Stäng

Det ska kännas tryggt att anlita oss.

Kund?

Kandidat?

Kundjour

Är ditt företag i behov av en interimskonsult? Vi finns tillgängliga 24/7, 365 dagar per år.

Journummer: +46 (0)8-556 460 99

Email: konsulter@interimsearch.com

Intresserad av uppdrag?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller skicka oss en spontanansökan/uppdatera din tillgänglighet.

Ring oss på telefon: +46 (0)8-556 460 00

Prenumerera på nyhetsbrevet

Spontanansökan

För löpande nyheter, följ oss på LinkedIn

VR/AR – en del av framtidens HR

VR/AR – en del av framtidens HR

digitalisering | 2018-11-06

Interim Search besökte Warpin Media för att lära oss mer om framtidens VR/AR och hur det kan användas för ledarskapsutveckling och vid rekrytering.

Emma Ridderstad är grundare för VR- och AR-byrån Warpin Media AB. Bolaget grundades 2016 och har vuxit från tre medgrundare till att vara 14 medarbetare 2018. Bland Warpins kunder finns bland annat H&M som nyligen samarbetade med byrån för att visa upp sin senaste kollektion i augmented reality.

 

Det finns en skillnad mellan Virtual Reality (VR) och Augmented Reality (AG). VR innebär att du har på dig ett headset för att byta värld helt och hållet. Du kan resa bak eller fram i tiden och ta dig vart som helst i världen. Det är egentligen en filmad värld där du omges av den nya miljön i 360 grader runt hela dig. I AR befinner du dig i din vanliga miljö men adderar ett lager av digitala upplevelser. Både VR och AR har sina särskilda områden och konkurrerar inte med varandra. VR används mycket inom utbildning, medan AR bedöms bli ett vanligare inslag i vår vardag framöver.

Jag startade Warpin Media av ren passion, berättar Emma. För min egen del väntade jag på rätt tidpunkt. Jag har sett den här utvecklingen länge men det har varit för dyrt och gått för långsamt. Det var först för några år sedan jag insåg att verktygen började bli tillräckligt komfortabla. Då hoppade jag av mitt jobb och startade Warpin tillsammans med två andra medgrundare. Vi började med att titta på vad man behöver som företag i en ny bransch och skapade därefter två olika delar inom Warpin – ett labb där vi utvecklar egna produkter och en annan del där vi arbetar kommersiellt med försäljning, kunder och distribution.

 

”VR är ett emotionellt medie som sätter sig djupt i muskelminnet och ger bevisat bättre resultat”

 

När det kommer till den kommersiella biten, vad är det ni främst gör för era kunder idag? 

När det gäller VR hjälper vi främst företag att utbilda sin personal. Till exempel utbilda butikspersonal i hur vi viker kläder och inreder en butik. Istället för att avsätta personal för att visa samma introduktion varje gång företaget får en nyanställd kan man spela in proceduren en gång i VR och sedan återanvända materialet. Eftersom VR är ett så emotionellt medie sätter det sig djupt i muskelminnet och ger bevisat bättre resultat för de anställda och för bolagen.

Inom AR handlar det mycket om att addera digitala material i den riktiga världen. Ett bra exempel på det är IKEA, med AR kan du med telefonen se hur en möbel från IKEA ser ut i ditt vardagsrum. Det minskar felköp, returer och du kan dela med dig av den nya möbeln till övriga familjemedlemmar utan att hela familjen måste åka ut till ett varuhus och se den på plats.


Hur används VR och AR i yrkeslivet idag och hur kommer det att se ut framöver?

De flesta branscher idag använder VR eller AR på något sätt. Ofta handlar det om att visa större investeringar till en mindre målgrupp. Warpin har till exempel byggt ett 3D-hus för Älvsbyhus där villaköpare kan gå in för att se och känna in huset innan de åker till den fysiska platsen och tittar på det. Samma metod kan appliceras på bilköp, du kan se en bil genom din telefon och se hur stor den är och hur den ser ut invändigt.

 

”VR i utbildningssyfte tror jag stenhårt på”

 

Detaljhandelskedjan Walmart har gjort det till praxis att utbilda sin butikspersonal genom VR, där får personalen till exempel uppleva att jobba under Black Friday med hjälp av ett par glasögon. Det handlar om att spara pengar, effektivisera processer och överföra kompetens på ett roligare sätt. I framtiden tror jag att VR och AR kommer att effektivisera många branscher. Du kan i VR besöka platser utan att fysiskt vara där vilket sparar resurser för bolagen och är bra för miljön, det möjliggör bland annat för mer effektiva och inspirerande möten. I marknadsföringssyfte kan du till exempel tänka dig att biståndsorganisationer tar slutkonsumenten till de länder dit medlemmarna ska skänka pengar. Och det här med VR i utbildningssyfte tror jag stenhårt på, att bevara kompetensen och kunna sätta folk i onboardingsyften med material man bara behövt ta fram en gång.


Rekrytering känns ju som ett bra område om man tänker möjligheter för att utveckla onboarding?

Där är potentialen är jättestor. Det handlar om att ta en person som kanske inte varit på företaget innan och göra den bekväm i en situation innan personen hamnat där. Vi har sett många case där man använt sig av VR i rekryteringssyften för att locka till sig en specifik målgrupp och det är ett ypperligt verktyg i screeningprocessen för att undvika felrekryteringar och att kandidater får fel bild av företaget eller arbetsuppgifterna. Att kunna sätta en person i den förväntade miljön tidigt är en fördel för både den jobbsökande och för arbetsgivaren.

 

”Med VR kan du fysiskt ta med dina medarbetare till den plats där ert bolag ska vara om fem år”

 

Som vi pratade om innan är VR ett emotionellt medie. Hur kan man nyttja det som ledare i ett bolag?

Med VR har du hundra procent uppmärksamhet. Där skiljer det sig från en traditionell presentation bestående av managementord som ska präntas in hos alla i företaget. Med VR kan du fysiskt ta med dina medarbetare till den plats där ert bolag ska vara om fem år. Vi tror att det finns enorm potential att kunna använda sig av det, både i att attrahera, utbilda och utveckla personal.

 

Intervjuad av Natalia Ostuni Sener, Marknadsansvarig på Interim Search

Fler nyheter

HR-direktören: den höga förändringstakten kommer att öka andelen interimskonsulter

Rolf Berg är interim HR-direktör som anlitats av en rad eminenta uppdragsgivare på både den sve...

How Transcom’s CFO uses interim management to drive change

Snejana Koleva is currently working as a CFO in the large multinational corporation Transcom. I...

Mats rekryterades efter interimsuppdraget: ”Oslagbart sätt att lära känna varandra”

Många av våra interimsuppdrag uppkommer för att man väntar på en permanent rekrytering eller pr...

Så möjliggör vi leveranser på fyra timmar

För kunder som har riktigt bråttom har vi skräddarsytt en 48-timmarsprocess med leveransgaranti...

”Tog ett aktivt beslut för att ha roligt på jobbet”

Ghalia Saidavi Lindberg har alltid gått sin egen väg. Hon kom till Sverige som nittonåring, dir...

Årets Förändringsledare Stora bolag: ”Förändring innebär att ibland ta svåra beslut”

Årets Förändringsledare 2022 i kategorin Stora bolag tilldelas Annica Bresky, VD för Stora Enso...

Årets Förändringsledare Tema Omställning: ”Vi ändrade hela vårt mindset!”

Juryn tilldelar utmärkelsen Årets Förändringsledare 2022, i kategorin Omställning, till General...

Årets Förändringsledare Medelstora bolag: ”Våga inse att andra har fel!”

Robert Falck tilldelas priset Årets Förändringsledare 2022 i kategorin Medelstora bolag. Juryn ...

Han släpper guidebok för interimskonsulter

Livet som interimschef kan ibland upplevas som ensamt. Precis i starten av ditt nya uppdrag kan...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Interim Search

Interim Search is a Swedish recruitment agency with one goal: to solve your temporary resource needs. We believe in specialization and therefore are focused on short to medium term needs of managers and specialists within Finance & Accounting, Human Resources and General Management.

We bring together a strong local presence with a highly developed network of Associated Consultants. This approach provides us with a comprehensive, up to date and unique network of Interim Managers and a quality assured recruitment process.

Our guiding principle for achieving mutual and long-term success is simple: Only when we have helped our clients achieve their goals, have we achieved ours. 
Please contact us for a confidential discussion.

Contact us: +46 (0)8-556 460 00
info@interimsearch.com