Interim Management i Malmö

Interim Management i Malmö

expansion | 2022-11-22

Director Martin Edqvist på Interim Search höll ett föredrag om Interim Management för ett fyrtiotal chefer i Malmöområdet i november. Interimsmarknaden i Malmö och övriga Sverige har vuxit avsevärt de senaste åren, en utveckling som följer den europeiska marknaden i länder som England och Tyskland. En tydlig trend som kommit av interimsmarknadens framväxt är att konsultmarknaden har breddats och i förlängningen även kompetenserbjudandet till kunder. Idag används interim management i större utsträckning utöver de traditionella ekonomirollerna och tjänsterna har blivit ännu mer specialiserade. I skrivande stund ser vi till exempel ett ökat behov av interimskonsulter inom supply chain och strategiskt inköp.

Interim Search är från början en Stockholmsbaserad interimsbyrå som med framgång etablerat sig i Göteborg och Gävle. Malmökontoret, i ledning av Martin Edqvist, öppnade tidigare år men man har sedan innan gjort flera tillsättningar inom geografin. Under 2022 har Interim Search bland annat tillsatt en Förändringsledare inom IT och en CFO till Helsingborg, en Quality Manager, en Quality Assurance Specialist och en Operations Coordinator till Lund samt en CFO, en Nordic Finance Manager, en Project Manager Finance och en Cash Manager till Malmö. Vi passade på att växla några ord med Martin efter hans uppskattade föredrag.

Hej Martin! Vad är de vanligaste frågorna när du presenterar Interim Search för en ny publik?
Det kommer alltid otroligt många frågor efter ett sådant här framträdande, vilket jag såklart välkomnar. Vanliga frågor är till exempel hur marknaden ser ut för interimskonsulter, vilka roller vi vanligtvis tillsätter, hur vi och kunden tar betalt och om vi även arbetar med specialistroller, vilket vi absolut gör.


Vad arbetar du med för interimsroller för tillfället?
Just nu hjälper jag kunder med en Chief Product Officer inom konsumentelektronik, en Supply Chain Manager inom industrisektorn, en Strategisk Inköpare till ett globalt industriföretag, en Executive Assistant till en större svensk koncern med nytillträdd CEO och en Site Controller till ett företag inom pharma. Traditionellt har det ofta efterfrågats roller inom ekonomi som CFO:er, ekonomichefer, controller och redovisningsekonomer men idag ser vi egentligen inga vita fläckar utan tillsätter konsulter till alla positioner i ledningsgrupp och två steg ut. I övrigt ser vi fler tillväxtroller inom hållbarhet, transformation och digitalisering där kunderna ofta inte själv har kompetensen i bolaget och därmed väljer att ta in erfarna interimskonsulter att driva nödvändiga projekt. 


Hur kan en företagsledare hjälpas av att ha en interimsleverantör?
Det finns så många situationer då en interimslösning är det bästa alternativet. Det kan exempelvis vara för att initiera och driva förändring och utveckling eller för att täcka upp för en person som av olika anledningar inte finns tillgänglig. En interimskonsult bidrar med ny kunskap, omfattande erfarenhet från andra organisationer, hög energinivå och arbetsmoral. En insats som inte bara löser ett tillfälligt behov utan även skapar värden som består efter att interimskonsulten lämnat företaget.


Vad kunde du dela för lärdomar till nya interimskonsulter i publiken?
Något som är väldigt viktigt som interimskonsult i den här marknaden är att säkerställa att man har ett uppdaterat och konsultanpassat cv där de tio senaste åren ska ta mest rum. Det är viktigt att tydligt och lättläst lyfta fram sin bakgrund och kompetenser så att vi snabbt kan göra matchningen. Var tydlig med de spetskompetenser du besitter och lyft fram affärs- och systemkunskaper. Skriv de tydligt i cv:t då man ofta söker på nyckelord i CRM-system när vi gör research till specifika uppdrag. Var även synlig på marknaden och säkerställ att ditt cv stämmer överens med din LinkedInprofil. Säkerställ att du finns hos en interimsleverantör med uppdrag som passar din profil och geografi.


Hur ser konsultmarknaden i Skåne ut när det kommer till kompetens?
Jag kan konstatera, efter detta år på Interim Search, att den ser mycket god ut. Här finns många duktiga interimskonsulter i regionen med kompetens och erfarenhet från alla möjliga branscher.

 

Kontakta gärna Martin för en konfidentiell diskussion om interim management. Han nås på martin.edqvist@interimsearch.com eller 070 555 26 32.

Fler nyheter

Har kunden alltid rätt?

Kunden har alltid rätt, brukar det låta. När det kommer till interimsrekrytering kan dock behov...

Interimschefens råd: ”Gör dig umbärlig”

Anders Holmberg startade som egen konsult 2019 och har därefter varit efterfrågad på interimsma...

Hon driver Interim Searchs satsning Talent Search

Linda Kvarnström är ny VD på företaget Talent Search. Det är grundarna till Interim Search, Ste...

”Interimsmarknaden konstant trots konjunktursvängningar”

”Kris efter kris omkullkastar pjäserna på arbetslivets schackbräde. Men behovet av interimslösn...

Interim Management – ett budgetalternativ?

Stein är VD för ett mindre nischat logistikbolag som heter TWS Logistics. Han har det senaste å...

Tre VD:ar med en interimsleverantör på snabbuppringning

En modern, framåtlutad VD vet att organisationer i förändring mår bra av stabilitet, erfarenhet...

Tommys första interimsuppdrag har varat tre år

Efter ett långt yrkesliv var Tommy Rosvall redo för nya utmaningar som interimskonsult i rollen...

Ute på uppdrag: Anders Kantola

Hej, Anders Kantola som gick in som interim Affärsområdes- och Försäljningschef på HiQ Internat...

Kompetensbehov fyllt på fyra dagar

Ledningsgruppen, med företagets Kommunikationschef i spetsen, mailade Maja om sitt tillfälligt ...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.