Tommys första interimsuppdrag har varat tre år

Tommys första interimsuppdrag har varat tre år

kandidatcase | 2024-03-12

Efter ett långt yrkesliv var Tommy Rosvall redo för nya utmaningar som interimskonsult i rollen som Business Controller. Trots att interimskarriären bjudit på en hel del förändring så visade sig det första interimsuppdraget bli mer långvarigt än vad han först trodde. Efter tre år och fyra förlängningar är Tommy kvar hos sin första uppdragsgivare.


Varför behövdes du hos kunden, Tommy?
En av två Controllers slutade och jag övertog hennes tjänst, som bland annat bestod av att stötta två regioner med totalt 200 anställda. Mitt interimsuppdrag var tänkt att pågå 9-12 månader, men det första avtalet vi skrev var på sex månader. Det var mycket som hände när jag kom in i organisationen – Covids efterdyningar, flera anställda som hade slutat i mina regioner och ett antal interimskonsulter på viktiga funktioner. VD:arna som anställde mig var båda interimskonsulter som slutade strax efter att jag kommit på plats.


Vad åstadkom du under de första sex månaderna?
Mycket analysarbete – både för mig, regioncheferna och nyanställda VD:ar som var på plats två månader efter mitt inträde. Jag satt i ledningsgrupperna på regionnivå från dag ett – det är väldigt speciellt som interimskonsult, att man direkt kommer in och får bidra. I ledningsgruppsarbetet stöttade jag även managementkonsulter som hjälpte oss med nya rutiner och förändringar. Mycket tid ägnades förstås till att lära känna verksamheten och prata med medarbetare runt om i Sverige. Uppdraget växte i ansvar efter fem månader när den andra Controllern lämnade bolaget, istället för att anställa en ny person tog jag, på eget initiativ, över även hennes arbetsuppgifter och ansvaret för hennes två regioner. Sedan den dagen har jag haft ansvaret för ca 500 anställda och är den enda Controllern i organisationen.


Är det därför du blivit förlängd så många gånger?

Ja, det var generellt många förändringar som behövde göras. Jag bidrog mycket i att få de olika cheferna att förstå sina siffror bättre, gjorde interna sammanställningar och tog fram positiva delar till vår VD som han, i sin tur, kunde informera om i gemensamma informationsmöten till samtliga anställda. Kunden har hela tiden varit nöjd med mina tjänster och ännu inte känt ett behov av att hitta en annan lösning, då mycket annat behövts prioriteras. Det är förändringar som fortfarande är pågående och vi ska bland annat införa ett nytt affärssystem. Jag har jobbat väldigt hårt för att skapa en bra ordning och rutiner kring finansiella processer. Dessutom sitter jag nu i alla fyra ledningsgrupper på regionnivå och vet nog nästan bäst hur projekten och cheferna mår.


Kan man som konsult själv öka möjligheterna för att förlänga uppdragen?
Ja, det är jag ett levande bevis på! Skapa positiv energi och glädje på kontoret, tillsammans med kloka idéer och sunt förnuft så kommer man långt. Jag har en väldigt trevlig och fri roll på företaget. Sedan dag ett har jag gått in med vilja, engagemang och passion och känt som att jag har en riktig anställning. Medarbetarna har behandlat mig på samma sätt, trots att alla vet att jag är en interimskonsult (som dock är kvar hela tiden…)

Fler nyheter

Kundcase: hög tillväxt och huvudkontor i Hofors

Birgitta Nygren är HR specialist inom kompetensförsörjning för koncernen Enerco som är under kr...

Tre VD:ar med en interimsleverantör på snabbuppringning

En modern, framåtlutad VD vet att organisationer i förändring mår bra av stabilitet, erfarenhet...

Ute på uppdrag: Anders Kantola

Hej, Anders Kantola som gick in som interim Affärsområdes- och Försäljningschef på HiQ Internat...

Kompetensbehov fyllt på fyra dagar

Ledningsgruppen, med företagets Kommunikationschef i spetsen, mailade Maja om sitt tillfälligt ...

Har interimskonsulter snabbare till beslut?

En stor fördel med att vara interimskonsult är att man, i mindre utsträckning, påverkas av inte...

Interim Search rekryterar Mats Reidler

Interim Searchs senaste rekrytering heter Mats Reidler. Han kommer senast från Rejlers där han ...

Nå hållbarhetsmål med interimskonsult

Det finns nice to have och need to have. Kompetens inom hållbarhetsfrågor och hur man säkerstäl...

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim biträdande Jurist

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. I ok...

Lyckas med långa förändringsuppdrag

Många konsulter väljer interimskarriären för att de vill jobba med förändringsledning som primä...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.