Stäng

Det ska kännas tryggt att anlita oss.

Kund?

Kandidat?

Kundjour

Är ditt företag i behov av en interimskonsult? Vi finns tillgängliga 24/7, 365 dagar per år.

Journummer: +46 (0)8-556 460 99

Email: konsulter@interimsearch.com

Intresserad av uppdrag?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller skicka oss en spontanansökan/uppdatera din tillgänglighet.

Ring oss på telefon: +46 (0)8-556 460 00

Prenumerera på nyhetsbrevet

Spontanansökan

För löpande nyheter, följ oss på LinkedIn

Ulla startade interimskarriären med cold calls

Ulla startade interimskarriären med cold calls

kandidatcase | 2020-11-04

Ulla Hemmi började som interimskonsult för tretton år sedan. Med en bakgrund som säljare och ledare i IT-branschen och ett intresse för ledarskap har hon en bred profil som lett till många framgångsrika interimsuppdrag.

Ulla har en särskild passion för ledarskap. Hon menar själv att hon efter sin första chefsposition fattade tycke för helheten, med fullt P&L-ansvar och hantering av en hel organisation. ”Jag hade som anställd ett antal chefspositioner både som vd, divisionschef eller enhetschef för olika internationella bolag. Helhetsansvaret med kunder, affärsresultat och medarbetare är det som alltid drivit mig.” Som ansvarig ledare vid rodret på storbolag är man ofta inte främmande för uppdrag med förändringsagenda – inte heller Ulla. Hon har tre finansiella turnarounds i ryggen, varav två på det globala IT-företaget IBM – ett av de sista bolagen där hon var anställd innan hon startade eget som interimskonsult. ”Drivkraften att starta eget kom från många år av hektiska jobb i internationella bolag där jag var tvungen att resa flera gånger i veckan. Jag kommer från en företagarbakgrund och har nog den mentaliteten i mig, det värsta som kan inträffa är att det inte fungerar och om allt går om skogen vet jag i alla fall hur man säljer,” berättar Ulla.

Hon startade eget 2007, säljbakgrunden kom väl till pass när hon var i startgroparna av den nya karriären. ”Denna gång hade jag ingen produkt eller tjänst vilket jag var van vid, istället skulle jag sälja min egen kompetens. Jag började med en lista över personer jag kände från mina år i IT-branschen och började ringa cold calls. Till slut fick jag napp av en gammal kollega på Nokia som var vd på Ework. Man hade förlorat en outsourcingaffär till en konkurrent och ville ha in mig som interimskonsult för att forma företagets första outsourcingerbjudande.”

Sedan dess har uppdragen duggat tätt, men det första glappet gjorde till en början Ulla tveksam över livet som egenanställd. ”När man är i ett uppdrag jobbar man i 180 och är fullständigt dedikerad till vad man ska utföra. Sedan kommer ofta ett glapp innan nästa uppdrag som matchar, första glappet blev jag så nervös och tänkte att jag är snart yesterday’s news. Efter ett par interimsuppdrag vänjer man sig vid den cykeln, det kan till och med vara tilltalande. Nu har jag även lärt mig att behoven kan vara säsongsbetonade, ofta är det lugnare för mig på sommaren och då kan jag som konsult göra min finansiella planering utefter det.”

Vem passar som interimskonsult?

Du måste ha ett starkt sinne, driv och en tro på din förmåga. Kommunicera mycket med uppdragsgivaren så att du förstår vilka förväntningar som finns på dig. Leverera sedan det som efterfrågas, utan att behöva överleverera, kom istället med förslag på förbättringar som du mycket lättare kan se än en anställd. Kunden kommer att säga till om de inte vill höra, men det har jag själv aldrig varit med om. Interimskonsulter är generellt så pass välmeriterade och erfarna att man har en helt annan trygghet i ledarskapet. 

Berätta om ett uppdrag där du verkligen fick visa på de egenskaperna.

Jag var interimschef för en konsultverksamhet – på något så ovanligt som ett svenskt mjukvarubolag med globala kunder. Deras vd hade sagt upp sig och nu hade man en styrelseordförande där som tillförordnad. Under tiden jag var där anställde man en permanent lösning på vd-posten, men det var en tuff tid för bolaget och man saknade många nyckelpersoner. Då bolaget hade stora men få kunder och produkterna var mycket avancerade på en snabbrörlig marknad, hade man utmaningar vad gäller lönsamhet – ett tufft läge för en liten aktör mot stora drakar helt enkelt. Där gällde det för mig att både strukturera verksamheten och ingjuta framtidstro i organisationen. Jag anlitas ofta för tre olika uppdrag – som ansvarig chef med resultatansvar, som outsourcingexpert eller affärscoach. Ledarskapsrollerna är nog de som skiljer mest i respektive bolag, jag har varit inne som interim landschef i ett företag där det var totalt inbördeskrig – jag minns att jag satt på min plats och tänkte – vad ska de ha mig till? I sådana lägen är det bara att bita ihop och alltid vilja göra något bra utav det man åtagit sig. Min största drivkraft är nog att jag är en tävlingsmänniska, för mig finns det alltid en väg att komma ut vinnandes, sedan är min tolerans för tokigheter extremt mycket högre i ett konsultuppdrag.

Hur upplever du att kundföretagen gynnas att få in en extern senior konsult i tillfällig linjeroll? Har rollerna ofta utvecklats till att genomföra mer än vad man anlitades för?

Många uppdrag växer. I vissa fall använder man personen för att ta obehagliga beslut eller städa på företaget. Till exempel att introducera nya arbetssätt och omorganisera. För interimskonsulter är det en fantastisk miljö att få komma in i när man får ta stora beslut, hjälpa företag komma på rätt väg och så är man dessutom helt oberoende av personalpolitik.

Du har ju en bred profil och många olika kompetenser, upplever du att marknaden för dig har utvecklas över åren?

Marknaden har nog blivit mer accepterad och större, det finns många andra före detta vd:ar som vill testa på interimskarriären. Något jag tycker uppdragsgivare ibland gör fel är att man alltid vill ha in någon från samma eller liknande bransch – utan att förstå att du ibland får bättre resultat när någon kommer in med helt nyktra ögon. Jag tycker om när traditionellt gamla branscher vågar ta in en interimschef med IT-bakgrund. För en tid sedan fick jag förfrågan om att vara coach till ett litet företag med krav att man skulle varit verksam i småföretag, då har man tänkt lite fel enligt mig. Vill de fortsätta vara små eller växa tillsammans med någon som har erfarenhet av växande bolag och höga mål? Hur mycket skiljer sig ledarskap i stora kontra små bolag egentligen? Det bolaget är tyvärr inte ensamma att tänka så snävt, utan där har hela branschen en lång väg att gå.

Fler nyheter

Välkommen till teamet Christian Richtnér!

Tillväxten fortsätter och vi på Interim Search är stolta över att presentera vår senaste kolleg...

Välkommen Roger Grönborg!

Interim Search har nöjet att meddela att vi får ytterligare förstärkning av en ny Rekryteringsk...

Stefan Granqvist, Interim Search

7 tips inför höstens konsultköp

Många planerar nu för att hyra in specialister och andra konsulter inför hösten. Men vad ska ma...

Pernilla Medson

Årets Förändringsledare för medelstora bolag, möjliggjorde rekordstora leveranser till vården – mitt under brinnande kris

Årets Förändringsledare uppmärksammar ledare, som lett sin personal och sin verksamhet på ett i...

Årets Förändringsledare 2020 Karolinska

Personal på Karolinska Universitetssjukhuset får vår utmärkelse för sitt innovativa och snabba sätt att lösa krisen kring skyddsutrustning

Med hjälp av utmärkelsen Årets Förändringsledare uppmärksammar vi ledare, som trots en förändri...

Årets Företagsledare Ericsson

Ericssons vd, Börje Ekholm, får vår utmärkelse för sitt unika sätt att leda till framgång – trots pandemins stora utmaningar

Med hjälp av utmärkelsen Årets Förändringsledare uppmärksammar vi företagsledare, som trots en ...

Verksamhetsberättelse 2020

Interim Search AB har bevisat sin bärighet och stabilitet även under verksamhetsåret 2020. En s...

Financial Times placering ISAB

Financial Times uppmärksammar Interim Searchs snabba tillväxt

Idag publicerar Financial Times sin lista över de 1 000 företag i Europa som växer snabbast jus...

”Interimskonsulter vet vikten av att leverera”

Rolf Berg är interim HR-direktör som anlitats av en rad eminenta uppdragsgivare på både den sve...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Interim Search

Interim Search is a Swedish recruitment agency with one goal: to solve your temporary resource needs. We believe in specialization and therefore are focused on short to medium term needs of managers and specialists within Finance & Accounting, Human Resources and General Management.

We bring together a strong local presence with a highly developed network of Associated Consultants. This approach provides us with a comprehensive, up to date and unique network of Interim Managers and a quality assured recruitment process.

Our guiding principle for achieving mutual and long-term success is simple: Only when we have helped our clients achieve their goals, have we achieved ours. 
Please contact us for a confidential discussion.

Contact us: +46 (0)8-556 460 00
info@interimsearch.com