Stäng

Det ska kännas tryggt att anlita oss.

Kund?

Kandidat?

Kundjour

Är ditt företag i behov av en interimskonsult? Vi finns tillgängliga 24/7, 365 dagar per år.

Journummer: +46 (0)8-556 460 99

Email: konsulter@interimsearch.com

Intresserad av uppdrag?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller skicka oss en spontanansökan/uppdatera din tillgänglighet.

Ring oss på telefon: +46 (0)8-556 460 00

Prenumerera på nyhetsbrevet

Spontanansökan

För löpande nyheter, följ oss på LinkedIn

7 tips inför höstens konsultköp

7 tips inför höstens konsultköp

Intervju | 2021-06-24

Många planerar nu för att hyra in specialister och andra konsulter inför hösten. Men vad ska man tänka på? Och hur ser läget i konsultbranschen ut just nu? Stefan Granqvist, vd på Interim Search, delar här med sig några bra tips att tänka på inför höstens konsultköp.

 

1. Hur ska man tänka rent allmänt inför hösten, när det gäller konsultköp, tycker du?
–Aktiviteten i näringslivet har varit hög under våren. De flesta sektorer är tillbaka i högkonjunktur nu under våren och med det är beläggningsgraderna höga. Därför tycker jag att man ska försöka vara ute i god tid, det skapar förutsättningar för att få tag på rätt kompetens. Vi ser att i mitten av september har många kunder redan kontrakterat sina konsultbehov inför hösten. Så har man möjlighet att starta processen i augusti får man ett helt annat urval.

 

2. Är det något speciellt att tänka på just nu i coronatider?
– En spännande möjlighet som dykt upp i coronatider, är möjligheten att arbeta geografiskt oberoende och helt digitalt. Det öppnar upp för ett helt annat utbud av tillgänglig kompetens. Det fanns inte direkt innan corona. Så det kan vara bra att ställa sig frågan: Måste vi ha denna resurs fysiskt på plats till viss del, eller kan vi köra detta helt digitalt? Det här är speciellt intressant om man som företag befinner sig på orter långt från större städer, eller t ex är det enda stora bolaget inom sin bransch i en region.

 

3. Vilka frågor är bra att ställa sig innan man startar processen med inköp av ny konsult?
– Tycker frågan kring motivation ofta förbises i inköpsprocessen. Man tittar ofta på vad konsulterna kan och vad de gjort, men just vad de vill göra? Varför det vill göra just det här uppdraget, hos just det här bolaget? De frågorna förbises ofta. Det är en otroligt viktig del i såväl resultatet som i teamworket internt. En annan del som sällan får utrymme är just samarbetet i teamet med en extern konsult. Att ställa sig frågan, inte bara kring kompetens, utan personens bidrag i grupp och till samarbetsdynamiken.

 

4. Finns något speciellt att tänka på kring planering för avtalstiden?
– Undvik att skriva kontraktet på precis den längd som beräknas gå åt. Det är bättre att skriva kontraktet något längre, då har ni flexibilitet om uppdraget ökar i omfattning. Avtal går alltid att avsluta i förtid utifrån kundens behov. Den flexibiliteten är en stor fördel när man anlitar konsulter. Det skapar en större långsiktighet och stabilitet för uppdraget.

 

5. Har du några intervjufrågor som kan vara viktiga, men som många kanske missar?
– Återkommer återigen till den här faktorn, men jag tycker den är så viktig och det är att borra i frågan varför de är intresserade av det specifika uppdraget. Det är så lätt att göra antaganden baserat på ett cv, vad en person vill och inte.

– Ofta är motivationen bakom att arbeta som konsult att få bredda sig branschmässigt. Man vill använda sin verktygslåda som man samlat på sig genom åren och lösa problem som skapar faktiska resultat, det är motivationen, snarare än att på sikt ta sig högre upp i hierarkin. Vi kan kalla det att göra en horisontell karriär. Sedan är det även viktigt att känna in personens energinivå och ”aura”.

 

6. Vad kan man tänka på för att få en snabb startsträcka för sin nya konsult?
– Jag får ofta den frågan och frågan hur man ska göra för att en konsultinhyrning ska bli så bra som möjligt. Jag brukar svara att man inte ska ändra ett vinnande koncept. Gör en snabb och effektiv intro som innehållsmässigt motsvarar det som de brukar ha för sina anställda.

– Jag själv gör ingen skillnad på om någon är anställd eller inhyrd, vi är människor som arbetar tillsammans. En bra introduktion eller onboarding är avgörande både för en konsult och för en nyanställd. Första veckan är det bra att starta med en introduktion av företaget och möten med de kontakter man behöver under uppdraget, i kombination med ett par dagars samlad överlämning. Det tillsammans med en dokumentation som stöd från den som lämnar, är en riktigt bra start.

 

7. Vilka generella tips skulle du ge till en kund som ska utvärdera vilket bolag de ska använda för att tillsätta en interim roll?
– Precis som när man ska hyra en bil, så tycker jag man ska kräva ett datum för leverans av tjänsten. Om bolaget man tillfrågar inte klarar av att leverera tills dess, så skulle jag leta vidare. Det är ett tecken på att det inte är deras kärnverksamhet och de inte klarar av att leverera vad de lovar.

– Om vi ser på utvecklingen i Sverige de senaste 20 åren så är just specialiseringen väldigt framträdande. Så anlita ett bolag som är specialiserat på just ert behov. Eller annorlunda uttryckt; rätt verktyg för rätt problem.

 

Interim Search – Årets Interimsföretag

Interim Search har fått en rad utmärkelser, och nyligen så vann ni även Branschens* pris för Årets Interimsföretag, vad är hemligheten?

– Känns jättekul att få det priset efter många år av fokuserat arbete. Vi får vara med och forma framtidens arbetsmarknad med större konkurrenskraft för både företag och för personer som vill arbeta som interimskonsulter. Hemligheten är 3 F. Fokus fokus fokus. Vi har satsat alla våra resurser på att bli marknadsledande inom interim management och det är också det enda vi gör och brinner för, resten löser sig självt då.

Branschen Interim Search

* Branschen.se är en oberoende nyhetssajt som bevakar och granskar Sveriges marknad inom rekrytering och bemanning. Syftet är att serva företag och HR-avdelningar som vill ha insikt, kunskap och vägledning i sitt val av rekrytering och bemanningsbehov.

Fler nyheter

Har skapat framtidstro på sex månader

Hans Djurfeldt är interim IT-utvecklingschef och har blivit nästintill oumbärlig för sin uppdra...

Ute på uppdrag: Anders Bjurud

Anders Bjurud har varit interimskonsult sedan 2019 och har bland annat verkat som interim VD &a...

HR-chefen: ”Våra interimskonsulter är några av våra bästa investeringar”

Arnt Morten Skei är Head of Global HR & Sustainability i det snabbväxande industribolaget H...

Transformationsledaren Paul: ”Använder interim management för att det är enkelt”

Paul De Freene är Vice President Service Operations och ansvarig Transformationsledare på det m...

”Mår som bäst av att vara kreativ under tidspress”

Interim Search välkomnar en ny kollega till teamet! Maja Johansson gick in som Manager/Rekryter...

Kravlista: omöjlig

Som Rekryteringskonsult och Researcher på Interim Search är det inte sällan man arbetar mot odd...

Interim Search’s International Desk solves competence needs globally

In 2022 Interim Search launched the business area International Desk, led by AnnaCarin Stolpe. ...

Interim Search löser globala kompetensbehov med International Desk

I fjol lanserade Interim Search affärsområdet International Desk, med AnnaCarin Stolpe i spetse...

Supply Chain-konsulter skapar samordning snabbt

Den senaste tiden har interimsmarknaden för Supply Chain-konsulter vuxit avsevärt. Kundföretage...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Interim Search

Interim Search is a Swedish recruitment agency with one goal: to solve your temporary resource needs. We believe in specialization and therefore are focused on short to medium term needs of managers and specialists within Finance & Accounting, Human Resources and General Management.

We bring together a strong local presence with a highly developed network of Associated Consultants. This approach provides us with a comprehensive, up to date and unique network of Interim Managers and a quality assured recruitment process.

Our guiding principle for achieving mutual and long-term success is simple: Only when we have helped our clients achieve their goals, have we achieved ours. 
Please contact us for a confidential discussion.

Contact us: +46 (0)8-556 460 00
info@interimsearch.com