningarna. Ett råd till andra interimskonsulter är att inte fokusera på att själva hitta den optimala lösningen, utan i stället ställa rätt frågor och, utifrån svaren, successivt välja ut processer och enheter att kartlägga, identifiera förändringsbehov och leda verksamheten till att utforma lösningar. På så sätt har jag styckat upp elefanten i mindre delar och fått i gång nödvändig och stimulerande rörelse. Slutligen, för samtliga uppstartade förändringar, säkerställa att PDCA-förbättringshjulet följs (Plan, Do, Check, Act).

Det ska hända saker runt en interimskonsult!   

Fler nyheter

Turnarounds begin with trust

Ryan Looysen is an interim CEO, currently hired on an assignment via Interim Search. He is spec...

Digitalisera med interimskonsult

Interim Management innebär vanligtvis att tillsätta en tillfällig chef eller specialist under e...

”Affärsnyttan motiverar mest”

Michael Sjödin är Interim Searchs senaste tillskott. Han kommer från 25 års erfarenhet inom kom...

Har kunden alltid rätt?

Kunden har alltid rätt, brukar det låta. När det kommer till interimsrekrytering kan dock behov...

Interimschefens råd: ”Gör dig umbärlig”

Anders Holmberg startade som egen konsult 2019 och har därefter varit efterfrågad på interimsma...

Hon driver Interim Searchs satsning Talent Search

Linda Kvarnström är ny VD på företaget Talent Search. Det är grundarna till Interim Search, Ste...

”Interimsmarknaden konstant trots konjunktursvängningar”

”Kris efter kris omkullkastar pjäserna på arbetslivets schackbräde. Men behovet av interimslösn...

Interim Management – ett budgetalternativ?

Stein är VD för ett mindre nischat logistikbolag som heter TWS Logistics. Han har det senaste å...

Tre VD:ar med en interimsleverantör på snabbuppringning

En modern, framåtlutad VD vet att organisationer i förändring mår bra av stabilitet, erfarenhet...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.