Har kunden alltid rätt?

Har kunden alltid rätt?

intervju | 2024-05-22

Kunden har alltid rätt, brukar det låta. När det kommer till interimsrekrytering kan dock behovet vara så pass komplext och situationen så brådskande att kunden behöver guidning från sin interimsleverantör. AnnaCarin Stolpe och Nicole Scherdin har offererat interimskonsulter till en mängd kundföretag och är snabba och säkra när det gäller att uppfatta kundens komplexa behov och lotsa dem till rätt kandidat. Ibland innan kunden helt och hållet förstått vad de behöver själva.

 

AnnaCarin och Nicole samarbetade nyligen med en kund som stod i valet vilka slutkandidater de skulle gå vidare med. Kandidaten som kunden till slut valde hann hoppa av processen för att ta ett annat uppdrag. Ett relativt vanligt scenario på interimsmarknaden, då kandidaterna ofta är i flera processer samtidigt. Det kvarvarande urvalet bestod av en intern konsult från kundens egna process, samt en till kandidat som AnnaCarin och Nicole presenterat. ”Initialt var kunden osäker på vår konsult, men vi tyckte att matchningen var klockren. I en utförlig presentation beskrev vi konsultens kompetens och hur väl han passade uppdraget. Kunden var lyhörd och lät kandidaten träffa rekryterande chef – vår konsult blev snabbt chefens nummer ett och anlitades någon dag senare. Det blev en påminnelse över hur viktigt det är att alltid erbjuda ett urval av lämpliga kandidater och ibland gå in i en mer rådgivande roll, där vi får hjälpa kunden med sitt val.” 

Blir er roll mer coachande om kunden är en mindre van interimsköpare?
Absolut, en ovan beställare av interimstjänster bör man guida och hjälpa för att tänka interim och inte permanentrekrytering. Vår uppgift är att hjälpa kunden avgränsa kravbilden genom att ta fram de tre viktigaste punkterna i uppdraget som personen ska jobba med. Några gånger har det hänt att kunden upptäcker att de har ett annat behov än vad de initialt trott, särskilt när de får kandidater med bred kompetens presenterade. För ett par månader sedan hade vi en process där vi presenterade en kandidat som på pappret var för senior för uppdraget. Däremot hade han en enorm arbetsglädje och ville gärna arbeta både högt och lågt inom sitt område. Kunden valde oss, och denna kandidat, i konkurrens med åtta andra rekryteringsbolag. Just för att vår kandidat kunde växla mellan operativa och strategiska uppgifter och var senior nog att börja leverera direkt. 

Vilka lärdomar får man som rutinerad interimsleverantör? Vet man snabbare vad kunden behöver?
Ja, det går framförallt snabbare att skapa sig en bild av interimsbehovet. Eftersom våra processer tar ungefär 3-5 dagar är vi vana att ställa en mängd frågor för att få behovet klart för oss. Vi hade en kund som ville ta in en interim HR Manager, men när vi fick se den skriftliga rollbeskrivningen beskrevs snarare en lönechef. Det är skilda roller med olika budget. Där kunde vi peka kunden i rätt riktning och få till en korrekt kravspecifikation och, i slutändan, en bra matchning. 

Ni har många återkommande kunder, skiljer sig processen i att utvärdera kandidater till dessa till skillnad från en helt ny kund?
Med våra återkommande kunder, som vi känner väl, så går matchningarna ännu snabbare och vi är ännu mer säkra. Där vet vi till och med vilken personlighet som går hem. 

 

Tips till våra beställare:

  • Bestäm alltid tid för kandidatpresentation, intervjuer och beslut i det första mötet med en interimsleverantör. Det kan hända att man tappar kandidater till andra processer om de inte har datum att förhålla sig till ända från början.
  • Det stora värdet med att anlita en interimsleverantör är urvalet av kandidater. Det är bra att avsätta tid för att intervjua och utvärdera hela urvalet. Vissa kandidater kanske besitter kompetenser du inte visste att du behövde.
  • Backa inte för ”överkvalificerade” kandidater – interimskonsulter levererar från första arbetsveckan. Den vanan och självsäkerheten kommer med lång erfarenhet.

Fler nyheter

Högst upp på önskelistan: hållbarhetschef

Hållbarhetschefer är hett villebråd på interimsmarknaden. De tillhör dessutom de mest självgåen...

Turnarounds begin with trust

Ryan Looysen is an interim CEO, currently hired on an assignment via Interim Search. He is spec...

Digitalisera med interimskonsult

Interim Management innebär vanligtvis att tillsätta en tillfällig chef eller specialist under e...

”Affärsnyttan motiverar mest”

Michael Sjödin är Interim Searchs senaste tillskott. Han kommer från 25 års erfarenhet inom kom...

Interimschefens råd: ”Gör dig umbärlig”

Anders Holmberg startade som egen konsult 2019 och har därefter varit efterfrågad på interimsma...

Hon driver Interim Searchs satsning Talent Search

Linda Kvarnström är ny VD på företaget Talent Search. Det är grundarna till Interim Search, Ste...

”Interimsmarknaden konstant trots konjunktursvängningar”

”Kris efter kris omkullkastar pjäserna på arbetslivets schackbräde. Men behovet av interimslösn...

Interim Management – ett budgetalternativ?

Stein är VD för ett mindre nischat logistikbolag som heter TWS Logistics. Han har det senaste å...

Tre VD:ar med en interimsleverantör på snabbuppringning

En modern, framåtlutad VD vet att organisationer i förändring mår bra av stabilitet, erfarenhet...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.