Stäng

Det ska kännas tryggt att anlita oss.

Kund?

Kandidat?

Kundjour

Är ditt företag i behov av en interimskonsult? Vi finns tillgängliga 24/7, 365 dagar per år.

Journummer: +46 (0)8-556 460 99

Email: konsulter@interimsearch.com

Intresserad av uppdrag?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller skicka oss en spontanansökan/uppdatera din tillgänglighet.

Ring oss på telefon: +46 (0)8-556 460 00

Prenumerera på nyhetsbrevet

Spontanansökan

För löpande nyheter, följ oss på LinkedIn

”Tog ett aktivt beslut för att ha roligt på jobbet”

”Tog ett aktivt beslut för att ha roligt på jobbet”

konsultcase | 2022-05-17

Ghalia Saidavi Lindberg har alltid gått sin egen väg. Hon kom till Sverige som nittonåring, direkt efter studenten. På den tiden framstod ekonomi som det naturliga karriärvalet och efter att hon utbildat sig till civilekonom arbetade hon som ekonom i, vad hon själv anser, var alldeles för många år. Numera har hon hittat sitt riktiga kall och befinner sig i gränslandet mellan ekonomi och IT. För ett par år sedan tog hon valet att bara ha roligt på jobbet – för Ghalia innebär det att arbeta som interimskonsult och projektledare för omfattande ERP-integrationer och transformationsprojekt.

Att bli interimskonsult var ett aktivt beslut för att börja ha roligt på jobbet, berättar Ghalia. Jag skulle kunna förvalta, men det är inte min grej – alldeles för tråkigt!

Det låter som att du hittat rätt! Men hur började allt, varför blev du interimskonsult?
Jag kom till en position i mitt yrkesliv där jag hade privilegiet att välja bort att sitta med samma, rutinmässiga uppgifter och valde istället att arbeta med något jag tycker är väldigt roligt och utmanande, både på ett personligt och professionellt plan. Som interimskonsult händer det nya saker ständigt och jag ställs inför nya prövningar som jag lär mig otroligt mycket av.

Låter väldigt lärorikt, men är det så roligt som du trodde? Har du bara kul på jobbet?
Nästan alltid! Det finns självklart fler sidor av interim management – vissa uppdrag är av mer förvaltande karaktär, när en interimskonsult plötsligt behöver täcka upp för en medarbetare. Det jag går igång på är snarare ledarskapet och transformationsuppdragen.

Vad gör du idag? Berätta!
Jag är interim ERP-projektledare i ett uppdrag som startade under oktober 2020. Målet var att implementera ett fullskaligt ERP-system, och nu när projektet pågått en tid har det dykt upp flera olika utmaningar som krävt väldigt mycket av mig – en blandning av diplomati, strategi och jävlar anamma! När det gäller förändringsarbete av den här kalibern är det svårt att förstå mängden arbete som ligger framför en när man precis börjar, men det är precis det jag drivs av. Att veta att man har ett huvudsakligt fokus och ett tydligt mål under en begränsad period.

Är det alltid stora förändringsprojekt som ligger bakom att du anlitats av uppdragsgivare?
De uppdragsgivare jag varit hos har ofta tänkt att de vill genomföra någon typ av förändring sedan länge. När jag väl anlitas så har man formulerat visionen lite tydligare, men är ofta inte helt medveten om vad förändringen innebär. Så det är i slutändan upp till mig att identifiera vad som behöver göras och hur ledningen ska motivera medarbetarna att vara med i processen. Jag brukar säga att det inte är systemen som är utmaningen i de här projekten, utan människorna. Men de är också mitt främsta verktyg. Jag skulle säga att det bästa med att komma in som senior interimskonsult är att man har direktkontakt med ledningen och ofta ges fullt mandat till beslut. Det är väldigt tacksamt om man, som jag, drivs av att arbeta snabbt och resultatorienterat. Management buy-in är superviktigt för att lyckas.

Får du fler uppdragsförfrågningar idag än när du började konsultkarriären?
Jag blir väldigt uppvaktad som interimskonsult idag, särskilt med tanke på mina spetskompetenser inom IT och min grund inom ekonomi. Pandemin, som vi idag ser ett slut på, har nog bidragit till att man hos många företag identifierat olika digitaliseringsinitiativ som behövs och vilka resurser man saknar internt. Att arbeta med digitalisering har blivit eftersatt och nu kan man äntligen vara visionär igen. Då är det väldigt nyttigt att ta in en interimschef som driver förändringen man planerat för.

Blir du alltid uppvaktad och kontaktad inför nya uppdrag eller hittar du några själv?
Som interimskonsult är du ett vandrade varumärke och att ha ett stort nätverk underlättar. Däremot ska jag säga att de absolut roligaste och mest utmanande uppdragen är svåra att hitta själv, då ökar dina chanser betydligt genom att ha en interimsleverantör i ditt kontaktnät. Det kan faktiskt också vara bekvämt att själv slippa förhandla arvode med din kund.

Ser du några synergier mellan att uppdragsförfrågningarna blir fler och uppdragsgivarnas mognad förändras? Är företagen mer vana att ta in interimskonsulter nu än när du började?
Generellt sett, nej. Addera då att man befinner sig i en förändringsresa vilket gör saker ännu mer otydliga. I dessa fall har man mycket att vinna som interimskonsult, du som senior person kan skapa ett lugn i organisationen genom att visa dig kvalificerad och vara orädd i dynamiska situationer. Mitt tips för att verkligen ingjuta stabilitet och framåtanda hos uppdragsgivaren är att verkligen också kommunicera ditt intåg i gruppen, annars kan det lätt uppfattas som något typ av hot utifrån och interimskonsulten blir väldigt diffus och okänd för en redan sårbar organisation. Jag försäkrar mig alltid om att gruppen vet om att jag finns på plats och även vad mitt exakta mål med uppdraget är.

Vad är det största värdet man som konsult bidrar med i en ny organisation?
Man kommer in med ett par nya ögon och bidrar till att andra lyfter blicken. Bara det har en otroligt positiv effekt på resten av medarbetarna. I många av mina uppdrag är organisationerna rejält belastade, alla står och stampar i sina ordinarie rutor och arbetar hårt från deadline till deadline. Då hamnar man till slut i förvaltning och lyfter sällan nya perspektiv, eller uppfinner andra sätt att göra saker på. En stor del av mitt jobb är att försöka få fram dessa undangömda idéer och initiativ som finns, till exempel på IT-funktionen eller ekonomiavdelningen. Min närhet till ledningen gör att bra idéer får en direkt väg dit. På så sätt är jag en resurs som gynnar hela verksamheten, inte bara ledningen.

Fler nyheter

Har skapat framtidstro på sex månader

Hans Djurfeldt är interim IT-utvecklingschef och har blivit nästintill oumbärlig för sin uppdra...

Ute på uppdrag: Anders Bjurud

Anders Bjurud har varit interimskonsult sedan 2019 och har bland annat verkat som interim VD &a...

HR-chefen: ”Våra interimskonsulter är några av våra bästa investeringar”

Arnt Morten Skei är Head of Global HR & Sustainability i det snabbväxande industribolaget H...

Transformationsledaren Paul: ”Använder interim management för att det är enkelt”

Paul De Freene är Vice President Service Operations och ansvarig Transformationsledare på det m...

”Mår som bäst av att vara kreativ under tidspress”

Interim Search välkomnar en ny kollega till teamet! Maja Johansson gick in som Manager/Rekryter...

Kravlista: omöjlig

Som Rekryteringskonsult och Researcher på Interim Search är det inte sällan man arbetar mot odd...

Interim Search’s International Desk solves competence needs globally

In 2022 Interim Search launched the business area International Desk, led by AnnaCarin Stolpe. ...

Interim Search löser globala kompetensbehov med International Desk

I fjol lanserade Interim Search affärsområdet International Desk, med AnnaCarin Stolpe i spetse...

Supply Chain-konsulter skapar samordning snabbt

Den senaste tiden har interimsmarknaden för Supply Chain-konsulter vuxit avsevärt. Kundföretage...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Interim Search

Interim Search is a Swedish recruitment agency with one goal: to solve your temporary resource needs. We believe in specialization and therefore are focused on short to medium term needs of managers and specialists within Finance & Accounting, Human Resources and General Management.

We bring together a strong local presence with a highly developed network of Associated Consultants. This approach provides us with a comprehensive, up to date and unique network of Interim Managers and a quality assured recruitment process.

Our guiding principle for achieving mutual and long-term success is simple: Only when we have helped our clients achieve their goals, have we achieved ours. 
Please contact us for a confidential discussion.

Contact us: +46 (0)8-556 460 00
info@interimsearch.com