Tillväxtbolagets framgångsrecept

Tillväxtbolagets framgångsrecept

tillväxtresa | 2019-02-21

Fortnox är tillväxtbolaget vars ledstjärna är att vara småföretagens bästa vän. De är Sverigeledande på webbaserad ekonomi och administration för småföretagare, och är ett innovationsbolag som vuxit enormt sedan 2010.

 

Vi träffade Sara Nylén, HR-chef på Fortnox och diskuterade innovation som verktyg i företagsbyggandet, och hur man får med medarbetarna på resan.

 

I början av Fortnox var det många tröga år med röda siffror. Bolaget startade 2001 och att ha sin bokföring på webben hade inte riktigt lossnat. 2010 slog internetbanken igenom i Sverige och då släppte det även för Fortnox. Jag tror att konsumenterna kände att om man kan sköta sina privata bankaffärer via internet kan man även lägga sin bokföring i molnet, förklarar Sara. Vår tillväxtresa tycker jag visar på en uthållighet från vår sida och att personerna i bolaget verkligen trodde på företagsidén från början. Det tog som sagt ett par år för marknaden att bli mogen för webbaserade program. Jag är helt säker på att våra resultat är tack vare att vi varit innovativa och haft medarbetare som drivs av att på nya sätt utveckla vårt huvudfokus, att hjälpa småföretagare till en bättre vardag.

 

Jag försöker coacha medarbetare att ständigt lösa problem på nya sätt

 

Du nämnde att stor del av era goda resultat har kommit av innovation. Hur förankrar ni innovationsdrivet i organisationen?

Genom att hela tiden coacha våra medarbetare att försöka lösa större och fler problem på nya sätt, med hjälp av den teknik som finns att tillgå. Innovation är en naturlig del av vårt dagliga arbete och även ett av våra värdeord som är väl förankrat i hela bolaget. Vi har ett väldigt innovativt klimat där vi tillåter medarbetare att prova och göra fel.


Om vi fortsätter på temat innovation, vad såg ni saknades på marknaden vad gällde de tjänster Fortnox erbjuder?

Det var nog inte att vi saknade ett bokföringsprogram, utan vad vår grundare tidigt insåg var att ett teknikskifte var på gång och vilka möjligheter det skapade för småföretagen. Fortnox vision var att man som användare i programmet inte skulle behöva bry sig om backuper och alltid ha den senaste versionen inbakat i systemet. En viktig del var också att allt i Fortnox skulle vara internetbaserat. Det har möjliggjort att supportmedarbetare och kund kan sitta i samma vy och kunden får hjälp att sköta sin bokföring i realtid.

 

Att låta medarbetare pröva på nya roller är vårt framgångsrecept.

 

Som Sara beskrivit verkar en stor del av Fortnox innovation komma från deras drivna medarbetare. Sara själv trivs i rollen som HR-chef i en passionerad miljö. Det är en ynnest att jobba med så pass engagerade medarbetare. Vi ändrar om mycket i organisationen för att kunna möta kundernas och marknadens behov och det kräver naturligtvis en hel del av våra befintliga medarbetare – lyckligtvis är de väldigt drivna och stolta över sin arbetsplats.

 

När vi växer i antal är det ännu viktigare att behålla företagskulturen

 

Hur ser du till att bibehålla den entusiasmen bland alla medarbetare i takt med att ni växer?

Vi välkomnar många nya kollegor och måste ständigt se till att stimulera de medarbetare som vi redan har. När vi växer i antal är det ännu viktigare att se till att bibehålla den kultur vi är väldigt stolta över och överföra den från ett litet bolag till ett ganska stort bolag som idag finns på två orter. 

Jag tror mycket handlar om att våga pröva nya roller och uppfinna nya befattningar som man ser behövs i organisationen. Dels för att tillfredsställa medarbetarnas behov av utveckling men också för att möta och täcka upp i luckor som uppstår. Vi är inte rädda att på olika sätt pröva nya roller där rollbeskrivningen inte är helt klar, det är oftast ett framgångsrecept!

 

OM FORTNOX AB

Sverigeledande företag inom webbaserad bokföring som utsågs till Superföretag 2018. Omsättningen 2018 landade på 374,4 MSEK vilket innebar en ökning med 37,5 procent.

Läs mer på www.fortnox.se

Fler nyheter

Interim Management – ett budgetalternativ?

Stein är VD för ett mindre nischat logistikbolag som heter TWS Logistics. Han har det senaste å...

Tre VD:ar med en interimsleverantör på snabbuppringning

En modern, framåtlutad VD vet att organisationer i förändring mår bra av stabilitet, erfarenhet...

Tommys första interimsuppdrag har varat tre år

Efter ett långt yrkesliv var Tommy Rosvall redo för nya utmaningar som interimskonsult i rollen...

Ute på uppdrag: Anders Kantola

Hej, Anders Kantola som gick in som interim Affärsområdes- och Försäljningschef på HiQ Internat...

Kompetensbehov fyllt på fyra dagar

Ledningsgruppen, med företagets Kommunikationschef i spetsen, mailade Maja om sitt tillfälligt ...

Har interimskonsulter snabbare till beslut?

En stor fördel med att vara interimskonsult är att man, i mindre utsträckning, påverkas av inte...

Interim Search rekryterar Mats Reidler

Interim Searchs senaste rekrytering heter Mats Reidler. Han kommer senast från Rejlers där han ...

Nå hållbarhetsmål med interimskonsult

Det finns nice to have och need to have. Kompetens inom hållbarhetsfrågor och hur man säkerstäl...

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim biträdande Jurist

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. I ok...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.