”Nu vill vi driva förändringen i vår bransch”

”Nu vill vi driva förändringen i vår bransch”

Årskrönika | 2018-12-19

Vi lämnar ett händelserikt 2018 bakom oss. Interim Search har fortsatt tillväxtresan och marknaden i stort befinner sig i en föränderlig fas. VD Stefan Granqvist minns tillbaka på året som gått och delar med sig av förhoppningar om framtiden.

När vi ser tillbaka på året 2018 ser vi att marknaden för interimskonsulter fortsatt att växa, och att kundernas köpbeteende till viss del mognat. Interim är i större utsträckning ”plan A” –ett bra sätt för chefer och företag att snabbt tillsätta viktiga positioner och ett verktyg för att genomdriva förändring. Vi märker också att det blivit vanligare att anlita interimsbolag för att konkurrensutsätta kandidater i företagens egna nätverk. En utveckling som vi välkomnar, dels för att det gynnar vår affär men också för att det lämnar mindre utrymme till nepotism. Dessutom är konkurrens i alla dess former positivt, det tvingar samtliga aktörer att vara på tårna och uppmuntrar till innovation och seriositet. Mycket bra för alla branscher, även vår.

Vi på Interim Search lämnar ett händelserikt och expansivt år bakom oss, något som vi uppmärksammats för med två prestigefulla utmärkelser: Veckans Affärers Superföretag och Dagens Industris Gasellföretag. Det känns onekligen roligt att få ett kvitto på ansträngningen. Utifrån vår prognos kommer vi att växa från 78 msek i omsättning (2017) till 132 msek (2018), en utveckling som vi är väldigt stolta över och som vi arbetat hårt för. Dessutom innebär det troligtvis att vi seglar upp som Sveriges största aktör inom interim management, både i intern organisation och i omsättning vilket blir ett mått på antalet interimskonsulter vi har på uppdrag hos våra kunder. I ärlighetens namn har jag blandade känslor för om så blir fallet. Vi tycker om att vara nummer två, den hungriga och snabbfotade uppstickaren som jagar branschkollegorna som har åtta, tio års försprång. Å andra sidan finns det fler mål att springa vidare mot. Vad skulle krävas för att omsätta en miljard? Nu är just det inte ett uttalat mål, men värt en tanke.

Tidigare har vi hållit oss till ödmjuka mål och egentligen aldrig svävat ut i någon stor visionär framtid (kanske därför som vi konsekvent underskattat vår kapacitet att växa i de målen vi satt upp). Utan att tappa greppet och verklighetsförankringen så går företaget in i en fas där vi med självförtroende vill driva förändringen i vår bransch –sätta en ny standard om ni så vill. År 2019 ska det inte längre vara okej att anlita interimskonsulter utan att ha gjort en uttömmande bakgrundskontroll på personerna som tillfälligt håller i rodret. Kunderna kan förvänta sig att de kandidater som presenteras har genomgått en diger gallringsprocess, att leverantörer av interimstjänster lämnar garantier på sitt arbete och att ansvarsförsäkringar och liknande är anpassade för våra tjänster och bidrar till trygghet. Likadant på kandidatsidan. Vi vill att alla interimskonsulter, inte bara de som är uthyrda av oss, kan förvänta sig välkontrollerade rekryteringsprocesser, ett aktivt stöd av sin kontaktperson och bra rutiner under uppdragens gång (exempelvis punktlighet i utbetalning av ersättning, en självklarhet kan tyckas) och bra dialog mellan uppdragen. Jag vill inte sitta på någon hög häst här –det finns flera aktörer som föregår med gott exempel. De andra, som inte vill eller kan hålla en hög standard, hoppas vi lämnar branschen när kunderna ställer krav de inte kan nå upp till. Det är vår ambition på Interim Search att starkt bidra till att tvinga fram den nya standarden där alla kunder vet vad de kan förvänta sig.

Nästa år då? Jag tror vi kan förvänta oss ett ganska turbulent år med börssvängningar, varsel och fortsatt politisk osäkerhet. Den bekanta svarta svanen, som vi inte sett till på över tio år, skulle kunna dyka upp igen men då till min förvåning. Alla makroekonomiska tecken visar på fortsatt stark tillväxt och merparten av alla företag har riktigt stark kassa efter förra krisen. Kommer en lågkonjunktur i någon form i närtid tror jag mer på en betydligt mindre justering än den vi såg 2008 och att den mest hänger ihop med masspsykologin att vi ”borde” vara i lågkonjunktur nu, snarare än att något helt oförutsägbart händer. Men jag vet lika lite om framtiden som du. Just därför tycker jag att man ska förhålla sig till framtiden med en portion försiktighet i sina beslut och jobba på i samma fulla tempo som vanligt. För om vi nu ska sia om framtiden och vara lite visionära –gör det så mycket om vi inte har samma tillväxt i några år? Självklart är det roligare i goda tider, men vad vore sommaren utan vinter? Framtiden får utvisa, och eftersom ingen kan förutspå den så tycker jag vi tar till oss världens främsta entreprenör Richard Bransons ord på temat företagande och risk; ”ta risk, men begränsa nedsidan”, så låt oss 2019 fortsätta ta förnuftiga företagsbeslut, lära oss av motgångar och fira framgångar!

Med tillförsikt,

Stefan Granqvist

 

Läs mer om oss.

Fler nyheter

Interim Management – ett budgetalternativ?

Stein är VD för ett mindre nischat logistikbolag som heter TWS Logistics. Han har det senaste å...

Tre VD:ar med en interimsleverantör på snabbuppringning

En modern, framåtlutad VD vet att organisationer i förändring mår bra av stabilitet, erfarenhet...

Tommys första interimsuppdrag har varat tre år

Efter ett långt yrkesliv var Tommy Rosvall redo för nya utmaningar som interimskonsult i rollen...

Ute på uppdrag: Anders Kantola

Hej, Anders Kantola som gick in som interim Affärsområdes- och Försäljningschef på HiQ Internat...

Kompetensbehov fyllt på fyra dagar

Ledningsgruppen, med företagets Kommunikationschef i spetsen, mailade Maja om sitt tillfälligt ...

Har interimskonsulter snabbare till beslut?

En stor fördel med att vara interimskonsult är att man, i mindre utsträckning, påverkas av inte...

Interim Search rekryterar Mats Reidler

Interim Searchs senaste rekrytering heter Mats Reidler. Han kommer senast från Rejlers där han ...

Nå hållbarhetsmål med interimskonsult

Det finns nice to have och need to have. Kompetens inom hållbarhetsfrågor och hur man säkerstäl...

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim biträdande Jurist

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. I ok...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.