Pionjär, entreprenör, investerare, filantrop

Pionjär, entreprenör, investerare, filantrop

Intervju | 2017-05-18

Han är finanspionjären som startade Nordens första Private Equity-företag, genomförde Sveriges och Danmarks första Management Buy Outs och etablerade flera av Nordens mest framgångsrika investeringsfonder. På Interim Search har vi det stora nöjet att dela med oss av mötet med en av Sveriges mest anonyma finansmän, grundaren av Procuritas Mikael Ahlström.

Mikael har en imponerande meritlista. Han tog en MBA på INSEAD Business School och blev direkt efter examen erbjuden jobb på McKinsey. Men Mikael ville någonting annat. Han hade innan INSEAD läst en artikel i The Journal of Commerce om tre personer som köpt ett stort bolag i Florida genom leverage buy-out, det vill säga en strukturaffär som möjliggör en stor utväxling på det egna satsade kapitalet. Han fick en nio månaders call option av McKinsey på jobbet och kunde därmed pröva sina vingar och fortfarande ha tryggheten med ett jobb om det inte gick vägen. Kort därefter flyttade han till Köpenhamn och startade där Procuritas, Nordens första och idag en av de mest framgångsrika Private Equity-firmorna.

Enligt Svenska Riskkapitalföreningen är Procuritas Nordens första Private Equity-firma, då antar jag att man får se sig själv som pionjär

Hur kommer det sig att du valde att starta i Danmark?

Sverige på den tiden, 1986, var inte alls som idag. Man låg efter i utvecklingen, allt tog lång tid och det var ett byråkratiskt företagsklimat. Det behövdes regeringstillstånd för att köpa bolag med fler än 100 anställda och hade man otur tog det tog 45 minuter att få tag i en taxi. Det var svårt att vara effektiv och få saker att hända. Dessutom var Köpenhamn mycket billigare när det kom till lokalhyra och telefonkostnader vilket var mina två största kostnadsposter i början.

 Att starta och köpa bolag kostar mycket pengar. Hur finansierade du Procuritas?

Jag hade satsat alla mina pengar på utbildningen på INSEAD och min fru var gravid så behovet av trygghet var stort. I samband med att jag tog examen och började söka jobb så kom jag i kontakt med McKinsey och Barings i London som ville anställa mig. McKinsey gick med på att ge mig nio månader att ta ställning till jobberbjudandet och till Barings frågade jag ”rather than hiring me why dont you invest in me?” och på det sättet fick jag in min första finansiär tillsammans med Ikano i Danmark och Swedbank i Sverige.

Av alla företagsaffärer genom åren, vilken har varit den mest tillfredställande?

Utan tvekan LIC Care som ägdes av Axtrade. Vi omstrukturerade och avyttrade den mest kapitalintensiva delen av verksamheten till Procter & Gamble, vilket var tillverkning av blöjor och inkontinensprodukter, till ett belopp som motsvarade en stor del av förvärvspriset. Netto fick vi en verksamhet som omsatte en miljard och hade ett resultat på 40 miljoner per år för ett så lågt pris och med en finansiering av vi egentligen enbart behövde investera en krona!  Morgan Stanley som var rådgivare till säljaren förstod vad som höll på att hända men Procter & Gamble höll sin del av avtalet med oss och affären gick igenom. Vi investerade därefter 20 miljoner för att vidareutveckla verksamheten och fick en uppsida på 270 miljoner då verksamheten börsnoterades året efter.

Hur ser du Procuritas rådgivarbolags roll?

Rådgivarbolagets primära roll är att ge Procuritas fonders råd kring om man ska sälja eller köpa ett specifikt bolag. Vi måste därför förstå affären på djupet. Det är viktigt att vara nära företagsledningen i portföljbolagen, att ha en aktiv styrelse, men vi tror inte på att detaljstyrning.

Det mesta handlar om personalfrågor, att optimera bolagets personal beroende på vilken livscykel företaget befinner sig i
För att en ledningsgrupp ska fungera optimalt så ska den bestå av mellan fem och sju personer. Det är en storlek som rymmer olika kompetenser och infallsvinklar samtidigt som kommunikationen fungerar så man kan fatta välgrundade och snabba beslut. Den storleken på grupp går ända tillbaka till när människan var jägare och organiserade sig i grupper.

Olika personer behövs i olika positioner vid olika tidpunkter. Företag behöver mål, en strategi för att uppnå målen och resurser för att genomföra strategin. När man köper bolag är det därför otroligt viktigt att gå igenom vilka personer som är lämpliga att ha med sig i teamet för att genomföra planen.

Nästan alla företag har personer som är emot förändring vilket hämmar företagets utveckling, därför krävs ofta ett omtag kring personalen

Vad är Dina tankar kring Interim Management?

För att använda en annan liknelse så finns det stora likheter mellan ett företag och ett fotbollslag. Alla i organisationen måste fylla sina positioner, samarbeta och sikta på samma mål. När någon i laget blir skadad så måste det finnas personer på bänken som kan hoppa in och undvika numerärt underläge.

Att ha personer på bänken, i bemärkelsen anställda, är inte kostnadseffektivt utan den funktionen fyller en byrå som Interim Search

Idag är spelplanen tuffare än någonsin och fler blir skadade och behöver bytas av. Det, i kombination med att fler gillar livsstilen att snabbt komma in och göra skillnad, tror jag är anledningen till trenden att Interim Management växer. Samtidigt är det inte för alla. Jag kräver att du som interimschef är självgående och har pondus. Du måste ha instant credibility, vara fokuserad på att leverera och ha ett etablerat nätverk som jag som uppdragsgivare kan ta del av, exempelvis upparbetade bankkontakter.

Vad hade du gjort annorlunda om du startat idag?

Jag hade framförallt satsat ännu tidigare på att utveckla den egna affären och varit tuffare med att lyfta ut personer som inte hade samma ambition att återinvestera i verksamheten. Procuritas hämmades en del i början av att vi Partners hade olika syn på långsiktighet. Annars tycker jag att vi gjort mycket rätt. För egen del har jag alltid vetat att jag skulle arbeta med företagande och hade en tidig dröm om att en dag äga och utveckla egna företag. Idag arbetar jag även en hel del med filantropiska uppdrag.

Fler nyheter

Tommys första interimsuppdrag har varat tre år

Efter ett långt yrkesliv var Tommy Rosvall redo för nya utmaningar som interimskonsult i rollen...

Ute på uppdrag: Anders Kantola

Hej, Anders Kantola som gick in som interim Affärsområdes- och Försäljningschef på HiQ Internat...

Kompetensbehov fyllt på fyra dagar

Ledningsgruppen, med företagets Kommunikationschef i spetsen, mailade Maja om sitt tillfälligt ...

Har interimskonsulter snabbare till beslut?

En stor fördel med att vara interimskonsult är att man, i mindre utsträckning, påverkas av inte...

Interim Search rekryterar Mats Reidler

Interim Searchs senaste rekrytering heter Mats Reidler. Han kommer senast från Rejlers där han ...

Nå hållbarhetsmål med interimskonsult

Det finns nice to have och need to have. Kompetens inom hållbarhetsfrågor och hur man säkerstäl...

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim biträdande Jurist

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. I ok...

Lyckas med långa förändringsuppdrag

Många konsulter väljer interimskarriären för att de vill jobba med förändringsledning som primä...

Interim Brottsbekämpare

”Branschen skriker efter brottsbekämpare” skrev Dagens Industri i förra veckan. Brottsbekämparn...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.