Stäng

Det ska kännas tryggt att anlita oss.

Kund?

Kandidat?

Kundjour

Är ditt företag i behov av en interimskonsult? Vi finns tillgängliga 24/7, 365 dagar per år.

Journummer: +46 (0)8-556 460 99

Email: konsulter@interimsearch.com

Intresserad av uppdrag?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller skicka oss en spontanansökan/uppdatera din tillgänglighet.

Ring oss på telefon: +46 (0)8-556 460 00

Prenumerera på nyhetsbrevet

Spontanansökan

För löpande nyheter, följ oss på LinkedIn

6 LinkedIntips som du nog inte hört innan

6 LinkedIntips som du nog inte hört innan

guide | 2020-12-16

Det är troligt att det inte är första gången du läser en guide om hur du kan förbättra din LinkedInprofil. Många av tipsen är bra men det är ganska lite som skiljer dem åt –du som är intresserad har troligtvis redan valt den mest professionella profilbilden du har, skrivit en sammanfattning och sett över din huvudrubrik. Därför vill jag gärna komma med några (förhoppningsvis) mindre uppenbara råd till dig som är (aktivt eller passivt) jobbsökande om hur du kan få ut mer av plattformen.

Jag heter Natalia Ostuni Sener och jobbar som Associate & Marketing Manager på Interim Search. Jag har jobbat med kandidatsearch i drygt tre år och är en van användare av LinkedIns premiumverktyg Recruiter Professional. I denna guide visar jag hur du enkelt kan förbättra din LinkedInprofil och öka din exponering.

Tips 1: skriv vad du vill (för den publik du vill nå). Du kanske inte vill stava ut att du är aktivt jobbsökande, men det är aldrig fel att (föredragsvis i sammanfattningen) skriva vad du motiveras av och vad du söker i din karriär. Se upp för att använda klyschor bara och håll dig till användbar information, t.ex. vilken geografi du verkar inom och vad dina långsiktiga mål är.


Tips 2:
gör dig nåbar. Oavsett om du bara är ute efter kvalitativt nätverkande genom LinkedIn eller vill få jobberbjudanden rekommenderar jag att du ser över hur nåbar du har gjort dig för andra medlemmar. Under inställningar finns delvis möjligheter att justera vem som kan skicka kontaktförfrågningar till dig, se din angivna e-postadress och vem som kan skicka dig Inmails. Förvånansvärt få användare har skrivit ut mobiltelefonnummer och e-postadress i profilerna vilket blir ett hinder för rekryteringsprocesser med korta ledtider.

Går du in på din egen LinkedInprofil finns det en knapp under profilbilden som tillåter dig att visa rekryterare att du är tillgänglig för jobb. När du ändrar inställningar till att du är öppen för nya utmaningar syns detta endast för rekryterare med LinkedIns premiumkonto Recruiter Professional. Det är ett bra sätt att visa att du är jobbsökande utan att behöva skriva ut det i din publika profil.

Alex Vestergaard, Relationship Manager på LinkedIn förklarar: “I work at LinkedIn, owned by Microsoft. If I activate “Open to work” this can only be seen by users with Recruiter Professional or Recruiter Corporate who are not in some way linked to LinkedIn or Microsoft. People who are OpenToWork recieve 40% more messages from recruiters.”


Tips 3: gör LinkedIn mer relevant för dig.
Många rekryteringsföretag och arbetsgivare lägger ut aktuella jobb på LinkedIn. Om du följer dessa företag eller grupper så kommer jobbannonserna att synas i ditt flöde. Passa även på att justera inställningarna under inställningar/kommunikation där du kan anpassa aviseringar och vilka typer av nyheter som ska dyka upp i ditt nyhetsflöde. Avfölj även personer i ditt nätverk som lägger ut information som du inte tycker är relevant (ni är då fortfarande kontakter men du kommer inte se personens inlägg)

För rekryterare med Recruiter Professional får personer som har samhörighet med ditt företag eller liknande organisationer en etikett där det står “More likely to respond”.  I rekryteringsprocesser där det är kort om tid blir dessa kandidater naturligt prioriterade. Vilka varumärken och bolag du interagerar med på LinkedIn har därför betydelse för vilka jobberbjudanden du kan tänkas få.


Tips 4: öka din exponering kvalitativt.
Du kan aktivt bygga följare och göra dig synlig genom att publicera/ gilla/ dela relevant och kvalitativt innehåll. Det finns en funktion för att innehållet både syns i ditt nätverks flöden och läggs upp i grupper du väljer vilket kan vara bra för exponeringen. Tänk en extra gång innan du publicerar det i grupper så att innehållet är aktuellt för gruppen ifråga och att administratörerna tillåter den typ av inlägg. Du kan passivt öka din exponering genom att göra dig mer sökbar för andra medlemmar. Delvis genom de inställningarna jag nämnt men även genom sökord. Det fungerar precis som när du söker via Google –har du genomgående använt titeln ”CFO” så kommer du inte upp i sökningar med ordet ”ekonomichef”. Tänk därför på att variera vilka ord och termer – både de du skrivit som fritext och vilka ”kompetenser” du angivit.


Tips 5: Lista alla kompetenser som kan göra din profil intressant.
Många LinkedInanvändare är väldigt duktiga på att lista sina kompetenser under Skills & Expertise men det finns många som missat funktionen. Som rekryterare med en tight deadline måste du ofta gå på konkreta kompetenser och skallkrav när du söker kandidater. Letar en rekryterare efter en Business Controller med Excelvana söker vi gärna med “Excel” i fritexten vilket gör att endast de Controllers som angett Excel som kompetens dyker upp. Tänk på din LinkedInprofil som ditt cv, du vill inte lämna funderingar om dina kompetenser obesvarade. Nytt för i år är att du dessutom kan verifiera dina bedrifter och intyg genom att ta ett quiz, tryck bara på knappen Gör ett kompetensquiz under Kompetenser och intyg på din profil. Välj kompetensen du vill testa dig själv i, exempelvis Microsoft Excel – ett resultat med över 70% rätta svar ger dig en certifiering att addera till din profil. Enkel kvalitetssäkring för oss rekryterare! LinkedIn är dessutom generösa nog att löpande erbjuda gratis online-kurser för att ständigt bättra på dina kompetenser. De riktar även jobberbjudanden som matchar de kompetenser du listat och certifierat.


Tips 6: krydda inte innehållet.
Tänk på att, som tidigare nämnt, gränsen idag mellan vad du anger på din LinkedIn och ditt traditionella cv till stor del är utsuddat och att ett professionellt rekryteringsföretag kommer att jämföra informationen med vad du skrivit i din ansökan och andra källor, inte minst vid referenstagning. Stäm av med ditt cv att årtal och information stämmer överens med vad som står i din LinkedInprofil.

Fler nyheter

Interim Search rekryterar rutinerad interimskonsult

Sven Öquist går in i rollen som Director på Interim Search. Det är inte första gången Sven och ...

Wictor Bonde and Stefan Granqvist are titled Founders of the Year

Wictor Bonde and Stefan Granqvist, founders of Interim Search, received the Growth Rings in Gol...

2381 nya interimskonsulter

Vi har tidigare skrivit om hur hösten är en period då många uppdragsgivare anlitar interimskons...

”Interimskonsulter är höstens energiinjektion”

Hösten innebär ofta förändringar i våra organisationer – vare sig det handlar om frön til...

Beteendekonsulten har skapat trygga team

I april förra året intervjuade vi beteendekonsulten Madeleine Geholm. Hon var uthyrd via Interi...

Porträtt: Jessica Frösell

Jessica Frösell är Manager på Interim Search. Hon är också en flitig golfspelare (efter 20 års ...

Porträtt: Nathalie Löfvenmark

Nathalie Löfvenmark är Manager på Interim Search. Hon är även en fikafantast som fått i uppgift...

Porträtt: Johan Linder

Johan Linder är Director på Interim Search. Han är även en träningsentusiast som har funnit sit...

Porträtt: Maja Johansson

Maja Johansson är Manager på Interim Search. Hon är även tidigare proffsdansare som inspireras ...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Interim Search

Interim Search is a Swedish recruitment agency with one goal: to solve your temporary resource needs. We believe in specialization and therefore are focused on short to medium term needs of managers and specialists within Finance & Accounting, Human Resources and General Management.

We bring together a strong local presence with a highly developed network of Associated Consultants. This approach provides us with a comprehensive, up to date and unique network of Interim Managers and a quality assured recruitment process.

Our guiding principle for achieving mutual and long-term success is simple: Only when we have helped our clients achieve their goals, have we achieved ours. 
Please contact us for a confidential discussion.

Contact us: +46 (0)8-556 460 00
info@interimsearch.com