Stäng

Det ska kännas tryggt att anlita oss.

Kund?

Kandidat?

Kundjour

Är ditt företag i behov av en interimskonsult? Vi finns tillgängliga 24/7, 365 dagar per år.

Journummer: +46 (0)8-556 460 99

Email: konsulter@interimsearch.com

Intresserad av uppdrag?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller skicka oss en spontanansökan/uppdatera din tillgänglighet.

Ring oss på telefon: +46 (0)8-556 460 00

Prenumerera på nyhetsbrevet

Spontanansökan

För löpande nyheter, följ oss på LinkedIn

Flexibel förlängning av karriären

Flexibel förlängning av karriären

intervju | 2022-09-28

Hans-Olov Jacobsson tog beslutet att gå från en anställning till att bli interimskonsult så tidigt som 2004. Att sadla om till att vara egen interimskonsult har inte gjort avkall på tryggheten i arbetslivet. Hans-Olov, som nästa år fyller 73 år, är en flitigt anlitad interimschef som fortfarande drivs av ombytligheten och utvecklingsmöjligheterna som interimsrollen erbjuder.

Som anställd arbetade Hans-Olov huvudsakligen i internationell miljö. Han har haft roller där han frekvent rest till Bryssel, Milano och Köpenhamn. Hans expertis ligger inom ekonomi, där han har bred kunskap som innefattar både redovisning och controlling. När han bestämde sig för att börja som interimskonsult hade han relativt nyligen blivit headhuntad till ett finskt bolag som deras CFO.

Jag hade redan då kommit upp i en ålder som innebär att jag hade samlat på mig mycket användbar kunskap, berättar Hans-Olov. Jag var 54 år och på interimsmarknaden såg de eftertraktade kvaliteter i mig. Vid det laget hade jag användbara verktyg i bagaget och en hel del att erbjuda i nya sammanhang. För mig personligen innebar det att jag kunde lägga upp livet mer som jag ville – arbeta intensivt i några månader och därefter hoppa på ett spännande uppdrag.

Hans-Olov fortsätter, marknaden sedan jag började har vuxit kraftigt och jag har inte behövt gå länge utan uppdrag. Jag har fått förfrågningar om att stanna permanent hos vissa företag, men det passar inte mig längre. Jag har vant mig vid flexibiliteten och tycker om att jag kan anta utmaningar på andra platser i Sverige och världen, just för att tiden är begränsad. Jag har till exempel haft uppdrag i Bryssel. Det var väldigt spännande att få den erfarenheten under åtta månader av mitt liv.

Trots att Hans-Olov själv inte upplevt någon åldersdiskriminering som anställd, ser han interimskarriären som ett gott alternativ till att förlänga yrkeslivet.

På interimsmarknaden är det klart fördelaktigt att kunna bidra med lång erfarenhet. Ännu mer än om du är anställd, skulle jag säga. Man samlar så mycket lärdomar på kort tid, får en bra ersättning och intressanta förfrågningar. Med min senioritet är jag inte lika intresserad av ett omfattande introduktionsprogram på ett halvår, utan i mitt nuvarande uppdrag var det en dags uppstart, sedan var jag operativt involverad i verksamheten dag två. Det är den enda introduktionen jag behöver – här har du en dator, dags att göra bokslutet, skämtar Hans-Olov.

Men helt på skämt är det inte. Precis som många andra rutinerade interimschefer beskriver, så är realiteten att man kommer in i utmanade situationer som man förväntas lösa på kort tid. Lite otäckt för den som är mer trygghetssökande, en spännande utmaning för en annan typ av person. Kommer man från en lång interimskarriär, som Hans-Olov gör, tenderar man ha sett liknande situationer flera gånger vilket självklart gör att uppdragen kräver mindre under introduktionsfasen.

Hans-Olov instämmer, så är det, ju mer bevandrad du blir i interimsrollen, desto tryggare är du i nästa uppdrag. Med min senioritet kommer en stor bredd. Jag kan redovisning, controlling, IT och finans. Besökt olika branscher, från börsnoterade bolag till familjeägda företag och arbetat i globala bolag med många olika kulturer. Mitt nuvarande uppdrag är en matrisorganisation och jag rapporterar till chefer i tre olika länder. Det lär man sig mycket av. 

Lär du dig fortfarande saker på jobbet?
Absolut! Att ha tre olika chefer är till exempel nytt för mig. Sedan har alla företag olika kultur, där är jag ödmjuk, anpassar mig och tar in. Det är ett måste som konsult, lyssna in och vara lyhörd även om du sett liknande organisationer och utmaningar förut. 

Och vad finns kvar att lära?
Mycket! Jag är i grund och botten ekonom, och har varit vice VD. Aldrig VD dock! Jag sätter gärna upp fler utlandsuppdrag på önskelistan. Så länge jag är frisk i kroppen och huvudet kan jag jobba många år till. Jag klättrar på väggarna om jag går utan uppdrag i tre månader! 

Fler nyheter

Har skapat framtidstro på sex månader

Hans Djurfeldt är interim IT-utvecklingschef och har blivit nästintill oumbärlig för sin uppdra...

Ute på uppdrag: Anders Bjurud

Anders Bjurud har varit interimskonsult sedan 2019 och har bland annat verkat som interim VD &a...

HR-chefen: ”Våra interimskonsulter är några av våra bästa investeringar”

Arnt Morten Skei är Head of Global HR & Sustainability i det snabbväxande industribolaget H...

Transformationsledaren Paul: ”Använder interim management för att det är enkelt”

Paul De Freene är Vice President Service Operations och ansvarig Transformationsledare på det m...

”Mår som bäst av att vara kreativ under tidspress”

Interim Search välkomnar en ny kollega till teamet! Maja Johansson gick in som Manager/Rekryter...

Kravlista: omöjlig

Som Rekryteringskonsult och Researcher på Interim Search är det inte sällan man arbetar mot odd...

Interim Search’s International Desk solves competence needs globally

In 2022 Interim Search launched the business area International Desk, led by AnnaCarin Stolpe. ...

Interim Search löser globala kompetensbehov med International Desk

I fjol lanserade Interim Search affärsområdet International Desk, med AnnaCarin Stolpe i spetse...

Supply Chain-konsulter skapar samordning snabbt

Den senaste tiden har interimsmarknaden för Supply Chain-konsulter vuxit avsevärt. Kundföretage...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Interim Search

Interim Search is a Swedish recruitment agency with one goal: to solve your temporary resource needs. We believe in specialization and therefore are focused on short to medium term needs of managers and specialists within Finance & Accounting, Human Resources and General Management.

We bring together a strong local presence with a highly developed network of Associated Consultants. This approach provides us with a comprehensive, up to date and unique network of Interim Managers and a quality assured recruitment process.

Our guiding principle for achieving mutual and long-term success is simple: Only when we have helped our clients achieve their goals, have we achieved ours. 
Please contact us for a confidential discussion.

Contact us: +46 (0)8-556 460 00
info@interimsearch.com