”Interimskonsulter vet vikten av att leverera”

”Interimskonsulter vet vikten av att leverera”

kandidatcase | 2021-01-29

Rolf Berg är interim HR-direktör som anlitats av en rad eminenta uppdragsgivare på både den svenska och globala marknaden. Med mer än 20 års erfarenhet av kvalificerade HR-positioner, varav åtta år i konsultroll, delade han med sig av insikter kring förändringsledning och interimsrekrytering.

Rolfs interimskarriär startade efter mer än tio år vid rodret på tunga HR-poster. Beslutet att börja arbeta uppdragsbaserat kom efter flera år utomlands och en lång, krävande tjänst i koncernledningen på ett kosmetikaföretag.

Jag startade ett par egna verksamheter inom HR- och fastighetsområdet, men började längta tillbaka till livet som HR-direktör efter några år. Däremot var jag inte särskilt sugen på att gå in i ännu ett långt åtagande, utan att syssla med interim management som HR-chef blev det naturliga steget.

Den nya karriären tog fart nästan direkt när Rolf anlitades som interim HR-direktör till ytterligare en global kosmetikajätte. Jag kunde inte tacka nej, kombinationen av frihetskänsla, konkreta utmaningar att lösa och möjligheten att fortsätta vara entreprenör lockade verkligen.

Vilka har varit de största skillnaderna mellan en interimsroll och en permanent tjänst?
Vare sig jag varit interimskonsult eller anställd har jag alltid varit dedikerad mina arbetsuppgifter, men det blir lättare att fokusera när man vet att man har begränsad tid att lösa uppgiften och dessutom befinner sig i en ny spännande omgivning. En annan väsentlig skillnad är din närmsta chef och kollegorna, de har stort intresse i att interimskonsulten bidrar till att nå konkreta mål, vilket tillåter snabb access till nyckelpersoner och stort organisatoriskt stöd.

I vilka lägen tjänar kunden på att ta in en interimskonsult istället för att rekrytera?
Interimskonsulten kommer bäst till användning när det är fokus på förändring och inte krav på att förvalta eller administrera en uppgift över lång tid. Det stora mervärdet är flexibiliteten i snabba tillsättningar och något överkvalificerade kandidater med andra förväntningar på sig. En interimskonsult är aldrig bättre än sin senaste föreställning, så man vet att vikten av att leverera är stor för att landa nästa uppdrag.

Rolf är just nu i full gång med att genomföra ett förändringsuppdrag hos en koncern där han anlitats för att fullskaligt omorganisera ett bolag gällande rutiner, HR-system, lönehantering och policys. Innan han klev på uppdraget gjorde han en hel del research och en konkret översyn av hela organisationen. Det är otroligt viktigt att samla information innan man tar sig an ett förändringsuppdrag. Jag försökte hitta alla tillgängliga uppgifter från hemsidor och sociala medier för att få en förståelse av finansiell position, kultur och andra viktiga delar. När uppdraget väl börjat bokade vi in möten med alla relevanta beslutsfattare och nyckelspelare för att konkret förankra målsättningen med uppdraget.

Hur gör man för att behålla avvägningen resultatfokus på uppgiften och komma in i ett bolag med alla mjuka värden som det innebär?
För mig med lång erfarenhet inom HR-området är detta en del av mitt DNA. Vi är alla sociala varelser som har en hel del förväntningar och enskilda behov för att kunna samarbeta optimalt med våra kollegor. Samtidigt får man som chef och interimskonsult aldrig glömma att uppdragsgivarens uppsatta mål och tidsfrister är viktigare än allt annat. Men för att effektivt kunna leverera enligt uppdragsgivarens målsättning måste man även manövrera enligt hälsosamma ledarskapsprinciper.

Som bekant utgör HR en vital funktion i alla bolag som överstiger en viss storlek. För Rolf är många av utmaningarna på HR-området bekanta, men som interimschef möter man sällan uppdrag där man inte lär sig något nytt. I mitt nuvarande uppdrag är jag i en relativt obekant bransch och har fått sätta mig in i att på kort tid förstå hur den fungerar och vilka utmaningar man står inför. När man ingår i ledningsgrupp måste man vara genuint intresserad av frågor som går utanför sitt eget huvudansvarsområde. Jag som HR-direktör måste därför engagera mig i bolagets ekonomi-, IT-, sälj- och marknadsföringsfrågor. Dessutom koppla dessa till bolagets kärnverksamhet – som för mig är ny.

Vad tror du att en interim HR-resurs kan tillföra specifikt under och efter coronapandemin?
I de flesta bolag har personalomsättningen reducerats kraftigt, medan arbetsmiljöfrågorna intensifierats. Arbetsmiljön blir ju ofta ett resultat av det ledarskap och den kultur som finns på bolaget och där kan en rutinerad interim HR-chef komma in med ett antal verktyg för att justera.

Hur tror du att interimsmarknaden kommer att utvecklas under de kommande tre åren?
Som alltid i livet är det svårt att förutsäga vad som kommer ske framöver. Tittar man hur marknaden har utvecklats från 2005, då jag för första gången hörde om interimsbranschen, så har den varit explosionsartad. Eftersom ständig förändring är vår nya vardag tror jag att bolagen kommer fortsätta öka andelen interimskonsulter, man kommer med största sannolikhet att behöva specifik och nischad kunskap för att genomföra tidsbegränsade förändringsprojekt.

Fler nyheter

“Interim Search hjälpte mig hitta uppdrag där jag kunde göra verklig skillnad”

Peder Welander arbetar som interimschef och har sedan 2023 samarbetat med Interim Search. Med e...

“Interim Search har hjälpt mig att hitta uppdrag som jag annars inte skulle ha känt till”

Viktor Sylvan arbetar som interim KAM och har under en tid funnits i Interim Search nätverk. På...

Högst upp på önskelistan: hållbarhetschef

Hållbarhetschefer är hett villebråd på interimsmarknaden. De tillhör dessutom de mest självgåen...

Turnarounds begin with trust

Ryan Looysen is an interim CEO, currently hired on an assignment via Interim Search. He is spec...

Digitalisera med interimskonsult

Interim Management innebär vanligtvis att tillsätta en tillfällig chef eller specialist under e...

”Affärsnyttan motiverar mest”

Michael Sjödin är Interim Searchs senaste tillskott. Han kommer från 25 års erfarenhet inom kom...

Har kunden alltid rätt?

Kunden har alltid rätt, brukar det låta. När det kommer till interimsrekrytering kan dock behov...

Interimschefens råd: ”Gör dig umbärlig”

Anders Holmberg startade som egen konsult 2019 och har därefter varit efterfrågad på interimsma...

Hon driver Interim Searchs satsning Talent Search

Linda Kvarnström är ny VD på företaget Talent Search. Det är grundarna till Interim Search, Ste...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.