Tillfällig resurs för långsiktig förändring

Tillfällig resurs för långsiktig förändring

kandidatcase | 2020-01-09

Ann-Charlotte Ingemarsdotter lockades av konsultlivets flexibilitet och resultatfokus. När ett medelstort globalt bolag stod i akut behov av en HR-resurs öppnades dörren för hennes första interimsuppdrag.

Ann-Charlotte har lång erfarenhet som chef och inom ledarskapsutveckling. Främst har hon haft anställningar inom skolväsendet men även i riskkapitalbolag och stiftelser. Uteslutande har Ann-Charlotte arbetat med frågor som rör HR och ledarskap. Lusten att arbeta som egen konsult fanns där länge och när Ann-Charlotte kände att den egna livssituationen var mogen nog tog hon steget att utbildas som organisationskonsult.

Det gav mig jättemycket och hjälpte mig att se organisationer på ett annat sätt. Även den jag befann mig i. Efter utbildningen gjorde jag en del förändringar där jag var och lyckades få med mig styrelsen i att skapa bättre förutsättningar för medarbetarna. Nu fick du ett övergripande svar och här kommer kärnan… börjar Ann-Charlotte. Att som konsult se verksamheten utifrån och därefter synliggöra möjligheter och hinder till utveckling är varför jag valde det här sättet att arbeta på. Jag drivs av att komma in och märka skillnad snabbt. Det kan vara allt från att rensa ett lönesystem från felaktigheter till att ta en ledande position för en grupp medarbetare.

Som skolad konsult gick Ann-Charlotte in i sitt första interimsuppdrag med stor entusiasm och viktiga skor att fylla. Rollen som HR-chef var vakant och man behövde en person på plats i väntan på att rekrytera någon ny.

Jag kom in i en tempofylld miljö i ett globalt bolag. Det var en organisation i harmoni men som i alla bolag fanns det förstås utmaningar. Jag arbetade tätt med min uppdragsgivare som aldrig tidigare arbetat med HR, det medförde till ett spännande samarbete med många nya och varierande uppgifter för oss båda.

Ann-Charlotte blev en central tillfällig resurs i organisationens olika HR-frågor och delaktig i företagets internrekryteringar. Hon såg till att tidigt bidra till förändring, bland annat genom att se över den tid medarbetarna ägnade åt sina arbetsuppgifter. Hennes mål var att se till att brådskande saker genomfördes utan att de anställda behövde springa. För långsiktighetens skull var Ann-Charlotte kvar ett tag till när den nya HR-chefen kom in, för att säkerställa att organisationen lämnades över med nöjda medarbetare och en förhöjd effektivitet.

Jag tror att mitt uppdrag gjorde att de fick nya perspektiv och jag är nöjd med att jag kunde bidra både som bollplank och utförare. Erfarenheten hos en interimskonsult gör oftast att man inte behöver någon vidare upplärning och att man kan bidra med ännu mer än vad som initialt är tanken. Jag har upptäckt att det är sällsynt att uppdragen inte blir längre eller mer omfattande.

Ann-Charlottes inställning till interim management är okomplicerad och lösningsfokuserad. Hon tror att framväxten av interimsmarknaden har sina uppenbara skäl och inte alltid behöver föregås av omfattande strategiarbete.

En rekommendation är att som företag ta in en interimskonsult så fort man börjar ana att de egna resurserna inte kommer att räcka. Det är bättre att börja snabbt med liten omfattning än att vänta innan situationen påverkar organisationen för mycket. Den bästa gåvan du sedan kan ge din interimskonsult är en tydlig uppdragsbeskrivning. Jobba verkligen med den och prata med konsulten om vad ni förväntar er av varandra. 

Fler nyheter

“Interim Search hjälpte mig hitta uppdrag där jag kunde göra verklig skillnad”

Peder Welander arbetar som interimschef och har sedan 2023 samarbetat med Interim Search. Med e...

“Interim Search har hjälpt mig att hitta uppdrag som jag annars inte skulle ha känt till”

Viktor Sylvan arbetar som interim KAM och har under en tid funnits i Interim Search nätverk. På...

Högst upp på önskelistan: hållbarhetschef

Hållbarhetschefer är hett villebråd på interimsmarknaden. De tillhör dessutom de mest självgåen...

Turnarounds begin with trust

Ryan Looysen is an interim CEO, currently hired on an assignment via Interim Search. He is spec...

Digitalisera med interimskonsult

Interim Management innebär vanligtvis att tillsätta en tillfällig chef eller specialist under e...

”Affärsnyttan motiverar mest”

Michael Sjödin är Interim Searchs senaste tillskott. Han kommer från 25 års erfarenhet inom kom...

Har kunden alltid rätt?

Kunden har alltid rätt, brukar det låta. När det kommer till interimsrekrytering kan dock behov...

Interimschefens råd: ”Gör dig umbärlig”

Anders Holmberg startade som egen konsult 2019 och har därefter varit efterfrågad på interimsma...

Hon driver Interim Searchs satsning Talent Search

Linda Kvarnström är ny VD på företaget Talent Search. Det är grundarna till Interim Search, Ste...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.