Stäng

Det ska kännas tryggt att anlita oss.

Kund?

Kandidat?

Kundjour

Är ditt företag i behov av en interimskonsult? Vi finns tillgängliga 24/7, 365 dagar per år.

Journummer: +46 (0)8-556 460 99

Email: konsulter@interimsearch.com

Intresserad av uppdrag?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller skicka oss en spontanansökan/uppdatera din tillgänglighet.

Ring oss på telefon: +46 (0)8-556 460 00

Prenumerera på nyhetsbrevet

Spontanansökan

För löpande nyheter, följ oss på LinkedIn

Pionjär, entreprenör, investerare, filantrop

Pionjär, entreprenör, investerare, filantrop

Intervju | 2017-05-18

Han är finanspionjären som startade Nordens första Private Equity-företag, genomförde Sveriges och Danmarks första Management Buy Outs och etablerade flera av Nordens mest framgångsrika investeringsfonder. På Interim Search har vi det stora nöjet att dela med oss av mötet med en av Sveriges mest anonyma finansmän, grundaren av Procuritas Mikael Ahlström.

Mikael har en imponerande meritlista. Han tog en MBA på INSEAD Business School och blev direkt efter examen erbjuden jobb på McKinsey. Men Mikael ville någonting annat. Han hade innan INSEAD läst en artikel i The Journal of Commerce om tre personer som köpt ett stort bolag i Florida genom leverage buy-out, det vill säga en strukturaffär som möjliggör en stor utväxling på det egna satsade kapitalet. Han fick en nio månaders call option av McKinsey på jobbet och kunde därmed pröva sina vingar och fortfarande ha tryggheten med ett jobb om det inte gick vägen. Kort därefter flyttade han till Köpenhamn och startade där Procuritas, Nordens första och idag en av de mest framgångsrika Private Equity-firmorna.

Enligt Svenska Riskkapitalföreningen är Procuritas Nordens första Private Equity-firma, då antar jag att man får se sig själv som pionjär

Hur kommer det sig att du valde att starta i Danmark?

Sverige på den tiden, 1986, var inte alls som idag. Man låg efter i utvecklingen, allt tog lång tid och det var ett byråkratiskt företagsklimat. Det behövdes regeringstillstånd för att köpa bolag med fler än 100 anställda och hade man otur tog det tog 45 minuter att få tag i en taxi. Det var svårt att vara effektiv och få saker att hända. Dessutom var Köpenhamn mycket billigare när det kom till lokalhyra och telefonkostnader vilket var mina två största kostnadsposter i början.

 Att starta och köpa bolag kostar mycket pengar. Hur finansierade du Procuritas?

Jag hade satsat alla mina pengar på utbildningen på INSEAD och min fru var gravid så behovet av trygghet var stort. I samband med att jag tog examen och började söka jobb så kom jag i kontakt med McKinsey och Barings i London som ville anställa mig. McKinsey gick med på att ge mig nio månader att ta ställning till jobberbjudandet och till Barings frågade jag ”rather than hiring me why dont you invest in me?” och på det sättet fick jag in min första finansiär tillsammans med Ikano i Danmark och Swedbank i Sverige.

Av alla företagsaffärer genom åren, vilken har varit den mest tillfredställande?

Utan tvekan LIC Care som ägdes av Axtrade. Vi omstrukturerade och avyttrade den mest kapitalintensiva delen av verksamheten till Procter & Gamble, vilket var tillverkning av blöjor och inkontinensprodukter, till ett belopp som motsvarade en stor del av förvärvspriset. Netto fick vi en verksamhet som omsatte en miljard och hade ett resultat på 40 miljoner per år för ett så lågt pris och med en finansiering av vi egentligen enbart behövde investera en krona!  Morgan Stanley som var rådgivare till säljaren förstod vad som höll på att hända men Procter & Gamble höll sin del av avtalet med oss och affären gick igenom. Vi investerade därefter 20 miljoner för att vidareutveckla verksamheten och fick en uppsida på 270 miljoner då verksamheten börsnoterades året efter.

Hur ser du Procuritas rådgivarbolags roll?

Rådgivarbolagets primära roll är att ge Procuritas fonders råd kring om man ska sälja eller köpa ett specifikt bolag. Vi måste därför förstå affären på djupet. Det är viktigt att vara nära företagsledningen i portföljbolagen, att ha en aktiv styrelse, men vi tror inte på att detaljstyrning.

Det mesta handlar om personalfrågor, att optimera bolagets personal beroende på vilken livscykel företaget befinner sig i
För att en ledningsgrupp ska fungera optimalt så ska den bestå av mellan fem och sju personer. Det är en storlek som rymmer olika kompetenser och infallsvinklar samtidigt som kommunikationen fungerar så man kan fatta välgrundade och snabba beslut. Den storleken på grupp går ända tillbaka till när människan var jägare och organiserade sig i grupper.

Olika personer behövs i olika positioner vid olika tidpunkter. Företag behöver mål, en strategi för att uppnå målen och resurser för att genomföra strategin. När man köper bolag är det därför otroligt viktigt att gå igenom vilka personer som är lämpliga att ha med sig i teamet för att genomföra planen.

Nästan alla företag har personer som är emot förändring vilket hämmar företagets utveckling, därför krävs ofta ett omtag kring personalen

Vad är Dina tankar kring Interim Management?

För att använda en annan liknelse så finns det stora likheter mellan ett företag och ett fotbollslag. Alla i organisationen måste fylla sina positioner, samarbeta och sikta på samma mål. När någon i laget blir skadad så måste det finnas personer på bänken som kan hoppa in och undvika numerärt underläge.

Att ha personer på bänken, i bemärkelsen anställda, är inte kostnadseffektivt utan den funktionen fyller en byrå som Interim Search

Idag är spelplanen tuffare än någonsin och fler blir skadade och behöver bytas av. Det, i kombination med att fler gillar livsstilen att snabbt komma in och göra skillnad, tror jag är anledningen till trenden att Interim Management växer. Samtidigt är det inte för alla. Jag kräver att du som interimschef är självgående och har pondus. Du måste ha instant credibility, vara fokuserad på att leverera och ha ett etablerat nätverk som jag som uppdragsgivare kan ta del av, exempelvis upparbetade bankkontakter.

Vad hade du gjort annorlunda om du startat idag?

Jag hade framförallt satsat ännu tidigare på att utveckla den egna affären och varit tuffare med att lyfta ut personer som inte hade samma ambition att återinvestera i verksamheten. Procuritas hämmades en del i början av att vi Partners hade olika syn på långsiktighet. Annars tycker jag att vi gjort mycket rätt. För egen del har jag alltid vetat att jag skulle arbeta med företagande och hade en tidig dröm om att en dag äga och utveckla egna företag. Idag arbetar jag även en hel del med filantropiska uppdrag.

Fler nyheter

”Reaktionen motsvarar vad som sker när ett brandlarm ljuder på en brandstation”

Efterfrågan på duktiga interimskonsulter ökar kraftigt och inte sällan uppstår ett temporärt be...

Växande start för Interim Search

Interim Search satsar internt och utser Natalia Westin till Head of People & Marketing. Hon...

Välkommen till teamet Christian Richtnér!

Tillväxten fortsätter och vi på Interim Search är stolta över att presentera vår senaste kolleg...

Välkommen Roger Grönborg!

Interim Search har nöjet att meddela att vi får ytterligare förstärkning av en ny Rekryteringsk...

Stefan Granqvist, Interim Search

7 tips inför höstens konsultköp

Många planerar nu för att hyra in specialister och andra konsulter inför hösten. Men vad ska ma...

Pernilla Medson

Årets Förändringsledare för medelstora bolag, möjliggjorde rekordstora leveranser till vården – mitt under brinnande kris

Årets Förändringsledare uppmärksammar ledare, som lett sin personal och sin verksamhet på ett i...

Årets Förändringsledare 2020 Karolinska

Personal på Karolinska Universitetssjukhuset får vår utmärkelse för sitt innovativa och snabba sätt att lösa krisen kring skyddsutrustning

Med hjälp av utmärkelsen Årets Förändringsledare uppmärksammar vi ledare, som trots en förändri...

Årets Företagsledare Ericsson

Ericssons vd, Börje Ekholm, får vår utmärkelse för sitt unika sätt att leda till framgång – trots pandemins stora utmaningar

Med hjälp av utmärkelsen Årets Förändringsledare uppmärksammar vi företagsledare, som trots en ...

Verksamhetsberättelse 2020

Interim Search AB har bevisat sin bärighet och stabilitet även under verksamhetsåret 2020. En s...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Interim Search

Interim Search is a Swedish recruitment agency with one goal: to solve your temporary resource needs. We believe in specialization and therefore are focused on short to medium term needs of managers and specialists within Finance & Accounting, Human Resources and General Management.

We bring together a strong local presence with a highly developed network of Associated Consultants. This approach provides us with a comprehensive, up to date and unique network of Interim Managers and a quality assured recruitment process.

Our guiding principle for achieving mutual and long-term success is simple: Only when we have helped our clients achieve their goals, have we achieved ours. 
Please contact us for a confidential discussion.

Contact us: +46 (0)8-556 460 00
info@interimsearch.com