Årets Förändringsledare Tech: ”man måste vara öppen med att man inte vet”

Årets Förändringsledare Tech: ”man måste vara öppen med att man inte vet”

årets förändringsledare | 2019-06-04

Det har gått nästan fyra månader sedan Oscar Höglund (vd, Epidemic Sound) tog emot pris som Årets Förändringsledare i kategorin Tech. Vi träffade honom för att diskutera förändringsledning och framgångsreceptet för hans världsledande business.

Den 13 februari 2019 prisades Oscar Höglund som Årets Förändringsledare i kategorin Tech. Juryn som utsett honom består av representanter från Boyden Executive Search, Interim Search, Boston Consulting Group och Google. För de flesta näringslivsprofiler i publiken var dock Oscar och hans Epidemic Sound nya namn.

”Epidemic är ett relativt ungt musikbolag vars målsättning är att ljudlägga världen.”

Så beskriver Oscar själv bolaget vars affärsidé är att erbjuda en ljudbank där alla typer av kreatörer kan licensiera musik. Låtarna används till produktioner inom tv, film och reklam. Epidemic Sound har haft en hundraprocentig tillväxt på årsbasis under de senaste åren och är idag världsledande – mycket tack vare en trendkänslig och förändringsbenägen vd. Oscar Höglund har möjliggjort en förändringsresa genom att ligga i framkant i relation till marknadsutvecklingen och har drivit omställningsarbete som bland annat gjort att bolaget gått från att enbart jobba B2B till att bli ett bolag som även arbetar B2C.

”I en sådan förändringsresa är det viktigt att förstå sina kunder för att se vart världen är på väg. Att lyssna på dem är ett naturligt första steg. Steget innan det är att säkerställa att man har rätt datainfrastruktur och verktyg som gör att man får tillgång till mycket information och är beredd att agera på den. När det kommer till medarbetare tror vi stenhårt på att hire for attitude, train for skill. Det är attityden som är viktig och om man kan lära folk nya saker så kan det i den övergången ske extremt balla saker. Vår filosofi är att det varje gång man åker till en ny stad bör finnas minst fem personer man absolut vill träffa för att hålla sig ajour och lära sig nya saker. Det är där allt börjar, i varje individs nyfikenhet. Det är motorn till alla de andra stegen och har man den ter sig förändring inte som så märkligt och exogent.”


Vad innehåller titeln Årets Förändringsledare för dig?
”Något jag spontant tänker på är hur viktigt det är att uppmärksamma ledarskap inom förändring, för förändring är tufft. Du kan i förändring inte förlita dig på tidigare rutiner, i bästa fall kan du förlita dig på dina erfarenheter men det finns risk att du inte ens kan det om du till exempel går från en analog till en digital värld. Att uppmärksamma ett ledarskap i sådana situationer skiljer sig nog mycket från ledarskap i traditionella kontexter. För ett stort bolag med en stabil business och lite konkurrens bör du ha en viss typ av person som sitter på den posten. Förändringsledare har helt andra krav på sig. Man måste vara öppen med att man inte vet och bekväm att ställa frågor. 


Har du tips till ledare som också vill lyckas med förändring?
”Jag var tidigare managementkonsult och fick lära mig definitionen av att ställa en analys. Svaret på det är att ställa frågan ”varför” minst tre gånger om. Har man ett bolag som inte längre tjänar pengar bör man ställa frågan varför och till exempel titta på om intäkter gått ner eller om kostnader gått upp. Är svaret på frågan att kostnader gått upp tittar man på de saker man köper in. Har de blivit fler? Nej. Har de blivit dyrare per styck? Ja! Intressant. Varför har de blivit dyrare per styck? Då kanske man kan dra slutsatsen att man förr i tiden köpte från tre olika bolag och kunde konkurrensutsätta dessa för att få ner priset. För ett halvår sedan gick ett av bolagen i konkurs och de andra två gick ihop så nu finns ingen konkurrens. Då har man gjort en analys och fått fram att det enda som hänt är att leverantören man använt höjt priset för att hon eller han kan. Det blir en aha-upplevelse när man inser att vi tjänar inga pengar längre eftersom våra kostnader gått upp för att vår underleverantör har konsoliderat. Då kan man sedan agera genom att exempelvis göra en upphandling och ta in tre nya underleverantörer för att pressa ner priset igen. Att arbeta med den enkla modellen tror jag är ett starkt koncept. När världen förändras är det nog bra att fråga varför tre gånger för att på riktigt nå kärnan.”

 

Läs mer om utmärkelsen Årets Förändringsledare på www.aretsforandringsledare.se.

Fler nyheter

Hon driver Interim Searchs satsning Talent Search

Linda Kvarnström är ny VD på företaget Talent Search. Det är grundarna till Interim Search, Ste...

”Interimsmarknaden konstant trots konjunktursvängningar”

”Kris efter kris omkullkastar pjäserna på arbetslivets schackbräde. Men behovet av interimslösn...

Interim Management – ett budgetalternativ?

Stein är VD för ett mindre nischat logistikbolag som heter TWS Logistics. Han har det senaste å...

Tre VD:ar med en interimsleverantör på snabbuppringning

En modern, framåtlutad VD vet att organisationer i förändring mår bra av stabilitet, erfarenhet...

Tommys första interimsuppdrag har varat tre år

Efter ett långt yrkesliv var Tommy Rosvall redo för nya utmaningar som interimskonsult i rollen...

Ute på uppdrag: Anders Kantola

Hej, Anders Kantola som gick in som interim Affärsområdes- och Försäljningschef på HiQ Internat...

Kompetensbehov fyllt på fyra dagar

Ledningsgruppen, med företagets Kommunikationschef i spetsen, mailade Maja om sitt tillfälligt ...

Har interimskonsulter snabbare till beslut?

En stor fördel med att vara interimskonsult är att man, i mindre utsträckning, påverkas av inte...

Interim Search rekryterar Mats Reidler

Interim Searchs senaste rekrytering heter Mats Reidler. Han kommer senast från Rejlers där han ...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.