Har interimskonsulter snabbare till beslut?

Har interimskonsulter snabbare till beslut?

intervju | 2024-01-31

En stor fördel med att vara interimskonsult är att man, i mindre utsträckning, påverkas av intern personalpolitik och tenderar att enklare fatta svåra eller brådskande beslut. För konsulten ger det mål och mening i ditt tidsbegränsade uppdrag, och för kunden har det ett värde i att en interimskonsult berättar vad du behöver höra, inte vad de tror du vill höra. Oliver Coordt är en van interimskonsult med lång erfarenhet av att jobba i hemlandet Tyskland. För honom har det snabba beslutsfattandet blivit hans främsta framgångsfaktor i rollen som tillfällig chef.

 

Oliver Coordt är interim Kvalitetskonsult och har arbetat som interimskonsult i över 15 år, först i Tyskland och numera i Sverige. Möjligen är det den tyska arbetsmiljön och det uppdragsbaserade yrkeslivet som gjort honom till en konsult som har lätt för beslutsfattande.

Vi har en större konsensuskultur i Sverige och jag, som gått den tyska skolan, är van vid ett mer direkt samtalsklimat, där man kan ifrågasätta saker öppet.

2021 flyttade Oliver från Tyskland till Sverige. Det senaste uppdraget på den svenska marknaden är via Interim Search, som interim Inköpschef inom fordonsindustrin. Uppdraget går ut på att kunden ska gå igenom en certifiering – inför detta behöver man förbättra inköpsprocesser, revidera leverantörer och utveckla ledningssystem. I skrivande stund har man gått igenom fordonsindustrins IATF 1649-certifiering med endast fyra anmärkningar, det bästa resultatet certifieringsbolaget sett på 15 år bland nybörjare.

Ni har åstadkommit mycket sedan du anlitades för sex månader sedan. Hur tycker du att arbetet gått?
Verkligen! Som interimskonsult ser jag det som min främsta uppgift att leverera resultat snabbt. Jag har prioriterat att fatta viktiga beslut och snabbt visa värde för kunden. Det första vi gjorde var att jag analyserade processerna genom att intervjua VD och medarbetare med gränssnitt till inköpsprocessen. Sammantaget tog intervjudelen och analysen ungefär tio dagar. Efter fyra veckor hade vi mycket på bordet som vi skulle godkänna och efterleva inför certifieringen.

Vad har varit viktigast för dig under den första tiden?
Att snabbt fatta viktiga beslut och agera. Eftersom uppdraget är tidsbegränsat så finns inte tiden att diskutera i oändlighet, utan man måste snabbt visa på resultat, leverera värde och riktiga bidrag. 

Har du blivit mer beslutsför efter dina femton år som interimskonsult?
Absolut! Jag har utvecklat en fingertoppskänsla och blivit snabbare på att ta till mig så mycket information som möjligt. Jag går efter mentaliteten att den som fattar beslut kan göra fel, men den som inte fattar beslut gör ingenting. För mig är det viktigt att visa för kunden och organisationen att jag kommer in med nya infallsvinklar, ett dedikerat fokus och framåtanda.

Får man alltid kundens förtroende att vara så exekutiv?
I mitt nuvarande uppdrag var det enkelt, idén att ta in en interimskonsult kom från VD:n. I andra uppdrag har jag fått kämpa för att ta beslut, möter man motstånd får man ibland ta ett steg tillbaka och i stället hjälpa till att lösa uppkomna problem. Jag är anpassningsbar i dessa lägen, men det största värdet för kunden med att ta in en interimskonsult är att använda en som objektiv expert. En rutinerad interimskonsult bör inte komma in och berätta för kunden vad som är bra, investera i stället tid i att lyssna in kring vilka utmaningar som finns. Ta tid att förstå, och hitta drivkraft i att du är en del av en lösning. Det finns nästan inget mer tillfredsställande sätt att jobba på.

Fler nyheter

Kompetensbehov fyllt på fyra dagar

Ledningsgruppen, med företagets Kommunikationschef i spetsen, mailade Maja om sitt tillfälligt ...

Interim Search rekryterar Mats Reidler

Interim Searchs senaste rekrytering heter Mats Reidler. Han kommer senast från Rejlers där han ...

Nå hållbarhetsmål med interimskonsult

Det finns nice to have och need to have. Kompetens inom hållbarhetsfrågor och hur man säkerstäl...

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim biträdande Jurist

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. I ok...

Lyckas med långa förändringsuppdrag

Många konsulter väljer interimskarriären för att de vill jobba med förändringsledning som primä...

Interim Brottsbekämpare

”Branschen skriker efter brottsbekämpare” skrev Dagens Industri i förra veckan. Brottsbekämparn...

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim Underhållschef

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. Under...

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim Head of Innovation

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. Under...

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim Projektchef

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. Under...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.