Stäng

Det ska kännas tryggt att anlita oss.

Kund?

Kandidat?

Kundjour

Är ditt företag i behov av en interimskonsult? Vi finns tillgängliga 24/7, 365 dagar per år.

Journummer: +46 (0)8-556 460 99

Email: konsulter@interimsearch.com

Intresserad av uppdrag?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller skicka oss en spontanansökan/uppdatera din tillgänglighet.

Ring oss på telefon: +46 (0)8-556 460 00

Prenumerera på nyhetsbrevet

Spontanansökan

För löpande nyheter, följ oss på LinkedIn

Årets Förändringsledare Tech: ”man måste vara öppen med att man inte vet”

Årets Förändringsledare Tech: ”man måste vara öppen med att man inte vet”

årets förändringsledare | 2019-06-04

Det har gått nästan fyra månader sedan Oscar Höglund (vd, Epidemic Sound) tog emot pris som Årets Förändringsledare i kategorin Tech. Vi träffade honom för att diskutera förändringsledning och framgångsreceptet för hans världsledande business.

Den 13 februari 2019 prisades Oscar Höglund som Årets Förändringsledare i kategorin Tech. Juryn som utsett honom består av representanter från Boyden Executive Search, Interim Search, Boston Consulting Group och Google. För de flesta näringslivsprofiler i publiken var dock Oscar och hans Epidemic Sound nya namn.

”Epidemic är ett relativt ungt musikbolag vars målsättning är att ljudlägga världen.”

Så beskriver Oscar själv bolaget vars affärsidé är att erbjuda en ljudbank där alla typer av kreatörer kan licensiera musik. Låtarna används till produktioner inom tv, film och reklam. Epidemic Sound har haft en hundraprocentig tillväxt på årsbasis under de senaste åren och är idag världsledande – mycket tack vare en trendkänslig och förändringsbenägen vd. Oscar Höglund har möjliggjort en förändringsresa genom att ligga i framkant i relation till marknadsutvecklingen och har drivit omställningsarbete som bland annat gjort att bolaget gått från att enbart jobba B2B till att bli ett bolag som även arbetar B2C.

”I en sådan förändringsresa är det viktigt att förstå sina kunder för att se vart världen är på väg. Att lyssna på dem är ett naturligt första steg. Steget innan det är att säkerställa att man har rätt datainfrastruktur och verktyg som gör att man får tillgång till mycket information och är beredd att agera på den. När det kommer till medarbetare tror vi stenhårt på att hire for attitude, train for skill. Det är attityden som är viktig och om man kan lära folk nya saker så kan det i den övergången ske extremt balla saker. Vår filosofi är att det varje gång man åker till en ny stad bör finnas minst fem personer man absolut vill träffa för att hålla sig ajour och lära sig nya saker. Det är där allt börjar, i varje individs nyfikenhet. Det är motorn till alla de andra stegen och har man den ter sig förändring inte som så märkligt och exogent.”


Vad innehåller titeln Årets Förändringsledare för dig?
”Något jag spontant tänker på är hur viktigt det är att uppmärksamma ledarskap inom förändring, för förändring är tufft. Du kan i förändring inte förlita dig på tidigare rutiner, i bästa fall kan du förlita dig på dina erfarenheter men det finns risk att du inte ens kan det om du till exempel går från en analog till en digital värld. Att uppmärksamma ett ledarskap i sådana situationer skiljer sig nog mycket från ledarskap i traditionella kontexter. För ett stort bolag med en stabil business och lite konkurrens bör du ha en viss typ av person som sitter på den posten. Förändringsledare har helt andra krav på sig. Man måste vara öppen med att man inte vet och bekväm att ställa frågor. 


Har du tips till ledare som också vill lyckas med förändring?
”Jag var tidigare managementkonsult och fick lära mig definitionen av att ställa en analys. Svaret på det är att ställa frågan ”varför” minst tre gånger om. Har man ett bolag som inte längre tjänar pengar bör man ställa frågan varför och till exempel titta på om intäkter gått ner eller om kostnader gått upp. Är svaret på frågan att kostnader gått upp tittar man på de saker man köper in. Har de blivit fler? Nej. Har de blivit dyrare per styck? Ja! Intressant. Varför har de blivit dyrare per styck? Då kanske man kan dra slutsatsen att man förr i tiden köpte från tre olika bolag och kunde konkurrensutsätta dessa för att få ner priset. För ett halvår sedan gick ett av bolagen i konkurs och de andra två gick ihop så nu finns ingen konkurrens. Då har man gjort en analys och fått fram att det enda som hänt är att leverantören man använt höjt priset för att hon eller han kan. Det blir en aha-upplevelse när man inser att vi tjänar inga pengar längre eftersom våra kostnader gått upp för att vår underleverantör har konsoliderat. Då kan man sedan agera genom att exempelvis göra en upphandling och ta in tre nya underleverantörer för att pressa ner priset igen. Att arbeta med den enkla modellen tror jag är ett starkt koncept. När världen förändras är det nog bra att fråga varför tre gånger för att på riktigt nå kärnan.”

 

Läs mer om utmärkelsen Årets Förändringsledare på www.aretsforandringsledare.se.

Fler nyheter

Flexibel förlängning av karriären

Hans-Olov Jacobsson tog beslutet att gå från en anställning till att bli interimskonsult så tid...

Så möjliggör vi 48-timmarsleveranser

Akuta och affärskritiska behov måste mötas med en skräddarsydd metodik och trygghet. När kunden...

Interim Search växer: välkommen Nathalie Löfvenmark!

Interim Search befinner sig i stark tillväxt och välkomnar nu en ny kollega som har sin bas i G...

Interim Management: growing globally

In 2022 it seems that most recruitment firms want to establish and offer interim management asi...

HR-direktören: den höga förändringstakten kommer att öka andelen interimskonsulter

Rolf Berg är interim HR-direktör som anlitats av en rad etablerade uppdragsgivare på både den s...

Ytterligare nyckelrekrytering: välkommen Jessica Frösell!

Interim Search välkomnar varmt Jessica Frösell till teamet. Hon bidrar med mångårig erfarenhet ...

Interim Search växer med Johan Linder

Interim Search välkomnar hösten med nyrekryteringen Johan Linder. I augusti gick han in i rolle...

Porträtt: Lena Arrelöv

Lena Arrelöv är Director på Interim Search. Hon är även en ridentusiast som helst spenderar sin...

Porträtt: Stefan Granqvist

Stefan Granqvist är VD och medgrundare på Interim Search. Han är också en motorsportsfantast so...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Interim Search

Interim Search is a Swedish recruitment agency with one goal: to solve your temporary resource needs. We believe in specialization and therefore are focused on short to medium term needs of managers and specialists within Finance & Accounting, Human Resources and General Management.

We bring together a strong local presence with a highly developed network of Associated Consultants. This approach provides us with a comprehensive, up to date and unique network of Interim Managers and a quality assured recruitment process.

Our guiding principle for achieving mutual and long-term success is simple: Only when we have helped our clients achieve their goals, have we achieved ours. 
Please contact us for a confidential discussion.

Contact us: +46 (0)8-556 460 00
info@interimsearch.com