Interimskonsulten ökade samverkan på ny mark

Interimskonsulten ökade samverkan på ny mark

kandidatcase | 2019-05-17

Charlotte hade länge arbetat som HR-konsult, hon fick sig en välkomnad utmaning när hon landade jobbet som interim Verksamhetschef i en teknisk kommunal verksamhet.

Charlotte har varit HR-konsult i många år och verkat både i det offentliga och privata näringslivet. Hennes erfarenheter från kommunal verksamhet, och som internt stöd för olika komplexa organisationer, landade henne ett uppdrag som interim Verksamhetschef för en stor kommunal verksamhet med teknisk inriktning.

När Charlotte startade sitt interimsuppdrag som Verksamhetschef kom hon in i en dynamisk miljö med stora utmaningar. Rollen som Verksamhetschef var ny för Charlotte och det var ett stort uppdrag med hög grad av komplexitet och många personer involverade. Enligt Charlotte var det just den utmaningen som lockade.

Erfarenheten av att få möjlighet till en ny utmaning lockade mycket. Sedan kunde jag ta med mig mycket från min bakgrund trots att jag inte varit just Verksamhetschef i den kommunala världen tidigare. Bland annat fick jag användning av min kompetens inom målstyrning, förändringsledning, verksamhetsutveckling, processarbete och resultatfokus som jag arbetat med på HR-området.

Kärnan i uppdraget var att få ihop organisationen och uppnå ökad samverkan och samarbete. Det är en stor verksamhet och när Charlotte kom in var många enheter decentraliserade. Att få ihop dessa delar till att samarbeta var en omfattande uppgift och för Charlotte var det särskilt speciellt att komma in som extern interimskonsult och snabbt sätta sig in i den nya organisationen.

När jag kom in tror jag det först sågs som banbrytande då jag hade en annan erfarenhet än den tekniska kompetensen som man i början kanske eftersökte. Jag fick jättegott stöd och lade tid på att förstå organisationen när jag först kom in. Att jag kom från en annan bakgrund utvecklades snabbt till något väldigt positivt – jag kunde bidra med andra nyckelkompetenser än vad övriga i organisationen har.  

Charlotte beskriver flera framgångsfaktorer som lett till att uppdraget ända från början gått bra och till slut även förlängdes.

Jag fick en väldigt bra introduktion, och det ser jag som avgörande att man som interimskonsult blir mottagen som en medlem i organisationen. Jag fick fullt mandat från dag ett vilket var viktigt för att jag skulle leverera i uppdraget på det sätt som förväntades av mig. Det är ett råd till kundföretag som tar in interimskonsulter – det måste finnas ömsesidigt förtroende och att personer på denna nivå får mandat för att utföra det man ska, och inte hela tiden tappa fokus genom att springa och be om saker. Det gör man ändå i andra delar. Jag hade fullt mandat när det gällde allt och beslutsstöd i en god förvaltningschef samt allt annat stöd från supportfunktioner. Det var en förutsättning för att uppdraget skulle fungera på bästa sätt.

Efter ett fullgjort uppdrag har man strukturerat upp verksamheten och fått en bättre översikt över bland annat budget. Charlotte har ägnat stor del av uppdraget till att utveckla ledningsgruppen och med det nått ökad samverkan. I organisationen finns nu en framtidsutsikt som kanske inte funnits tidigare, med tanke på den komplexitet som tidigare rått.

Vi har tagit oss fram genom metoder och processer som vi implementerat. Nu ska organisationen kunna föras framåt själv och de förändringar vi gjort tror jag de kommer ha med sig när de tillsätter nästa chef i september.

Vi pratar ofta om interimskonsulter som kunskapsöverförande. I ditt fall kom du in i en organisation med teknisk inriktning och istället för att få in en verksamhetschef med samma tekniska bakgrund som övriga organisationen kom du in med annan viktig kompetens inom exempelvis kompetensutveckling. Hur viktigt var kunskapsutbytet i detta uppdrag?

Det har känts jätteviktigt. Jag har gått utbildningar och kurser för att lära mig verksamhetens specialistområde som är väldigt nischat. Utifrån det jag lärt mig och även genom den expertis som finns runt omkring har jag kunnat fatta viktiga beslut. Samtidigt som jag fått mycket kunskap har jag kunnat överföra min kompetens till den befintliga organisationen. Det var ett väldigt lyckat utbyte och högst nödvändigt.

Charlotte fortsätter att framhålla kunskapsöverföring och utbyte av information som framgångsreceptet för ett lyckat interimsuppdrag.

Oftast rekryterar man någon som har precis samma kompetens som resten av organisationen. Men den personen kanske inte har rätt förutsättning för att leda verksamheten utan är mer av en specialist än en generalist eller ledarskapspersonlighet. Jag tror att det här är det nya moderna sättet – att man tar in chefer eller interimskonsulter som kan komma från en annan kompetens och bakgrund, då blir dynamiken och effekterna betydligt större.

Fler nyheter

Interim Management – ett budgetalternativ?

Stein är VD för ett mindre nischat logistikbolag som heter TWS Logistics. Han har det senaste å...

Tre VD:ar med en interimsleverantör på snabbuppringning

En modern, framåtlutad VD vet att organisationer i förändring mår bra av stabilitet, erfarenhet...

Tommys första interimsuppdrag har varat tre år

Efter ett långt yrkesliv var Tommy Rosvall redo för nya utmaningar som interimskonsult i rollen...

Ute på uppdrag: Anders Kantola

Hej, Anders Kantola som gick in som interim Affärsområdes- och Försäljningschef på HiQ Internat...

Kompetensbehov fyllt på fyra dagar

Ledningsgruppen, med företagets Kommunikationschef i spetsen, mailade Maja om sitt tillfälligt ...

Har interimskonsulter snabbare till beslut?

En stor fördel med att vara interimskonsult är att man, i mindre utsträckning, påverkas av inte...

Interim Search rekryterar Mats Reidler

Interim Searchs senaste rekrytering heter Mats Reidler. Han kommer senast från Rejlers där han ...

Nå hållbarhetsmål med interimskonsult

Det finns nice to have och need to have. Kompetens inom hållbarhetsfrågor och hur man säkerstäl...

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim biträdande Jurist

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. I ok...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.