HR-chefen: ”Våra interimskonsulter är några av våra bästa investeringar”

HR-chefen: ”Våra interimskonsulter är några av våra bästa investeringar”

intervju | 2023-05-04

Arnt Morten Skei är Head of Global HR & Sustainability i det snabbväxande industribolaget Hydroscand. Som i fallet med alla snabbrörliga, föränderliga bolag kan kompetensbehov snabbt uppstå – dessutom med konsekvenser för bolagets framfart och pågående affärskritiska projekt. För att säkerställa att organisationen alltid har tillgång till rätt kompetens har Arnt och ledningen på Hydroscand ett återkommande verktyg för att fylla akuta kompetensglapp – Interim Management.

Arnt har en historik i flera stora, globala bolag som inte är några främlingar för Interim Management. Med åren har Arnt dock sett stor utveckling i etableringen av Interim Management, vilka affärskritiska behov det kan lösa och mängden roller som kan komma från en och samma uppdragsgivare. ”Vår omvärld förändras otroligt snabbt, vilket gör Interim Management till ett effektivt verktyg som kan användas på flera olika sätt. Bolag idag växer snabbt, man verkar på en globaliserad marknad och digitaliserar verksamheten på olika håll. Dessutom växer det fram fler regelverk som företag behöver förhålla sig till – i synnerhet vi som är storbolag. Det mest aktuella utvecklingsområdet just nu är hållbarhetsredovisning och ESG-rapportering. Det är något som berör alla stora bolag och där man behöver specialistkunskaper för att kunna säkerställa regelefterlevnad. Med tanke på den generellt höga förändringstakten är Interim Management en stor trygghet för mig. Beslutsfattande, projekt och leverans behöver gå snabbare idag och som HR-chef finns det ett nästintill omättat behov av att alltid ha rätt kompetens på rätt plats och i rätt tid,” säger Arnt.

Vilka interimspositioner har ni placerat inom Hydroscand?
Nyligen anlitade vi en interim Sustainabilitykonsult i Norge via Interim Searchs International Desk. Interimskonsulten hjälper oss att bygga upp vår hållbarhetsstrategi som i vår bransch, och med vår position, behöver vara transparent. Det är ett omfattande arbete där vi måste kvalificera leverantörer i flera led. Det är också ett kritiskt affärsområde, så att få in rätt person på den positionen kunde helt enkelt inte vänta. Våra interimskonsulter har varit några av våra bästa investeringar – tidsåtgången på uppdragen har varierat, men som kund får vi mycket värde på bara sex månader.

Vad har flera interimskonsulter för effekt på organisationen?
Mycket blir gjort på kort tid. När flera nya chefer och specialister kommer in för att genomdriva förändring och implementera nya processer i organisationen går det inte obemärkt förbi. På ett sätt kan det vara svårt att bygga upp förtroende och bli en självklar del av kulturen, det krävs en duktig och rutinerad interimschef för att lyckas med det. Å andra sidan tycker jag att det skapas en härlig atmosfär med optimism och framåtanda när bolaget utvecklas på många håll samtidigt.

Som återkommande beställare av interimstjänster, vad får man för mervärde av en interimskonsult?
Jag tycker att det är optimalt för att driva förändring. Som jag var inne på tidigare så ändrar sig marknaden och omvärlden snabbt. När organisationer måste ta en ny riktning eller bli mer konkurrenskraftiga inom ett visst område behövs det oftast en ny person med annan kompetens och ett nytt perspektiv. Interna medarbetare sitter redan med sina ansvarsområden och har förmodligen inte tillräckligt med tid att ta sig an affärskritiska projekt. Enligt min erfarenhet är det största mervärdet med Interim Management att interimskonsulten är färdig att leverera från start och kan ägna sig helt och fullt åt en väldigt viktig och konkret uppgift.

Fler nyheter

“Interim Search hjälpte mig hitta uppdrag där jag kunde göra verklig skillnad”

Peder Welander arbetar som interimschef och har sedan 2023 samarbetat med Interim Search. Med e...

“Interim Search har hjälpt mig att hitta uppdrag som jag annars inte skulle ha känt till”

Viktor Sylvan arbetar som interim KAM och har under en tid funnits i Interim Search nätverk. På...

Högst upp på önskelistan: hållbarhetschef

Hållbarhetschefer är hett villebråd på interimsmarknaden. De tillhör dessutom de mest självgåen...

Turnarounds begin with trust

Ryan Looysen is an interim CEO, currently hired on an assignment via Interim Search. He is spec...

Digitalisera med interimskonsult

Interim Management innebär vanligtvis att tillsätta en tillfällig chef eller specialist under e...

”Affärsnyttan motiverar mest”

Michael Sjödin är Interim Searchs senaste tillskott. Han kommer från 25 års erfarenhet inom kom...

Har kunden alltid rätt?

Kunden har alltid rätt, brukar det låta. När det kommer till interimsrekrytering kan dock behov...

Interimschefens råd: ”Gör dig umbärlig”

Anders Holmberg startade som egen konsult 2019 och har därefter varit efterfrågad på interimsma...

Hon driver Interim Searchs satsning Talent Search

Linda Kvarnström är ny VD på företaget Talent Search. Det är grundarna till Interim Search, Ste...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.