HR-direktörens perspektiv

HR-direktörens perspektiv

Nyheter | 2018-07-05

Nyttjandet av interimschefer är av ökande betydelse för företags konkurrenskraft. Den yrkeskategori som har en extra stark ställning är HR som många gånger är den starkaste ambassadören för att utveckla personalförsörjningen. Vi frågade Lennart Ljunggren, en av Sveriges mest meriterade HR-direktörer, hur han ser på utvecklingen.

När bör man anlita en Interimschef?

En bra Interim Manager är en person som har lång erfarenhet av sitt arbetsområde och oftast jobbat på en mängd olika företag med olika företagskulturer, system och processer. Oftast har han även haft en ledande befattning som har inneburit att de har haft underställd personal och är vana av att hantera denna typ av frågor.

Interim Management blir alltså ett bra val alternativ när man behöver få in en handlingskraftig person som med kort varsel kan upprätthålla en ledande funktion fram till dess att man hittat en permanent lösning. Att driva ett företag, med en viktig avdelning utan chef, under en längre period där de anställda lämnas vind för våg är inte ett alternativ. I dessa fall skulle jag tycka att en Interim Manager är den klart bästa lösningen.

I många företag har man sett att när de hamnar i liknande situationer så lyfter man en duktig medarbetare för att tillfälligt ta chefsrollen. Dessa lösningar brukar inte fungera särskilt bra.

Har man någon i sin organisation som man tror skulle kunna ta denna roll framöver, hade jag föreslagit att man skulle ta in en interimschef och be denne coacha den interna kandidaten under en period och först därefter få övergå i en chefsroll.

Vilka roller är lämpliga att tillsätta med en interimschef?

Typiska roller är chefs- och specialistpositioner inom ekonomi, produktion, administration, HR och VD. Att gå in och ta dessa roller är enklare inom några områden och svårare, mera komplexa i andra. I de roller som är hårt styrda av regler och lagar som exempelvis inom finans, ekonomi, revision, skatt är förutsättningarna ganska lika från företag till företag. Dessutom är det interna regelverket oftast ganska homogent från bolag till bolag. Inom andra områden, som HR, kan det vara mer komplicerat eftersom här finns en uppsjö av alternativa system och med mycket regelverk, policys och företagskultur som styr hur man bedriver verksamheten. Företagskultur, som är ett vitt begrepp, påverkar givetvis alla befattningar och personer inom ett bolag men har framförallt en stor betydelse för hur HR-arbetet skall bedrivas.

Vilka är arbetsgivarens fördelar?

Största fördelen är att man snabbt får tillgång till den kompetens och erfarenhet som man behöver. Personen bör ha erfarenhet från olika företag och olika branscher och har redan bevisat sin förmåga att fungera i rollen. Idealt har de redan utvärderat olika lösningar, metoder och arbetsätt som är relevanta för kundens situation så att inte misstag upprepas. Den verktygslåda de har med sig i sina nya uppdrag är alltså oerhört värdefull och kan vara till stor nytta inom olika områden och branscher. En kunnig Interim Manager kan dessutom vara en källa till kompetensutveckling av den befintliga personalen av betydligt högre värde än en kurs för de anställda.


 

Lennart Ljunggren har 25 års erfarenhet från Human Resources och har bland annat varit anställd som HR-direktör inom Tetra Pak. Han arbetar sedan 2013 som interimschef och har varit uthyrd som interim HR-direktör till AAK via Interim Search.

Fler nyheter

Tommys första interimsuppdrag har varat tre år

Efter ett långt yrkesliv var Tommy Rosvall redo för nya utmaningar som interimskonsult i rollen...

Ute på uppdrag: Anders Kantola

Hej, Anders Kantola som gick in som interim Affärsområdes- och Försäljningschef på HiQ Internat...

Kompetensbehov fyllt på fyra dagar

Ledningsgruppen, med företagets Kommunikationschef i spetsen, mailade Maja om sitt tillfälligt ...

Har interimskonsulter snabbare till beslut?

En stor fördel med att vara interimskonsult är att man, i mindre utsträckning, påverkas av inte...

Interim Search rekryterar Mats Reidler

Interim Searchs senaste rekrytering heter Mats Reidler. Han kommer senast från Rejlers där han ...

Nå hållbarhetsmål med interimskonsult

Det finns nice to have och need to have. Kompetens inom hållbarhetsfrågor och hur man säkerstäl...

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim biträdande Jurist

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. I ok...

Lyckas med långa förändringsuppdrag

Många konsulter väljer interimskarriären för att de vill jobba med förändringsledning som primä...

Interim Brottsbekämpare

”Branschen skriker efter brottsbekämpare” skrev Dagens Industri i förra veckan. Brottsbekämparn...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.