Kund?

Kundjour

Är ditt företag i behov av en interimskonsult? Vi finns tillgängliga 24/7, 365 dagar per år.

Journummer: 08-556 460 99

Email: [email protected]

OS-medaljörens bästa tips

OS-medaljörens bästa tips

Mental styrka | 2016-06-02

Att prestera när det verkligen gäller är mentalt påfrestande i såväl näringslivet som inom sportvärlden. Här och nu, en chans att leverera, förutsättningar som är mer regel än undantag när man arbetar som interimschef. Håkan Dahlby är nuvarande OS-silvermedaljör i skytte, han har vunnit flera guld i europamästerskapen och har det inofficiella världsrekordet med 198 träff av 200 möjliga. Håkan anlitas frekvent av styrelser och ledningsgrupper som tränare i mental styrka och konsten att prestera på topp när det gäller.


Varför är mental träning viktigt?

Det mentala styr hela din dag, ditt liv, då tankar påverkar känslor och ditt beteende som direkt har att göra med hur framgångsrik du är.

Vilka är dina 5 bästa råd för att träna upp sin mentala styrka?

Stärk ditt självförtroende, lär dig spänningsreglera, öka koncentrationsförmågan, sätt mål och lär dig coping.

Att aktivt jobba med sitt självförtroende är avgörande för hur väl du presterar när det verkligen gäller. Som individ ska du gå tillbaka mentalt till de prestationer där allt gick som du ville och studera vad du gjorde rätt. Hur förberedde du dig? Vilken känsla hade du i kroppen innan du gick upp på scen? Ge dig själv beröm för dina resultat och njut av framgång och straffa dig inte de gånger som utfallet inte blir som du vill. Lär dig istället av misstagen och gå vidare. Som chef ska man komma ihåg att stärka sina medarbetare genom att lyfta upp enskilda prestationer och individer som gör något bra.

Och glöm aldrig att man får misslyckas.

Att lära sig att spänningsreglera handlar om att förbereda sig, mentalt och fysiskt, så att du känner dig trygg i vad som kommer att hända när du ställer dig på skjutbanan i OS-final eller i en slutförhandling av en stor affär. Din pitch ska gå på automatik, du har förberett dig på invändningar, du känner dig trygg i din egen förmåga att leverera så att du är i nuet, utan spänningar och mentala distraktioner som kan påverka prestationen negativt.

Att jobba med koncentrationen handlar om att gå in och ut ur fokus, att vara i en bubbla då det gäller. I mitt fall så har jag en så extremt hög koncentration i skottögonblicket att jag ser hur lerduvan roterar i slowmotion innan jag avlossar skottet. Ju mer du tränar på situationen där du i ett skarpt läge bara får en chans desto mer förutsägbar blir utfallet. I slutändan handlar det om en känsla, att veta och känna att du klarar av att leverera.

Att sätta mål vet det flesta är viktigt men att sätta rätt mål och på rätt sätt är inte självklart. För att det ska vara på riktigt så ska målet vara mätbara och konkreta, i mitt fall att hamna på OS-pallen. För att komma dit måste man sätta mätbara delmål, till exempel att vinna en Världscuptävling, EM eller VM, att skjuta ett flertal perfekta serier varje träningstillfälle i 6 månader i rad eller hitta en attraktiv samarbetspartner. Man ska även sätta upp dagliga mål som att skjuta i regn, snö, vind eller löpa 5km per dag oavsett väderförhållande.

När ni jobbar med era mål, utgå ifrån vart du befinner dig nu i förhållande till vad du vill uppnå, var realistisk och acceptera dig själv och din kapacitet.

Coping är ett samlingsord för att lära sig hantera oförutsedda situationer och omständigheter. Datorn crashar innan din presentation inför 100 chefer eller bössan går sönder och du har 3 minuter på dig att åtgärda den. Inför OS i London så hade jag bjudit in 41 av mina närmaste som skulle vara där att stötta mig. Kvällen innan fick jag beskedet att biljetterna inte var på plats och personen som skulle ordna det gick inte att få tag på. Hela min trygghet var på plats i London men det var osäkert om de fick komma in på stadion. Situationen löstes timmarna innan men utan mental förberedelse så hade den tillfälligheten haft en direkt negativ påverkan på min prestation. Var förberedd, allting kan hända och allting händer, Lös problemet och sedan fokusera på uppgiften!

Vilken av dessa råd skulle du säga ger störst positiv effekt på kortast tid?

Självförtroende är allt. Jobba på det varje dag så kommer du snart märka en stor skillnad i hur du känner och i förlängningen hur du optimerar din prestation genom stärkt självförtroende.

Vad är det för tidsåtgång vi pratar om och hur får man in den mentala träningen i sin dagliga rutin?

15 minuter om dagen räcker, gärna på morgonen eller efter lunch. För att verkligen vara dedikerad till ditt mål så ska det vara det sista hjärnan tänker på innan du somnar och det första du tänker på eftersom hjärnan bearbetar mycket undermedvetet.

I mitt fall så tatuerade jag in OS-ringarna på axeln så jag påmindes om målet när jag borstade tänderna varje morgon & kväll.

Arbetar man i grupp eller kan man träna på egen hand?

Mental träning sker alltid enskilt och gruppträning kan faktiskt ha en direkt negativ påverkan eftersom alla är olika i hur man tänker.

Hur hänger det mentala ihop med det fysiska?

Att ha en bra fysik är mycket viktigt för den mentala prestationen eftersom det är fysiskt ansträngande att prestera på topp under en längre tid. Din fysiska kvalité hänger ihop med din mentala som hänger ihop med prestationen. Själv jobbar jag mycket med löpträning och spinning för att orka träna skytte 5-8 timmar om dagen inför stora tävlingar.

Finns det litteratur i ämnet som du kan rekommendera?

Terry Orlicks bok Upptäck din Förmåga är min lilla bibel som jag alltid har med mig.

Några sista råd?

Glöm inte att ha kul på vägen och njut av resan -vägen mot målet är fantastisk! Att få träffa nya personer, lära dig nya saker och skaffa nya erfarenheter på väg mot målet. Och våga förlora så kommer du vinna mer i slutändan!

Fler nyheter

Intervju
2017-03-31

Monica Lingegård är VD för Samhall AB. Genom hennes ledarskap har företaget tagit stora steg i ...

Marknadskoll
2017-11-19

Interim Management utvecklas i rasande takt. Inte bara ur ett kundperspektiv och att fler tar d...

Årskrönika
2017-01-19

Marknaden för interimskonsulter har dragit igång med en riktig rivstart. Själv spenderade jag å...

Utmärkelse
2016-03-18

Igår kväll delade The Boston Consulting Group, Interim Search och Heidrick & Stuggles ut pr...

Samarbete
2016-08-12

Interim Search har tecknat ett samarbetsavtal med Avanade för resursförsörjning av interimistis...

Guide
2018-08-01

Du får en chans att förmedla ett första intryck hos kunden. Här kommer några enkla råd hur du f...

Nyheter
2017-03-27

Ibland blir inte uppdragen som det var tänkt. Det kan handla om ändrade förutsättningar, person...

Intervju
2017-11-15

Kock, Krögare och Entreprenör. Han blev Kökschef som 24-åring och tog tre år senare över den vä...

Utmärkelse
2018-10-12

Interim Search har i år blivit utsett till Superföretag 2018 av Veckans Affärer. För att kvala ...

Testa vad vi går för som leverantör!

Vi på Interim Search är vana vid snabba puckar. Tack vare ett mycket omfattande kandidatnätverk och att vi anpassat hela vårt arbetssätt utifrån de specifika förutsättningar som interimstillsättningar kräver kan vi leverera en kortlista på 48 timmar. Det är kostnadsfritt tills om/när ni anlitar någon via oss och vi kräver ingen exklusivitet. Välkomna!

  • Data & Sekretesspolicy
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Hastighet

48h leveransgaranti

Säkerhet

Omfattande bakgrundskontroller

Låg risk

Inget krav på exklusivitet

Precision

Anpassad rekryteringsprocess

Stort nätverk

5000+ intervjuade konsulter

Specialisering

Uteslutande tillfälliga uppdrag

Egenutvecklade system

Stödjer egenutvecklad metodik

Kvalitetssäkring

VLS enligt ISO 9001

Anpassad metodik

Tillåter snabbhet och precision

Nöjdhetsgaranti

Ansvar för våra leveranser

Oberoende urval

Inga personer på bänken

Geografisk täckning

Tillsättningar i hela Sverige

Industriella experter

Nätverk av industrirådgivare

Rådgivning

Erfarna medarbetare

Branschoberoende

Heltäckande leveranskapacitet

Egna kanaler

Stark närvaro i sociala medier

Hållbarhet

enligt ISO 14001 och OHSAS 18001

Tillgänglighet

Jourtelefon för kunder 24/7

Uppdaterade

Fråga oss om de senaste trenderna

Kostnadseffektivitet

Inga uppstartskostnader

Etablerade

En av Nordens största aktörer

Telefon
Formulär
Journummer
Spontanansökan
Följ oss

Interim Search

Interim Search is a Swedish recruitment agency with one goal: to solve your temporary resource needs. We believe in specialization and therefore are focused on short to medium term needs of managers and specialists within Finance & Accounting, Human Resources and General Management.

We bring together a strong local presence with a highly developed network of Associated Consultants. This approach provides us with a comprehensive, up to date and unique network of Interim Managers and a quality assured recruitment process.

Our guiding principle for achieving mutual and long-term success is simple: Only when we have helped our clients achieve their goals, have we achieved ours. 
Please contact us for a confidential discussion.

Contact us: +46 (0)8-556 460 00
[email protected]