7 krav du som konsultköpare bör ställa

7 krav du som konsultköpare bör ställa

Checklista | 2018-08-31

I de situationer då ditt företag saknar en nyckelperson är det av största vikt att du väljer en trygg leverantör att hantera den viktiga uppgiften att fylla rollen. Vi listar här sju krav du som kund bör ställa när du behöver hjälp att anlita en interimskonsult.

Senioritet & fokus. Att tillsätta komplexa roller vid brådskande behov kräver att rekryteringskonsulten har relevant erfarenhet och kompetens, samt att rekryteringsbolaget är inriktat på Interim Management. Seniora medarbetare med lång erfarenhet av rekryteringsbranschen eller gedigen bakgrund i ledningsgruppspositioner är en bra utgångspunkt för att kunna hjälpa kunden att tillsätta rätt interimschef. Se till att din leverantör byggt sitt team utifrån olika spetskompetenser, med en gemensam bredd som ger rätt höjd för att tillsätta även de svåraste interimspositioner som kan uppstå på chefs- eller specialistnivå.

Garantier. Ett brådskande behov med specifika krav kräver specialisthjälp, och du bör ställa kravet på din leverantör att de just är specialiserade inom Interim Management. För att kunna vara specialister på att tillsätta interimsroller med korta ledtider behöver leverantören ha byggt verksamheten utefter kundens specifika behov. En etablerad leverantör kan delvis garantera att rätt person är på plats med en kort tidsram, samt ersätter konsulten utan kostad i det fall du önskar byta.

Hastighet. Kunder med interimsbehov har ofta ont om tid och behöver en stabil resurs på plats omgående. Som uppdragsgivare bör du se till att den leverantör du anlitar kan leverera tillgängliga interimskandidater på två till fem arbetsdagar. Oavsett roll och var i Sverige behovet finns.

Rätt urval. Du kan kräva att din leverantör har säkerställt ett stort kandidaturval, exempelvis genom att både arbeta med underkonsulter och konsulter som inte vill eller kan driva eget företag. Leverantören bör även ha egna kanaler i form av sociala medier samt på andra sätt ha säkerställt ett kontinuerligt flöde av nya kandidater. För att hitta rätt konsult bör rekryteringsföretaget även arbeta med aktiv search. I researcharbetet är det en fördel om man har möjlighet att använda interna såväl som externa sökverktyg och är rikstäckande, kanske till och med landsöverskridande.

Trygg försäkring. Om en interimskonsult på något sätt inte skött sitt uppdrag som förväntat är det viktigt att vara försäkrad. Se till att din leverantör ansvarar helt för alla aspekter kring urvalsprocessen och tillsättningen av din interima resurs. Leverantörens försäkring bör inkludera följande skydd:

  • Verksamhetsansvar
  • Professionsansvar
  • Tillfälligt lånad eller nyttjad egendom
  • Förmögenhetsbrott
  • Rättsskydd


Systemstöd
. För att garantera en kvalitativ process krävs rätt systemverktyg. En leverantör bör använda sig av ett systemstöd som innefattar alla delar av en interim tillsättning – från kandidaturval till avtalsskrivning. När du anlitar ett rekryteringsföretag för en interimsroll är det i synnerhet viktigt att leverantören har ett proaktivt arbetssätt för att hantera interimskonsulter med varierande tillgänglighetsdatum. Varför? För att det utgör grunden i att hitta ett urval av tillgängliga konsulter. En leverantör som inte har system som möjliggör att selektera från många tillgängliga kandidater kan knappast säga att de presenterar de mest lämpliga för dig. Då kan du lika gärna hitta kandidaterna själv på LinkedIn.

Säkerhet. Att ta in en interimskonsult på en nyckelposition ska vara en trygg och kontrollerad lösning. Se med din leverantör hur de utvärderar slutkandidaten inför en tillsättning. Ett sätt att säkerställa att du anlitat en trygg konsult är genom obligatoriska bakgrundskontroller som kontrollerar ekonomiska uppgifter, bolagsengagemang och rättsärenden. Se till att din leverantör använder liknande verktyg för att försäkra dig om att du fått rätt konsult.


Är ditt företag i behov av en interimskonsult? Kontakta oss på Interim Search för en konfidentiell diskussion. Vi nås
 dygnet runt på 08-556 460 00.

Fler nyheter

Tommys första interimsuppdrag har varat tre år

Efter ett långt yrkesliv var Tommy Rosvall redo för nya utmaningar som interimskonsult i rollen...

Ute på uppdrag: Anders Kantola

Hej, Anders Kantola som gick in som interim Affärsområdes- och Försäljningschef på HiQ Internat...

Kompetensbehov fyllt på fyra dagar

Ledningsgruppen, med företagets Kommunikationschef i spetsen, mailade Maja om sitt tillfälligt ...

Har interimskonsulter snabbare till beslut?

En stor fördel med att vara interimskonsult är att man, i mindre utsträckning, påverkas av inte...

Interim Search rekryterar Mats Reidler

Interim Searchs senaste rekrytering heter Mats Reidler. Han kommer senast från Rejlers där han ...

Nå hållbarhetsmål med interimskonsult

Det finns nice to have och need to have. Kompetens inom hållbarhetsfrågor och hur man säkerstäl...

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim biträdande Jurist

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. I ok...

Lyckas med långa förändringsuppdrag

Många konsulter väljer interimskarriären för att de vill jobba med förändringsledning som primä...

Interim Brottsbekämpare

”Branschen skriker efter brottsbekämpare” skrev Dagens Industri i förra veckan. Brottsbekämparn...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.