”Ett händelserikt år bakom oss”

”Ett händelserikt år bakom oss”

Årskrönika | 2017-01-19

Marknaden för interimskonsulter har dragit igång med en riktig rivstart. Själv spenderade jag årets korta julledighet i min hembygd Östersund tillsammans med familjen. Under jul och nyår hann jag, utöver att introducera min treåring för skidåkning, skriva årets förvaltningsberättelse och reflektera över året som passerat. Det är ett händelserikt år vi lämnar bakom oss, både för omvärlden, för interimsmarknaden och även för Interim Search AB.

För att börja med det mest uppenbara har det skett politiska förändringar av betydelse men som inte haft någon konkret påverkan (än). Farhågorna för dramatiska förändringar på börsen och världskonjunktur återstå helt enkelt att se om de realiseras. Generellt kan nämnas att interimsmarknaden påverkas negativt av en avvaktande marknad (som vi exempelvis såg 2010 med finanskrisen nära i minne) medan dramatik kan ha en kortsiktig positiv effekt på behovet av konsulter. Naturligtvis hoppas vi att Sverige och världen fortsätter sin starka positiva utveckling nu när vi går in i den fjärde industriella revolutionen.

Vad gäller den svenska interimsmarknaden börjar tillgången på kvalificerade interimskonsulter närma sig samma tillväxttakt som kundunderlaget, från att tidigare varit underskott. I termer om tillväxt så uppskattar vi att interimsmarknaden ökade med 15 % under året och sysselsätter ca 15´000 i Sverige. Beläggningsgraden är fortsatt hög på 90-98 % beroende på verksamhetsområde vilket gör det svårare att snabbt identifiera aktuella kandidater. Detta är positivt för oss då vi jobbar proaktivt med vårt nätverk av 5´000 intervjuade interimskonsulter. Detta är för övrigt är en av de största skillnaderna mellan oss och en traditionell chefsrekryteringsbyrå som i regel arbetar reaktivt på sina uppdrag. Det fungerar mycket bra för permanentrekrytering men inte när hastighet, och mycket höga kvalitetskrav, är avgörande för kunden.

Interim Search har som bolag haft ett starkt år. Vi tog ett beslut under sista delen av 2015 att öka på vår interna organisation och dubblade verksamheten från fyra till åtta medarbetare under 2016. Dessa har under året kommit in i sina roller och levererat imponerande resultat. Vårt verksamhetsår har också präglats av systemförbättringar och nya verktyg som ska hjälpa oss att växa framåt. Vi ökade omsättningen med 45 % från 2015 och omsätte drygt 44 MSEK 2016 – en utveckling jag är mycket stolt över att ha uppnått under ett investeringsår! Andra positiva händelser är att vi införde en nöjdhetsgaranti under 2016, vi tecknade ramavtal med flera stora aktörer och har gjort ytterligare förbättringar i vårt kvalitetssystem. Ett system som utgör grunden för upphandlingar och hjälper oss att hålla jämn och hög kvalitet i våra kundleveranser.

Den nya säsongen är här och med den känner jag att vi som företag har goda förutsättningar att fortsätta vår tillväxtresa. Vi jobbar vidare med att förändra hur och när svenska organisationer anlitar interimskonsulter som ett sätt att förhindra överansträngda organisationer och som ett verktyg att driva förändring. Vi ser fram emot att jobba tillsammans med alla interimskonsulter, kunder, partners och branschkollegor mot detta gemensamma mål.

Vi önskar er alla ett riktigt starkt 2017, tveka inte att kontakta mig för att diskutera idéer eller om jag kan hjälpa till med något!

Hälsningar,
Stefan Granqvist
VD

Fler nyheter

Tommys första interimsuppdrag har varat tre år

Efter ett långt yrkesliv var Tommy Rosvall redo för nya utmaningar som interimskonsult i rollen...

Ute på uppdrag: Anders Kantola

Hej, Anders Kantola som gick in som interim Affärsområdes- och Försäljningschef på HiQ Internat...

Kompetensbehov fyllt på fyra dagar

Ledningsgruppen, med företagets Kommunikationschef i spetsen, mailade Maja om sitt tillfälligt ...

Har interimskonsulter snabbare till beslut?

En stor fördel med att vara interimskonsult är att man, i mindre utsträckning, påverkas av inte...

Interim Search rekryterar Mats Reidler

Interim Searchs senaste rekrytering heter Mats Reidler. Han kommer senast från Rejlers där han ...

Nå hållbarhetsmål med interimskonsult

Det finns nice to have och need to have. Kompetens inom hållbarhetsfrågor och hur man säkerstäl...

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim biträdande Jurist

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. I ok...

Lyckas med långa förändringsuppdrag

Många konsulter väljer interimskarriären för att de vill jobba med förändringsledning som primä...

Interim Brottsbekämpare

”Branschen skriker efter brottsbekämpare” skrev Dagens Industri i förra veckan. Brottsbekämparn...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.