Stäng

Det ska kännas tryggt att anlita oss.

Kund?

Kandidat?

Kundjour

Är ditt företag i behov av en interimskonsult? Vi finns tillgängliga 24/7, 365 dagar per år.

Journummer: +46 (0)8-556 460 99

Email: konsulter@interimsearch.com

Intresserad av uppdrag?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller skicka oss en spontanansökan/uppdatera din tillgänglighet.

Ring oss på telefon: +46 (0)8-556 460 00

Prenumerera på nyhetsbrevet

Spontanansökan

För löpande nyheter, följ oss på LinkedIn

Maria Grimaldi om tillväxt i teknikens guldålder

Maria Grimaldi om tillväxt i teknikens guldålder

intervju | 2020-09-09

Maria Grimaldi är en innovationsdriven entreprenör som kommer från flera ledande positioner inom e-sport och dataspelsindustrin. Som rådgivare och investerare i tillväxtbolag har hon järnkoll på tillväxtrecept, investeringar och börsprognoser. Idag sitter Maria som CEO på börsnoterade Virtual Reality-bolaget Bublar Group.

 

Du verkar i en föränderlig och innovationsdriven bransch. Hur bör man tänka för att bygga långsiktiga organisationer på en sådan marknad?
En utmaning i bolag med hög innovationsgrad är att det kan vara svårt att få till rätt mix av kompetens i organisationen. Du vill dels ha en blandning av erfarna och yngre personer i ledande positioner. Gemensamt ska sedan vara att de har stort engagemang och passion för tillämpningar av ny teknik. Den kombinationen är ofta vinnande, men svår att hitta i rätt kontext. Där har vi på Bublar Group lyckats bra. 

Ur ett investeringsperspektiv – hur tänker man kring bolag som verkar inom relativt nya och icke beprövade fenomen som Virtual Reality?
Innan man ger sig in i ny teknologi bör man ta reda på om man vill investera långsiktigt eller kortsiktigt. Sedan bör fokus ligga på att identifiera kundnyttan och marknadens förmåga att ta till sig ny teknologi – det blir viktigt när man ska räkna på sin return on investment. Andra parametrar som investerare väger in är till exempel i vilken grad investeringen påverkar andra värden – är den banbrytande eller bidrar till en bättre värld? För att ta Virtual Reality som exempel ger den tekniken oss möjligheten att utforska nya sätt att ta till sig information, det förenklar komplicerade inlärningsprocesser och återskapar farliga miljöer där Virtual Reality gör det säkert att få praktisk övning – till exempel en brandsäkerhetsövning. En kittlande utmaning för duktiga investerare är att få vara med på en resa i hur ny teknologi förändrar kundbeteenden. De som var riktigt tidiga vad gäller ny teknologi och som haft användaren i fokus har fått möjlighet till en fin utveckling på sina investeringar. 

Du sitter i juryn för världens största entreprenörstävling (EY Entrepreneur Of the Year). Vilka gemensamma nämnare kan du urskilja för entreprenörer bakom snabbväxande bolag? 
En genuin övertygelse för det man skapar! Jag har inte träffat någon som tvekat en sekund på att de kommer att lyckas med sin grej. Däremot kan många underskatta tiden det tar att förändra beteenden eller kundernas förmåga att ta till sig nya innovationer. Den frustrationen och otåligheten är naturlig, och att vara övertygad är oftast en bra egenskap.  

Det finns ett omättat behov av att leta effektivitet med hjälp av teknik


Det senaste decenniet har det varit en klar fördel att investera i just tillväxtbolag, består den fördelen i det nya decenniet?

Jag skulle säga att det finns ett omättat behov av att leta effektivitet med hjälp av teknik. Därför är det så otroligt spännande med de tillväxtbolag som bevisat skalbarhet i nya tjänster och produkter. Jag ser samtidigt ett uppsving av beprövade affärsmodeller satta i nya, digitala sammanhang.

Vad tror du vi kommer se för typ av tillväxtbolag på börsen framöver?Svenska tillväxtbolag har idag goda förutsättningar att accelerera på den svenska börsen. För dessa är det viktigt att göra sin hemläxa och veta vilken typ av aktieägare man vill locka till sig. Börsen passar faktiskt inte för alla. Jag tror att traditionen av svenska bolag som arbetar med innovation och ny teknik kommer att fortsätta, både på och utanför börsen.

Vilka utmaningar och möjligheter står Bublar Group inför när vi nu gått in i 2020-talet?
Vi är väl förberedda att skala våra produkter och tjänster! Möjligheterna var stora redan innan covid-19 och intresset för de digitala tjänster och produkter vi erbjuder har ökat under pandemin. Beslutsprocesserna har däremot sträckts ut, men det kan visa sig klokt – förankring av nya idéer tar oftast längre tid än vad man tror.

Traditionen av svenska bolag inom innovation och ny teknik kommer att fortsätta


Med tanke på rådande omständigheter, hur går man till väga för att integrera organisationer som i många fall arbetar på spridda håll?
Vi har från start varit noga med att bygga en struktur som är anpassad till en digital möteskultur. Vi har kontor på flera marknader så det har behövt fungera från start. När pandemin kom gav det oss möjligheten att ytterligare utveckla möteskulturen, framgångsreceptet där bygger på goda förberedelser i form av tillgänglig och dokumenterad information inför varje möte. Det sociala perspektivet blir viktigt att hitta former för och med det är återkoppling viktigare idag än någonsin. Lyssna, se och bekräfta är ledord!

Kan coronapandemin förändra sättet i hur man framöver integrerar nya verksamheter, får ihop ledningsgrupper och stabsorganisationer?
Jag tror absolut att det kommer att ske en förändring, men det sociala mötet är oerhört viktigt för att en ledningsgrupp, ett team eller en stab ska fungera bra på lång sikt. Man ska inte underskatta vikten av teambuilding. En balansförskjutning till fler digitala möten kommer nog att ske vilket kan bli en utmaning för traditionellt mötestunga organisationer och även chefsrollen till viss del. Om vi tidigare sett större grupper med många direktrapporterande tror jag att vi nu upptäckt effektiviteten med mindre grupperingar för att kunna arbeta med tight rapportering och återkoppling. 

Fler nyheter

Porten till Norrland

Interim Search öppnade en filial i Gävleborgs län tidigare i år. Huvudansvarig för att driva re...

Expertens recept för lyckat, långsiktigt styrelsearbete

Åsa Mitsell kommer från 15 års erfarenhet inom kvalificerad rekrytering, sedan 2018 sitter hon ...

Patrick Svensk: förändringsarbete syftar alltid till förbättring

Patrick Svensks karriär började med höga positioner på Kinnevik, till att bli vd för Kanal 5 fö...

Styrelsearbetarens roll i krishanteringen

Hon är styrelseproffs som 2018 utsågs till Sveriges bästa styrelseordförande i ”Chair of ...

Interim Search Göteborg växer – ska rekrytera nästa kollega

Det har varit en intensiv och positiv etablering i Göteborg för Interim Search, som öppnade upp...

”Överlåter gärna faktureringen till någon som gör det mer effektivt”

Möt en av &Companys egenanställda. Agneta Callin brinner för konsultyrket som hon ägnat sig...

Förändringsbenägen vd med interim management som verktyg

Henrik Bromée kommer från en lång bakgrund av ledarroller inom finansbranschen. Från globala bo...

”Moderna företag ser fördelarna med att ta in en interimschef”

För drygt nio månader sedan började Sara Sollerman som Manager/Rekryteringskonsult på Interim S...

Interim Search öppnar Gävlekontor

Interim Search växte under 2019 med ett Göteborgskontor och har sedan expansionen vuxit kundpor...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

Formulär
Spontanansökan

Interim Search

Interim Search is a Swedish recruitment agency with one goal: to solve your temporary resource needs. We believe in specialization and therefore are focused on short to medium term needs of managers and specialists within Finance & Accounting, Human Resources and General Management.

We bring together a strong local presence with a highly developed network of Associated Consultants. This approach provides us with a comprehensive, up to date and unique network of Interim Managers and a quality assured recruitment process.

Our guiding principle for achieving mutual and long-term success is simple: Only when we have helped our clients achieve their goals, have we achieved ours. 
Please contact us for a confidential discussion.

Contact us: +46 (0)8-556 460 00
info@interimsearch.com