Interim-vd:n vände olönsamt Göteborgsbolag

Interim-vd:n vände olönsamt Göteborgsbolag

KANDIDATCASE  | 2019-10-17

Sven Öquist har haft en kort men intensiv karriär som interimschef. 2017 vände han ett blödande bolag som interim vd och 14 månader senare optimerade han försäljningen i ett svenskt verkstadsföretag.


Nya möjligheter som tillfällig chef 

– Jag hade en tanke att driva eget i säkert tio år. Efter en långresa i Sydostasien sa jag upp mig från min anställning som global försäljningschef. Innan jag hade lämnat kontoret fick jag mitt första uppdrag som interim vd. 

Sven Öquist kommer från en gedigen bakgrund inom försäljning och har arbetat i kommersiella ledarroller de senaste tio åren. Han var försäljningschef på Polestar innan han gick in i sitt första interimsuppdrag som tillfällig vd.

– Jag var helt ny i interimsbranschen och fick ett konfidentiellt uppdrag där jag inte visste vem kunden var innan jag åkte dit för intervju. 


Lyhörd strategi för att lyckas med omfattande förändring 

När uppdraget startade kom Sven in som interim vd i ett blödande bolag. Man gjorde stora förluster och var i behov av en stark ledare att driva en turnaround. Uppgiften Sven fick av de europeiska ägarna var att sätta igång försäljningen och driva lönsamhet.

– De gav mig en tydlig uppgift med fullt mandat att göra det jag bedömde var bäst för bolaget. För att driva förändringarna använde jag mig av bollplank från ägarkoncernen och framförallt ledningsgruppen i bolaget. Gällande medarbetarna var en viktig del i min roll att få med alla på tåget genom åtskilliga personliga samtal. Som vd i ett turnaroundbolag ska du inte vara rädd att vara ärlig om man befinner sig i en krissituation. Att vara entusiasmerande är en sak, men man måste samtidigt förstå allvaret.

Sven var hela tiden agil i sin strategi och använde genomgående bollplank för att förstå den nya branschen och marknaden. Han lyssnade in de mest erfarna säljarna och gjorde siffror och resultat transparenta för att belysa vikten av aktiv försäljning.

– Jag är generalist och var inte branschspecialist. Däremot har jag lång erfarenhet av försäljning och la därför mitt fokus där. De första 30 dagarna av mitt uppdrag gjorde jag flera förändringar inom säljfunktionen för att förbereda organisationen på en turnaround. 


Livet som interimskonsult – ständigt nya utmaningar

Sex månader in i Svens uppdrag hade bolaget sin första lönsamma månad på länge, ytterligare några månader senare fick Sven en sista uppgift – att sälja bolaget.

Tre veckor innan företagsförsäljningen gick igenom hade Sven blivit pappa och i kombination med föräldraledigheten hoppade han på nästa uppdrag som interim försäljningscoach för ett privatägt svenskt bolag.

Det nya kundföretaget befann sig på andra sidan av Svens tidigare uppdragsgivare. Man hade precis genomgått en turnaround och blivit lönsamma, men behövde någon för att bygga en försäljningskultur och optimera säljfunktionen. Sven kom in i en organisation som saknade säljstyrning och utan vd-uppgifterna kunde han helt fokusera på försäljning.

– Jag har fått möjligheten att komma in i två skilda roller på väldigt kort tid. Man kommer in som nyanställd på varje ställe och mycket energi går initialt till att sätta sig in i allt. I båda rollerna har jag gått in med inställningen att jag är tillfälligt här för att göra en förändring eller täppa till ett hål. Jag hoppas fortsätta arbeta såhär och är övertygad om att interim management är här för att stanna. För arbetsgivare är det mindre kostsamt än att anställa – dessutom får man 100 procent resultatfokus.

 

Läs om fler interimskonsulter.

Fler nyheter

“Interim Search hjälpte mig hitta uppdrag där jag kunde göra verklig skillnad”

Peder Welander arbetar som interimschef och har sedan 2023 samarbetat med Interim Search. Med e...

“Interim Search har hjälpt mig att hitta uppdrag som jag annars inte skulle ha känt till”

Viktor Sylvan arbetar som interim KAM och har under en tid funnits i Interim Search nätverk. På...

Högst upp på önskelistan: hållbarhetschef

Hållbarhetschefer är hett villebråd på interimsmarknaden. De tillhör dessutom de mest självgåen...

Turnarounds begin with trust

Ryan Looysen is an interim CEO, currently hired on an assignment via Interim Search. He is spec...

Digitalisera med interimskonsult

Interim Management innebär vanligtvis att tillsätta en tillfällig chef eller specialist under e...

”Affärsnyttan motiverar mest”

Michael Sjödin är Interim Searchs senaste tillskott. Han kommer från 25 års erfarenhet inom kom...

Har kunden alltid rätt?

Kunden har alltid rätt, brukar det låta. När det kommer till interimsrekrytering kan dock behov...

Interimschefens råd: ”Gör dig umbärlig”

Anders Holmberg startade som egen konsult 2019 och har därefter varit efterfrågad på interimsma...

Hon driver Interim Searchs satsning Talent Search

Linda Kvarnström är ny VD på företaget Talent Search. Det är grundarna till Interim Search, Ste...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.