Marknadskoll med Michael

Marknadskoll med Michael

trendrapport | 2023-02-02

Michael Rooslien är Director/Rekryteringskonsult som har arbetat på Interim Search i snart ett år. Sedan tidigare har han mångårig erfarenhet inom Executive Search. Vi fick en pratstund med Michael som berättar om dagens behov på interimsmarknaden och hur konsulter bäst gör sig tillgängliga för nya uppdrag.


Michael, hur upplever du marknaden för tillfället?

Uppdragen finns där och marknaden lever i allra högsta grad. Det finns en liten skillnad gentemot i våras och det är att kunderna i större utsträckning tänkt igenom sina behov och kräver ett aktivt bollplank i tillsättningsprocessen. Inom Interim Management är tillsättningar i regel akuta, men jag upplever att kunderna trots viss tidspress är mer kvalitetsmedvetna och kräver en regelrätt process för mer strategiska behov. 


Ställer det högre krav på dig som rekryteringskonsult?

Absolut, och mitt jobb blir ännu roligare! Mer tid och engagemang från kunden innebär att jag får möjlighet att stötta mer under processens gång. Rollen idag liknar en managementkonsult och resultatet blir en ännu mer genomarbetad process där man arbetar med riskminimering och kvalitetssäkring. Processen i sig ser likadan ut vare sig vi levererar inom 48 timmar eller tre dagar, alla kandidater genomgår samma gallringsprocess och en obligatorisk bakgrundskontroll oavsett tidsram. 


Vilken kompetens efterfrågas hos kunderna just nu?
 Jag upplever att vi får fler förfrågningar på roller inom c-level management. De flesta behov är fortsatt i väntan på en permanent ersättare, där ännu fler kunder upptäckt den stora fördelen att ha en interimskonsult som täcker upp. Ur ett långsiktigt perspektiv blir förutsättningarna de bästa för den permanenta kandidaten som inte startar sin nya tjänst med problem som ska lösas och tungrodda projekt, utan får bättre förutsättningar att bli framgångsrik tack vare interimskonsulten. 


Eftersom trenden verkar vara mer strategiska initiativ och genomtänka projekt från kundernas håll; för vilka projekt skulle du rekommendera Interim Management?
Jag tror att vi generellt upplever en tid där organisationer rustar för att hänga med i dagens snabba tempo och säkerställa work life balance som blivit så viktigt. Dit når du med hög produktivitet och välutvecklade processer och rutiner som också är kostnadseffektiva. Vi anlitar många duktiga förändringsledare för sådana taktiska och strategiska projekt, en interimskonsults främsta tillgång är att de varit med länge och genomfört liknande projekt tidigare, med framgång. Interim Management fungerar väldigt bra för att driva förändringsprojekt och hantera arbetstoppar. 


Interimsmarknaden växer med nya konsulter varje dag, hur ökar man möjligheten att hitta ett uppdrag?
Anpassa din ansökan och ditt cv efter det specifika uppdraget. I slutändan vill kunden ha en trygg lösning och är ute efter logik i din bakgrund. Se därför till att den profilen du skickar in matchar väl mot uppdragets skallkrav. Jag vill också starkt rekommendera att ha en förtrolig dialog med oss rekryteringskonsulter – transparens går åt båda hållen om samarbetet ska bli det bästa. Har du funderingar kring din egen profil eller saknar viss kompetens – var öppen med det! Detsamma gäller om du är i andra processer. 


Vad jobbar du med för processer just nu?
Jag håller bland annat på att tillsätta en interim CFO till en svensk start up på den utländska marknaden, och har alldeles nyligen tillsatt en interim CCO till ett svenskt bolag som också opererar internationellt. CFO-rollen kräver en person som ska sätta upp robusta processer för ett bolag i tillväxt, som att bygga upp en specifik koncernstruktur och få de legala bitarna på plats. Tjänsten som CCO upprätthåller en vakans under sex månader, det är en spännande roll som ansvarar för teknisk försäljning på en global marknad och leder en grupp av mycket kvalificerade medarbetare. 

 

Kontakta gärna Michael eller resten av teamet för en konfidentiell diskussion om Interim Management.

Fler nyheter

Högst upp på önskelistan: hållbarhetschef

Hållbarhetschefer är hett villebråd på interimsmarknaden. De tillhör dessutom de mest självgåen...

Turnarounds begin with trust

Ryan Looysen is an interim CEO, currently hired on an assignment via Interim Search. He is spec...

Digitalisera med interimskonsult

Interim Management innebär vanligtvis att tillsätta en tillfällig chef eller specialist under e...

”Affärsnyttan motiverar mest”

Michael Sjödin är Interim Searchs senaste tillskott. Han kommer från 25 års erfarenhet inom kom...

Har kunden alltid rätt?

Kunden har alltid rätt, brukar det låta. När det kommer till interimsrekrytering kan dock behov...

Interimschefens råd: ”Gör dig umbärlig”

Anders Holmberg startade som egen konsult 2019 och har därefter varit efterfrågad på interimsma...

Hon driver Interim Searchs satsning Talent Search

Linda Kvarnström är ny VD på företaget Talent Search. Det är grundarna till Interim Search, Ste...

”Interimsmarknaden konstant trots konjunktursvängningar”

”Kris efter kris omkullkastar pjäserna på arbetslivets schackbräde. Men behovet av interimslösn...

Interim Management – ett budgetalternativ?

Stein är VD för ett mindre nischat logistikbolag som heter TWS Logistics. Han har det senaste å...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.