Årets Förändringsledare Medelstora bolag: ”Våga inse att andra har fel!”

Årets Förändringsledare Medelstora bolag: ”Våga inse att andra har fel!”

årets förändringsledare | 2022-05-10

Robert Falck tilldelas priset Årets Förändringsledare 2022 i kategorin Medelstora bolag. Juryn har utsett Robert då han i en innovativ bransch drivit sitt bolag Einride till stora framgångar och stark tillväxt. Einride som bolag utvecklar självkörande fordon och har således förändringsledning i sitt DNA. Som ledare beskrivs Robert som en varm kulturbärare som sprider stor entusiasm och glädje i sin organisation.

Robert Falck är vd och grundare av det uppmärksammade teknikbolaget Einride som erbjuder elektriska och autonoma transportlösningar. Ett bolag vars hela existens bygger på ett enda tydligt mål där han aldrig kommer att ge sig förrän det är uppnått.

”Hela vår idé bakom att starta bolaget är att driva förändring.”

Affärsidén bakom svenska Einride är att utveckla lösningar för digitalisering, elektrifiering och automatisering av godstransporter. Det innebär konkret att de säljer transporter med el-flottor på flerårskontrakt. Bolaget jobbar dels med hårdvaruleverantörer som tillverkar lastbilarna utifrån deras specifikationer där bolagets egen mjukvara installeras för att få full effekt av elektrifieringen. Och dels utvecklar Einride självkörande transportfordon, ”poddar”, som hanteras av en fjärrchaufför på distans. Einride drogs igång år 2016 av Robert Falck, Linnéa Kornhed och Filip Lilja och startupen har redan från start väckt stort intresse internationellt. För bakom affärsidén finns en vision som verkligen vill slå världen med häpnad.

Grattis, hur känns det att ta emot den här utmärkelsen?
”Det kändes lite oväntat och surrealistiskt, i grund och botten blir det för mig en djupt filosofisk fråga. Min drivkraft i livet är att göra gott och att göra rätt. Och för mig blev det till slut närmast en plikt och ett ansvar att göra det genom att starta Einride. Det viktigaste är helt enkelt att fylla min existens med mening”, berättar Robert Falck som har en bakgrund från bland annat Volvo Trucks och Stanford-universitetet i Silicon Valley.

Dagens transportsystem på vägarna, som bygger på fossila bränslen, är förstås inte en hållbar framtid. Fordon producerade av svensk industri har större utsläpp än hela Sverige som nation, enligt Robert Falck. Och bara globala lastbilstransporter står idag för nära 8 procent av alla globala koldioxidutsläpp där Einride satt upp målet att minska mängden koldioxidutsläpp med 1 000 000 kilo.

Einrides vision är att förändra dagens transportsystem i grunden, där fossila bränslen istället ersätts med elektricitet. Och på tal om förändring är det förstås en enorm utmaning att försöka vända upp och ned på dagens existerande lönsamma system som byggts upp under många decennier och som domineras av mäktiga och globala företag.

”I grunden handlar det om att vi utmanar den rådande makten. Vi glömmer lätt bort att vi alla är beroende av fossila bränslen i vårt nuvarande system. Att såga av den gren som vi alla sitter på kommer förstås inte utan risker. Men vi måste sluta med att som idag politiskt subventionera fossila bränslen och istället låta marknaden driva en affärsmässig hållbar omställning.”

Vilka reaktioner har ni fått sedan ni startade bolaget?
”Allt från förlöjligande och misstro till rena hot, men också massa positiva reaktioner och glada tillrop. Fast förlöjligande och inkompetensförklarande har nog varit de vanligaste reaktionerna.”

Men idag skulle nog få skriva under på det sett till vad bolaget hittills har åstadkommit. Under förra året lockade Einride nära en miljard kronor i riskkapital från bland annat EQT, Ericsson, Northzone, Norrsken och finansmannen George Soros. I år har de fortsatt att ta in ännu fler investerare och för bara någon månad sedan tecknade Einride en stororder med logistikjätten Maersk om att elektrifiera 1 miljon transporter under  de kommande fem åren, vilket inkluderar leverans av 300 uppkopplade elektriska lastbilar, laddinfrastruktur och uppkoppling. En order som hittills är världens största när det gäller elektrifiering av tunga transporter.

”Vår viktigaste utmaning just nu är att växa och skala verksamheten geografiskt, där USA och Europa är våra största marknader.”

Och vilka är dina största utmaningar i din roll som ledare för Einride?
”Det absolut viktigaste är att få folk att tro på sig själva! För de flesta människor är det faktiskt få som tror att just de verkligen kan vara med och göra skillnad. Men konkret handlar det faktiskt om att våga inse att andra människor har fel! De sitter inte på en större sanning än den du har själv.”

Och hur jobbar du konkret med det som ledare?
”Det handlar om att samtala, att visualisera, att våga utmana. Och det handlar också om att våga provocera sina medarbetare. Många människor tror, och säger, att de verkligen vill vara med och skapa förändring. Men det är långt ifrån alla som de facto klarar av den personliga resa som det innebär”, säger Robert Falck och tar dagens ledningsgruppsmöte som exempel där en stor del av diskussionen just handlade om att våga tro på vad du gör och att också ta ansvar för att skapa den kulturen, både i samhället men också i företaget Einride som de är med och bygger.

Att driva innovation – vilket kännetecknar hela Einrides existens – innebär i grunden att våga tro på sitt eget misslyckande, anser Robert Falck.

”Du driver på och testar en hypotes för att sedan verifiera att den funkar. Eller inte funkar. Och längs vägen måste du inse att ett misslyckande är en naturlig del av hela innovationsprocessen, att våga ha det modet.”

Vilka är dina bästa råd och insikter när det handlar om att leda i förändring?
”Du kan aldrig vinna över alla på din sida! Därför måste du verkligen veta varför du gör någonting, alla kommer inte att dela din bild av vad som är innovation och förändring. Och du måste lära dig att leva med det, att vara okej med att inte alla delar din syn på vad som behöver göras.”

”Min uppgift som entreprenör är att visualisera en möjlig framtid. Sedan är det upp till samhället och individen att välja att se samma bild och vara med och bidra till den förändringen. Eller välja att inte göra det. Min viktigaste roll som entreprenör är helt enkelt att sälja in en möjlig framtid. Och sedan lita till att marknaden, demokratin och den enskilda individen sedan avgör om det här verkligen är en bra väg framåt.”

Men känns det inte ensamt ibland att vara ett av världens absolut första företag som strävar efter att åstadkomma det ni gör?
”Jo, visst är det ensamt. Och den klassiska, hårfina skillnaden mellan att vara ett geni eller en dåre ställs verkligen på sin spets när vi försöker åstadkomma det vi vill. Om vi lyckas kommer vi att förändra världen, men om vi misslyckas är vi bara totalt galna!”

”Och nånstans kanske utfallet av det vi gör faktiskt kanske har mer med tur att göra än med den faktiska kompetensen hos mig som entreprenör”, funderar han och tar bilinnovatören Henry Ford som talande exempel. Alla de misslyckade bolag Ford skapade innan den första serietillverkade bilen var ett faktum är det aldrig någon som pratar om.

”Men alla hans misslyckanden längs vägen är samtidigt ett bevis på hans dedikation inför att lösa uppgiften. Vilket också innebär att du måste lära dig leva med risken att misslyckas, det är faktiskt snarare normen i vad du försöker åstadkomma.”

”Ofta känner jag en större närhet till en konstnär eller en filosof, snarare än en affärsman. Det viktigaste ligger i det arbete du utför, snarare än resultatet därav. Även om vi som bolag inte skulle lyckas på ett affärsmässigt plan kommer ändå vår idé om att radikalt ändra synen på vårt transportsystem att leva kvar. Och det allra viktigaste är att den här förändringen sker, inte att just vi lyckas som bolag.”

Text: Ulf Skarin

Fler nyheter

“Interim Search hjälpte mig hitta uppdrag där jag kunde göra verklig skillnad”

Peder Welander arbetar som interimschef och har sedan 2023 samarbetat med Interim Search. Med e...

“Interim Search har hjälpt mig att hitta uppdrag som jag annars inte skulle ha känt till”

Viktor Sylvan arbetar som interim KAM och har under en tid funnits i Interim Search nätverk. På...

Högst upp på önskelistan: hållbarhetschef

Hållbarhetschefer är hett villebråd på interimsmarknaden. De tillhör dessutom de mest självgåen...

Turnarounds begin with trust

Ryan Looysen is an interim CEO, currently hired on an assignment via Interim Search. He is spec...

Digitalisera med interimskonsult

Interim Management innebär vanligtvis att tillsätta en tillfällig chef eller specialist under e...

”Affärsnyttan motiverar mest”

Michael Sjödin är Interim Searchs senaste tillskott. Han kommer från 25 års erfarenhet inom kom...

Har kunden alltid rätt?

Kunden har alltid rätt, brukar det låta. När det kommer till interimsrekrytering kan dock behov...

Interimschefens råd: ”Gör dig umbärlig”

Anders Holmberg startade som egen konsult 2019 och har därefter varit efterfrågad på interimsma...

Hon driver Interim Searchs satsning Talent Search

Linda Kvarnström är ny VD på företaget Talent Search. Det är grundarna till Interim Search, Ste...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.