HR-direktören: Interim har ett starkt symbolvärde

HR-direktören: Interim har ett starkt symbolvärde

kundcase | 2020-01-29

Straumann, ett marknadsledande företag inom dentalbranschen har gjort interimskonsulter till en del av strategin för att möta olika uppkomna situationer i verksamheten. Annette Nyström, Head of Human Resources Nordic berättar hur hon säkerställer en högpresterande organisation med hjälp av tillfällig kompetens.

Straumann är inte främmande för interim management och har under åren brukat det från och till.  Man har till och med valt en huvudleverantör som hanterar uppdragsavtalen och levererar interimskonsulter till företaget tryggt och snabbt. När behovet av en resurs inom finance och controlling uppstod förra hösten låg en interimslösning därför nära till hands. Annette Nyström berättar, ”organisationen har varit i behov av en översyn när det gäller rollen som permanent CFO. Under tiden som översynen genomfördes i samarbete med vårt huvudkontor har det varit en stor hjälp att använda en erfaren interimskonsult som tillfälligt har befattningen.” 

En tid efter att ekonomiavdelningen anlitat en interimskonsult uppkom ett nytt behov av en tillfällig chef, denna gång inom den finska verksamheten. Straumann är en säljorganisation, och det var viktigt att säljarna och front office fick ledning av en trygg och kompetent person under tiden man sökte en ersättare för den tidigare försäljningschefen som slutat. Anette berättar vikten av att som ledare bistå organisationen med rätt kompetens, om än tillfällig.

– Interim har ett starkt symbolvärde. Att kvickt få in en kunnig person är ett kvitto på att vi stöttar medarbetarna på bästa sätt vi kan. Här är det viktigt med en snabb lösning och en person som behöver vara flexibel och kunnig nog att se vår verksamhet. I min HR-roll backar jag upp organisationen genom att ha en bra interimsleverantör som ett ess i rockärmen. 

Interimskonsulterna som tillsatts på Straumann genomgick en nödvändig introduktion för att kunna hålla den dagliga verksamheten igång. Det var viktigt att även etablera en bra kontakt med medarbetarna och skapa förtroende för att kunna leda dem.

– Konsulterna tog tag i olika pågående saker med stor iver. Här spelar erfarenheten stor roll i hur man hanterar olika frågor och löser dem. Egenskaper som varit viktiga – de är tentativa, pragmatiska och lyhörda. De har kommit in och läst av organisationen på kort tid och bidragit till att hålla igång det löpande arbetet. För oss har det varit viktigt att visa våra medarbetare att vi gör vårt yttersta för att stötta dem under perioden som vi inte haft någon ansvarig ledare.

Att anlita istället för att anställa har för Straumann i mångt och mycket varit ett strategiskt beslut för att det operativa ska gå ihop. Annette beskriver att organisationen årligen säkerställer att de roller som finns är i linje med övergripande strategi, vision och mål inför kommande år. Hon berättar,”på ett år kan saker ha förändrats vilket gör att en roll får en annan innebörd. Är man inte helt klar med hur positionen ska se ut framåt har vi verkligen vunnit på att ta in någon som håller ihop det centrala och ger oss tid att fortsätta forma strategin. För oss som bolag och mig som HR-ledare har det varit en del av vår styrka.”

Fler nyheter

”Interimsmarknaden konstant trots konjunktursvängningar”

”Kris efter kris omkullkastar pjäserna på arbetslivets schackbräde. Men behovet av interimslösn...

Interim Management – ett budgetalternativ?

Stein är VD för ett mindre nischat logistikbolag som heter TWS Logistics. Han har det senaste å...

Tre VD:ar med en interimsleverantör på snabbuppringning

En modern, framåtlutad VD vet att organisationer i förändring mår bra av stabilitet, erfarenhet...

Tommys första interimsuppdrag har varat tre år

Efter ett långt yrkesliv var Tommy Rosvall redo för nya utmaningar som interimskonsult i rollen...

Ute på uppdrag: Anders Kantola

Hej, Anders Kantola som gick in som interim Affärsområdes- och Försäljningschef på HiQ Internat...

Kompetensbehov fyllt på fyra dagar

Ledningsgruppen, med företagets Kommunikationschef i spetsen, mailade Maja om sitt tillfälligt ...

Har interimskonsulter snabbare till beslut?

En stor fördel med att vara interimskonsult är att man, i mindre utsträckning, påverkas av inte...

Interim Search rekryterar Mats Reidler

Interim Searchs senaste rekrytering heter Mats Reidler. Han kommer senast från Rejlers där han ...

Nå hållbarhetsmål med interimskonsult

Det finns nice to have och need to have. Kompetens inom hållbarhetsfrågor och hur man säkerstäl...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.