Stäng

Det ska kännas tryggt att anlita oss.

Kund?

Kandidat?

Kundjour

Är ditt företag i behov av en interimskonsult? Vi finns tillgängliga 24/7, 365 dagar per år.

Journummer: +46 (0)8-556 460 99

Email: konsulter@interimsearch.com

Intresserad av uppdrag?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller skicka oss en spontanansökan/uppdatera din tillgänglighet.

Ring oss på telefon: +46 (0)8-556 460 00

Prenumerera på nyhetsbrevet

Spontanansökan

För löpande nyheter, följ oss på LinkedIn

Experten: ”Kina är tillbaka på runt 90 procents sysselsättning”

Experten: ”Kina är tillbaka på runt 90 procents sysselsättning”

Intervju | 2020-10-21

Coronaviruset lamslog den kinesiska industristaden Wuhan tidigare i januari. Medan stora delar av världen fortsatt kämpar mot viruset börjar saker och ting byggas upp i landet där smittan först utbröt. Vi pratade med entreprenören och Kinaexperten Marco Gentili om Kinas näringsliv och arbetsmarknad idag och framåt.

Marco Gentili är en internationell entreprenör med över 15 års erfarenhet av den asiatiska marknaden, i synnerhet den kinesiska. Han har en bred kompetens som spänner över försäljning, marknadsföring och företagsledning i multikulturell miljö. Som utpräglad Kinaspecialist har han med särskild expertis följt landets rapportering och uppbyggnad efter utbrottet av coronapandemin i staden Wuhan. ”Kineserna är tillbaka efter en tuff karantän, precis som i Sverige uppmanar myndigheterna fortfarande till att man avstår från umgänge på fritiden, börjar Marco. Kina är ett stort land som påminner mer om en kontinent med olika klimat, språk och utvecklingsnivåer, därav har områden och städer olika tillvägagångssätt. Tier 1-städer som Shanghai, Beijing, Guangzhou och Shenzhen visar större försiktighet än de i Tier 2. Det beror på att dessa städer har en stark närvaro på den globala arenan vilket gör att deras lokala myndigheter har högsta beredskap för att förhindra ytterligare virusspridning. Tier 2-städer, till exempel Chongqing, är mer isolerade från omvärlden. Slutsatsen man kan dra av det är att lokala myndigheter tenderar att vara riskbenägna för att satsa på en återgång i ekonomin. Om det inte vore för reseförbudet till Kina skulle jag säga att landet är tillbaka på runt 90 procents sysselsättning.”

Den kinesiska marknaden har varit attraktiv från både storbolag och e-handelsstartups i många år, den snabbrörliga marknaden och det rika näringslivet har även vuxit en stark marknad för att anlita både inhemska och utländska interimskonsulter hos företagen. ”Interimsmarknaden i Kina är relativt ny, men var högaktuell redan innan covid-19. Det finns flera skäl till det – ekonomin har genomgått stora förändringar och man ser en begynnande välfärdssektor och en större medelklass växa fram. Kinesiska bolag och utländska bolag med ambitioner om Kinaetablering anlitar också gärna utländska interimskonsulter med stark Kinakännedom.” Marco är övertygad om att efterfrågan på extern kompetens kommer att öka, i synnerhet då den kinesiska marknaden rymmer många snabbväxande aktörer men på många sätt är en svår marknad att befinna sig i. ”Efterfrågan av interimskonsulter blir större då det finns en växande tillgång av professionella konsulter globalt, men framförallt på grund av företagens behov att hantera en volatil marknad. Interimslösningar är ett effektivt verktyg för att utveckla nya marknadsmöjligheter, omstruktureringar eller tillbakadragande av verksamheter. Många svenska och utländska bolag efterfrågar interimskonsulter med Kinakompetens då det är en svår marknad – lokal kultur och stark byråkrati, men med rätt angreppssätt är det ett land där företag verkligen kan frodas.” 

Vilka möjligheter erbjuder den kinesiska marknaden utländska bolag?
Kina är den näst största ekonomin i världen efter USA med en befolkning på över 1,4 miljarder. De har gått igenom en snabb omvandling från brick-and-mortar till e-handel, från manuell till högteknologisk tillverkning och från statligt drivna investeringar och export till inhemskt driven konsumtion. Ett utländskt företag som vill växa internationellt kan inte bortse från den kinesiska marknaden. Att inte vara där kan ha negativ inverkan på bolagets egna långsiktiga tillväxt. Fördelen att vara på en så stor marknad är inte bara ekonomisk utan också att man får möta lokala konkurrenter som snabbt kan bli globala. Att vara i en konkurrensutsatt marknad kan ge erfarenhet och möjlighet att förfina verktyg och taktik för att möta andra aktörer i en global arena.

Hur kan utländska bolag positionera sig ytterligare i Kina?
Vi hör många företagsledare säga att Kina är en svår marknad – det tar tid att bli lönsam, mycket korruption och svagt IP-skydd. Min åsikt är att i Kina, som alla andra marknader, behöver framgångsrika företag god ledning. Man ska inte acceptera status quo bara för att det är ett ”svårt” land. Är det rätt för ett företag att vara i Kina ska man ställa samma krav på sin organisation som man gör på hemmaplan. Det finns idag både kvalificerade utländska yrkesutövare med erfarenhet från Kina och lokala managers med erfarenhet och kompetens från andra utländska bolag. Det är möjligt att hitta och utveckla lojala, entreprenöriella chefer som kan stötta det utländska moderbolaget i tillväxten. Samtidigt måste man fråga sig om man erbjuder rätt produktportfolio, använder man sig av rätt kanaler och marknadstäckning? Skandinaviska produkter och tjänster har högt förtroende i Kina, vilket är en stor fördel. Men utan en kalibrerad och effektiv organisation är det svårt att vara framgångsrik.

Vad tror du efterdyningarna av covid-19 kommer att göra med bolagens kinesiska verksamheter och den kinesiska industrin i stort?
Jag tror att covid-19 kommer att påskynda en trend vi redan börjat se. De företag som etablerat sig i Kina enbart för billig arbetskraft kommer att lämna landet. Bolagen som istället ser landet som en möjlighet kommer att satsa hårdare. Kina är idag en attraktiv marknad för clean tech, fin tech och high tech. Landet har också utvecklat en sofistikerad supply chain som är svår att replikera. På konsumentsidan har man dessutom en stor medelklass med hög disponibel inkomst som gillar att spendera pengar.

Fler nyheter

Interim Search rekryterar rutinerad interimskonsult

Sven Öquist går in i rollen som Director på Interim Search. Det är inte första gången Sven och ...

Wictor Bonde and Stefan Granqvist are titled Founders of the Year

Wictor Bonde and Stefan Granqvist, founders of Interim Search, received the Growth Rings in Gol...

2381 nya interimskonsulter

Vi har tidigare skrivit om hur hösten är en period då många uppdragsgivare anlitar interimskons...

”Interimskonsulter är höstens energiinjektion”

Hösten innebär ofta förändringar i våra organisationer – vare sig det handlar om frön til...

Beteendekonsulten har skapat trygga team

I april förra året intervjuade vi beteendekonsulten Madeleine Geholm. Hon var uthyrd via Interi...

Porträtt: Jessica Frösell

Jessica Frösell är Manager på Interim Search. Hon är också en flitig golfspelare (efter 20 års ...

Porträtt: Nathalie Löfvenmark

Nathalie Löfvenmark är Manager på Interim Search. Hon är även en fikafantast som fått i uppgift...

Porträtt: Johan Linder

Johan Linder är Director på Interim Search. Han är även en träningsentusiast som har funnit sit...

Porträtt: Maja Johansson

Maja Johansson är Manager på Interim Search. Hon är även tidigare proffsdansare som inspireras ...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Interim Search

Interim Search is a Swedish recruitment agency with one goal: to solve your temporary resource needs. We believe in specialization and therefore are focused on short to medium term needs of managers and specialists within Finance & Accounting, Human Resources and General Management.

We bring together a strong local presence with a highly developed network of Associated Consultants. This approach provides us with a comprehensive, up to date and unique network of Interim Managers and a quality assured recruitment process.

Our guiding principle for achieving mutual and long-term success is simple: Only when we have helped our clients achieve their goals, have we achieved ours. 
Please contact us for a confidential discussion.

Contact us: +46 (0)8-556 460 00
info@interimsearch.com