6 LinkedIntips som du nog inte hört innan

6 LinkedIntips som du nog inte hört innan

guide | 2020-12-16

Det är troligt att det inte är första gången du läser en guide om hur du kan förbättra din LinkedInprofil. Många av tipsen är bra men det är ganska lite som skiljer dem åt –du som är intresserad har troligtvis redan valt den mest professionella profilbilden du har, skrivit en sammanfattning och sett över din huvudrubrik. Därför vill jag gärna komma med några (förhoppningsvis) mindre uppenbara råd till dig som är (aktivt eller passivt) jobbsökande om hur du kan få ut mer av plattformen.

Jag heter Natalia Ostuni Sener och jobbar som Associate & Marketing Manager på Interim Search. Jag har jobbat med kandidatsearch i drygt tre år och är en van användare av LinkedIns premiumverktyg Recruiter Professional. I denna guide visar jag hur du enkelt kan förbättra din LinkedInprofil och öka din exponering.

Tips 1: skriv vad du vill (för den publik du vill nå). Du kanske inte vill stava ut att du är aktivt jobbsökande, men det är aldrig fel att (föredragsvis i sammanfattningen) skriva vad du motiveras av och vad du söker i din karriär. Se upp för att använda klyschor bara och håll dig till användbar information, t.ex. vilken geografi du verkar inom och vad dina långsiktiga mål är.


Tips 2:
gör dig nåbar. Oavsett om du bara är ute efter kvalitativt nätverkande genom LinkedIn eller vill få jobberbjudanden rekommenderar jag att du ser över hur nåbar du har gjort dig för andra medlemmar. Under inställningar finns delvis möjligheter att justera vem som kan skicka kontaktförfrågningar till dig, se din angivna e-postadress och vem som kan skicka dig Inmails. Förvånansvärt få användare har skrivit ut mobiltelefonnummer och e-postadress i profilerna vilket blir ett hinder för rekryteringsprocesser med korta ledtider.

Går du in på din egen LinkedInprofil finns det en knapp under profilbilden som tillåter dig att visa rekryterare att du är tillgänglig för jobb. När du ändrar inställningar till att du är öppen för nya utmaningar syns detta endast för rekryterare med LinkedIns premiumkonto Recruiter Professional. Det är ett bra sätt att visa att du är jobbsökande utan att behöva skriva ut det i din publika profil.

Alex Vestergaard, Relationship Manager på LinkedIn förklarar: “I work at LinkedIn, owned by Microsoft. If I activate “Open to work” this can only be seen by users with Recruiter Professional or Recruiter Corporate who are not in some way linked to LinkedIn or Microsoft. People who are OpenToWork recieve 40% more messages from recruiters.”


Tips 3: gör LinkedIn mer relevant för dig.
Många rekryteringsföretag och arbetsgivare lägger ut aktuella jobb på LinkedIn. Om du följer dessa företag eller grupper så kommer jobbannonserna att synas i ditt flöde. Passa även på att justera inställningarna under inställningar/kommunikation där du kan anpassa aviseringar och vilka typer av nyheter som ska dyka upp i ditt nyhetsflöde. Avfölj även personer i ditt nätverk som lägger ut information som du inte tycker är relevant (ni är då fortfarande kontakter men du kommer inte se personens inlägg)

För rekryterare med Recruiter Professional får personer som har samhörighet med ditt företag eller liknande organisationer en etikett där det står “More likely to respond”.  I rekryteringsprocesser där det är kort om tid blir dessa kandidater naturligt prioriterade. Vilka varumärken och bolag du interagerar med på LinkedIn har därför betydelse för vilka jobberbjudanden du kan tänkas få.


Tips 4: öka din exponering kvalitativt.
Du kan aktivt bygga följare och göra dig synlig genom att publicera/ gilla/ dela relevant och kvalitativt innehåll. Det finns en funktion för att innehållet både syns i ditt nätverks flöden och läggs upp i grupper du väljer vilket kan vara bra för exponeringen. Tänk en extra gång innan du publicerar det i grupper så att innehållet är aktuellt för gruppen ifråga och att administratörerna tillåter den typ av inlägg. Du kan passivt öka din exponering genom att göra dig mer sökbar för andra medlemmar. Delvis genom de inställningarna jag nämnt men även genom sökord. Det fungerar precis som när du söker via Google –har du genomgående använt titeln ”CFO” så kommer du inte upp i sökningar med ordet ”ekonomichef”. Tänk därför på att variera vilka ord och termer – både de du skrivit som fritext och vilka ”kompetenser” du angivit.


Tips 5: Lista alla kompetenser som kan göra din profil intressant.
Många LinkedInanvändare är väldigt duktiga på att lista sina kompetenser under Skills & Expertise men det finns många som missat funktionen. Som rekryterare med en tight deadline måste du ofta gå på konkreta kompetenser och skallkrav när du söker kandidater. Letar en rekryterare efter en Business Controller med Excelvana söker vi gärna med “Excel” i fritexten vilket gör att endast de Controllers som angett Excel som kompetens dyker upp. Tänk på din LinkedInprofil som ditt cv, du vill inte lämna funderingar om dina kompetenser obesvarade. Nytt för i år är att du dessutom kan verifiera dina bedrifter och intyg genom att ta ett quiz, tryck bara på knappen Gör ett kompetensquiz under Kompetenser och intyg på din profil. Välj kompetensen du vill testa dig själv i, exempelvis Microsoft Excel – ett resultat med över 70% rätta svar ger dig en certifiering att addera till din profil. Enkel kvalitetssäkring för oss rekryterare! LinkedIn är dessutom generösa nog att löpande erbjuda gratis online-kurser för att ständigt bättra på dina kompetenser. De riktar även jobberbjudanden som matchar de kompetenser du listat och certifierat.


Tips 6: krydda inte innehållet.
Tänk på att, som tidigare nämnt, gränsen idag mellan vad du anger på din LinkedIn och ditt traditionella cv till stor del är utsuddat och att ett professionellt rekryteringsföretag kommer att jämföra informationen med vad du skrivit i din ansökan och andra källor, inte minst vid referenstagning. Stäm av med ditt cv att årtal och information stämmer överens med vad som står i din LinkedInprofil.

Fler nyheter

Interim Management – ett budgetalternativ?

Stein är VD för ett mindre nischat logistikbolag som heter TWS Logistics. Han har det senaste å...

Tre VD:ar med en interimsleverantör på snabbuppringning

En modern, framåtlutad VD vet att organisationer i förändring mår bra av stabilitet, erfarenhet...

Tommys första interimsuppdrag har varat tre år

Efter ett långt yrkesliv var Tommy Rosvall redo för nya utmaningar som interimskonsult i rollen...

Ute på uppdrag: Anders Kantola

Hej, Anders Kantola som gick in som interim Affärsområdes- och Försäljningschef på HiQ Internat...

Kompetensbehov fyllt på fyra dagar

Ledningsgruppen, med företagets Kommunikationschef i spetsen, mailade Maja om sitt tillfälligt ...

Har interimskonsulter snabbare till beslut?

En stor fördel med att vara interimskonsult är att man, i mindre utsträckning, påverkas av inte...

Interim Search rekryterar Mats Reidler

Interim Searchs senaste rekrytering heter Mats Reidler. Han kommer senast från Rejlers där han ...

Nå hållbarhetsmål med interimskonsult

Det finns nice to have och need to have. Kompetens inom hållbarhetsfrågor och hur man säkerstäl...

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim biträdande Jurist

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. I ok...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.