Förändrade företagsstrukturer kräver nya lösningar

Förändrade företagsstrukturer kräver nya lösningar

Nyheter | 2017-10-09

Som ny ordförande för Svenska Riskkapitalföreningen har Elisabeth Thand Ringqvist, efter den första tiden på jobbet, kunnat skönja den enorma spännvidd som finns bland den brokiga skaran av aktörer.

Det som överraskat mig är medlemmarnas passion för att hitta nya bolag som ingen annan hittills förstått hur bra de är eller kan bli, konstaterar Elisabeth Thand Ringqvist.

Arbetsmarknaden har genomgått en intressant utveckling de senaste åren. Idag finns inte bara en väg att gå, utan många. Elisabeth menar att dagens möjligheter med exempelvis interim management passar in i den rådande talangpoolen. Trots det är begreppet interim fortfarande ganska okänt.

Ja, och det förvånar mig. Man tror att en interimschef är en person som är 55 +, men så är det inte i verkligheten. Min uppfattning om en bra interimschef är att det är en person som snabbt kan sätta sig in i ett företags förutsättningar och utmaningar och som kan börja leverera från dag ett – och att lämpligheten för att kunna ta interimsuppdrag inte behöver vara kopplad till ålder.

Elisabeth konstaterar att när det gäller startup-bolag kan det vara viktigt att förstå att företagets ursprungliga management ibland måste bytas ut för att bolaget ska kunna ges en chans att utvecklas med vidare framgång.

I sådana sammanhang kan det vara värdefullt att exempelvis använda sig av interima lösningar i en övergångsperiod då man letar ny kompetens.

Elisabeth använde sig själv av en interim lösning inom marknad och kommunikation i ett av sina förändringsprojekt för några år sedan.

Faktum var att jag då använde mig av en konsult som låg lite över budgetramen. Men, å andra sidan fick jag tillgång till ett superproffs i sex månader som också genomförde mycket mer än vad det var tänkt från början. Hade jag anställt någon hade jag troligtvis bara fått det som förväntades. Här fick jag mer och under en kortare period, vilket var precis det som företaget behövde just då.

En ny typ av livsstil

Vi lever i en tid då vi föredrar att blanda upp på ett helt annat sätt än tidigare.

Titta bara på människors val av livsstil. Idag blandar vi gärna dyra designerplagg med kläder från H&M. Det är inte längre allenarådande att status handlar om att ha en BMW och en stor villa i Djursholm. Nuförtiden uppskattar många att kunna jobba mer projektorienterat. Kanske vill man ha möjlighet att åka skidor i alperna i ett halvår för att sedan komma tillbaka och ta ett interimsuppdrag, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

 


Namn: Elisabeth Thand Ringqvist

Nuvarande uppdrag: Ordförande i Svenska Riskkapitalföreningen

Tidigare roller: Elisabeth har bl a varit VD för Företagarna, politiskt sakkunnig hos dåvarande näringsminister Maud Olofsson samt managementkonsult på McKinsey & Company

Elisabeths bästa boktips: ”Elon Musk: Tesla, SpaceX and the Quest for a Fantastic Future” av Ashley Vance

Jag imponeras av Elon Musk’s ambition till att se långt fram och genomföra det krångliga och omöjliga, och inte bara prata om det. Det som inspirerar är hans inställning till att vilja bygga världens bästa elbil, och det utan att ta in kompetens från Detroit. Istället har han själv letat upp alla talanger som behövts genom att ringa runt till professorer på de ledande universiteten. De han anställt är inte de som har bäst ”social skills”, utan de som är de största nördarna – det vill säga genierna…

Fler nyheter

Tommys första interimsuppdrag har varat tre år

Efter ett långt yrkesliv var Tommy Rosvall redo för nya utmaningar som interimskonsult i rollen...

Ute på uppdrag: Anders Kantola

Hej, Anders Kantola som gick in som interim Affärsområdes- och Försäljningschef på HiQ Internat...

Kompetensbehov fyllt på fyra dagar

Ledningsgruppen, med företagets Kommunikationschef i spetsen, mailade Maja om sitt tillfälligt ...

Har interimskonsulter snabbare till beslut?

En stor fördel med att vara interimskonsult är att man, i mindre utsträckning, påverkas av inte...

Interim Search rekryterar Mats Reidler

Interim Searchs senaste rekrytering heter Mats Reidler. Han kommer senast från Rejlers där han ...

Nå hållbarhetsmål med interimskonsult

Det finns nice to have och need to have. Kompetens inom hållbarhetsfrågor och hur man säkerstäl...

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim biträdande Jurist

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. I ok...

Lyckas med långa förändringsuppdrag

Många konsulter väljer interimskarriären för att de vill jobba med förändringsledning som primä...

Interim Brottsbekämpare

”Branschen skriker efter brottsbekämpare” skrev Dagens Industri i förra veckan. Brottsbekämparn...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.