Stäng

Det ska kännas tryggt att anlita oss.

Kund?

Kandidat?

Kundjour

Är ditt företag i behov av en interimskonsult? Vi finns tillgängliga 24/7, 365 dagar per år.

Journummer: +46 (0)8-556 460 99

Email: konsulter@interimsearch.com

Intresserad av uppdrag?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller skicka oss en spontanansökan/uppdatera din tillgänglighet.

Ring oss på telefon: +46 (0)8-556 460 00

Prenumerera på nyhetsbrevet

Spontanansökan

För löpande nyheter, följ oss på LinkedIn

Lottie Knutson: ”det coachande ledarskapet blir svårt nu”

Lottie Knutson: ”det coachande ledarskapet blir svårt nu”

exklusiv intervju | 2020-06-03

Hon blev en trygg röst mitt under en nationell katastrof för mer än 15 år sedan. Idag kan Lottie Knutson titulera sig reseexpert, föreläsare och styrelseproffs. Vi pratade med henne om gamla hederliga SWOT-analyser och föredömligt ledarskap i oroliga tider.

Lottie Knutson är ingen främling för turbulenta branscher där krishantering nästan är en del av det dagliga arbetet. Hon är i stort sett fostrad inom flygbranschen och har från ung ålder varit yrkesmässigt involverad i allt från Gottrörakraschen till oväntade askmoln.

– För mig har stökiga situationer varit vardag. Vi har genomgått yttre kriser som tsunamin, askmolnet, svininfluensan och serverkraschar. Jag som dessutom varit styrelseaktiv i många år har varit med om att avsätta och tillsätta vd:ar som en naturlig del av styrelseuppdraget. Med åren har jag lärt mig att viss stökighet är okej, det är viktigt att vara någorlunda bekväm med det så man inte blir stressad när det kommer.

Hur gör man praktiskt för att regelbundet arbeta med krishantering på agendan?

Det viktigaste är att man förbereder sig och övar, och då att högsta ledningen deltar så att medarbetarna tar det på allvar. Det är fortfarande många som aldrig varit med om en krisövning då hela företaget är med. Det väsentliga då är inte scenariot eller hur man genomför det utan att vi förstår hur vi själva fungerar under hård press. Reaktionsmönstret hos oss människor är brett och man kan dra lärdomar av att bevittna olika reaktioner. För dig som ledare är det nyttigt att se hur dina medarbetare fungerar så att du kan optimera teamet.

Ditt ledarskap som Kommunikationsdirektör på Fritidsresor blev positivt uppmärksammat under tsunamikatastrofen. Vad anser du vara gott ledarskap i kristider?

Jag tror att det behövs tydligt ledarskap och en ledning som fattar snabba beslut. Samtidigt bör man hålla en tät kommunikation. Ledarskapet sätts på prov på många håll nu och det gäller att som kapten inte överge skutan. I det är det otroligt viktigt att man är tydlig i riktningen – vart ska vi? Om vi drar en parallell till kommunikationen från svenska politiker och myndigheter är krishanteringen bra men jag personligen efterlyser även en längre vision om var vi ska befinna oss efter den akuta krisen. Det är ett handfast tips till ledare, det du själv saknar som medborgare kanske dina medarbetare saknar av dig som chef. Trots att ingen av oss har hela bilden är det ledningens jobb att försöka sätta en riktning.

Om vi bortser från den direkta ledarskapet – vad tror du krisen kommer att göra med styrelsediskussionerna och strategiarbetet?

Jag tror faktiskt att de här standardanalyserna som målgruppssegmentering och SWOT kommer att hamna högt upp på agendan igen. Tidigare har det där klassiska analysarbetet gjorts lite på rutin men jag tror att det kommer att bli högst relevant nu. Sedan finns det småskaliga exempel på aktörer i krisbranscher som sett och agerat på nya affärsmöjligheter. I helgen besökte jag till exempel ett lyxrenoverat litet boutiquehotell som heter Villa Baro. Där har man öppnat med topprestaurang, mötesverksamhet, yoga och golf – mitt under stundande coronakris. Snacka om modigt? Så du kanske kommer att boka några dagar i Åtvidaberg istället för Mallorca i sommar.

2004 satt Lottie på posten som Kommunikationsdirektör för Fritidsresor. När tsunamikatastrofen inträffade och drabbade många svenskar blev Lotties agerande och ledarskap uppmärksammat. Lottie pratar öppet om den tiden och trots hyllningarna tycker hon att det finns misstag där som hon drar lärdomar av än idag.

–  Den här gamla klyschan att sätta på sig syrgasmasken själv innan man hjälper andra är inte så fel. Det fungerar att jobba i 24 timmar utan att sova och dessutom få någon typ av martyrgloria för att vi anses ha ställt upp för företaget. Få kriser varar dock i 24 timmar, så behovet av att ha strukturer, tvinga hem folk och jobba treskift är väldigt viktigt. Det låter väldigt basic men överjaget har en tendens att vilja pressa oss framåt ännu mer i kristider när vi egentligen är i störst behov av det basala – äta, sova och pausa. Det var inte så korkat förr i världen när man hade en stämpelklocka för ser man på idag så har svenska chefer svårare att distansera sig och då blir man naturligtvis mer sårbar om man hängt upp hela sin person på sin yrkesroll. Jag var själv kär i mitt anställningsnummer och skulle försvara och förklara varumärket i alla lägen. Det är förstås bra men det blir inte så mycket kvar för din privata sfär.

Överlag har Lottie en övertygelse om att den svenska modellen för ledarskap kan bli ifrågasatt under coronakrisen när allt inte längre handlar om att uppnå konsensus.

 – Många ledare som skolats i kurser om hur coachande och konfliktundvikande de ska vara får svårt nu. Plötsligt sitter du där och ska leda ett gäng på distans samtidigt som du ser att produktiviteten sjunker, ganska snabbt dessutom. Den där schysta coachen ska plötsligt bli slaktare och säga upp 90 procent av medarbetarna. Tycker man det är jobbigt med tuffa beslut kan man bli obekväm i sin ledarroll när man inte längre jobbar i medvind. Vad man fått lära sig under alla dessa chefskurser är ofta att man ska målstyra på ettårsbasis och vara väldigt inlyssnande medan man nu tvingas dela ut arbetsuppgifter per timme och följa upp mer resultatbaserat. Det är svårt det här att synkronisera mot samma riktning när hälften jobbar hemifrån. De som tycker att det är mer effektivt att sitta ensamma kan inte vilja ingå i en gemensam arbetsplats utan då är det små minibolag eller enmansutredningar vi pratar om.

Ledordet för ledarskapet kanske är synlighet?

Ja, jag tjatar ju om att kapten inte ska överge skeppet men det är så otroligt viktigt. Jag stöter ibland ihop med krögaren Pontus Frithiof som har ett litet krogimperium i Stockholm och driver ett café i DN- och Expressenhuset. Där står han en helt vanlig vardag, det för mig är bra ledarskap! Det finns så många exempel på motsatsen där kaptener på stora koncerner gör sig oanträffbara, varslar personal tidigt och försvinner. Det imponerar mindre på mig än en Pontus Frithiof som åker runt till alla sina krogar dagligen.

Samtalet om rätt typ av ledare söker sig naturligt till interim chefsrekrytering och behovet av olika chefer för skilda faser av ett företags resa. Lottie har en uppfattning av att mjuka egenskaper står i centrum och att personligheten avgör lämpligheten i ledarrollen.

– Är det något jag lärt mig av styrelsearbete och chefsrekryteringar är att det handlar mycket om rätt profil till rätt uppdrag. Den här klyschan om att ”vi behövde en annan VD för nya utmaningar” är faktiskt inte osann, det är ju så att beroende på var verksamheten är behövs det helt olika profiler och kompetenser. Det är inte samma sak att vara en entusiasmerande coach i medvind som att vara slaktare med stenhårda nypor när 90 procent av verksamheten ska bort. Lyckas vi ställa om och bli mer snabbfotade så kommer behovet av att plocka in och ut kompetens naturligtvis öka.

 

Foto: Theresia Jatta Köhlin

Fler nyheter

Har skapat framtidstro på sex månader

Hans Djurfeldt är interim IT-utvecklingschef och har blivit nästintill oumbärlig för sin uppdra...

Ute på uppdrag: Anders Bjurud

Anders Bjurud har varit interimskonsult sedan 2019 och har bland annat verkat som interim VD &a...

HR-chefen: ”Våra interimskonsulter är några av våra bästa investeringar”

Arnt Morten Skei är Head of Global HR & Sustainability i det snabbväxande industribolaget H...

Transformationsledaren Paul: ”Använder interim management för att det är enkelt”

Paul De Freene är Vice President Service Operations och ansvarig Transformationsledare på det m...

”Mår som bäst av att vara kreativ under tidspress”

Interim Search välkomnar en ny kollega till teamet! Maja Johansson gick in som Manager/Rekryter...

Kravlista: omöjlig

Som Rekryteringskonsult och Researcher på Interim Search är det inte sällan man arbetar mot odd...

Interim Search’s International Desk solves competence needs globally

In 2022 Interim Search launched the business area International Desk, led by AnnaCarin Stolpe. ...

Interim Search löser globala kompetensbehov med International Desk

I fjol lanserade Interim Search affärsområdet International Desk, med AnnaCarin Stolpe i spetse...

Supply Chain-konsulter skapar samordning snabbt

Den senaste tiden har interimsmarknaden för Supply Chain-konsulter vuxit avsevärt. Kundföretage...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Interim Search

Interim Search is a Swedish recruitment agency with one goal: to solve your temporary resource needs. We believe in specialization and therefore are focused on short to medium term needs of managers and specialists within Finance & Accounting, Human Resources and General Management.

We bring together a strong local presence with a highly developed network of Associated Consultants. This approach provides us with a comprehensive, up to date and unique network of Interim Managers and a quality assured recruitment process.

Our guiding principle for achieving mutual and long-term success is simple: Only when we have helped our clients achieve their goals, have we achieved ours. 
Please contact us for a confidential discussion.

Contact us: +46 (0)8-556 460 00
info@interimsearch.com