Prisad VD med framåtblick

Prisad VD med framåtblick

Intervju | 2017-03-31

Monica Lingegård är VD för Samhall AB. Genom hennes ledarskap har företaget tagit stora steg i resan från att vara en renodlad industrikoncern till att idag vara en av landets ledande serviceleverantörer. Bolagets tillväxt och medarbetarnas utveckling har ökat markant det senaste året, en följd av en förändringsresa med få motstycken i svenskt näringsliv.

Som kvitto på framgången utsågs Samhall i maj 2015 till hela Europas mest hållbara företag. Bland 24 000 andra företag från 33 olika länder vann Samhall European Business Awards i kategorin Environmental & Corporate Sustainability och Monica utsågs till Årets VD samt var nominerad till Årets Förändringsledare samma år. Interim Search har fått nöjet att diskutera förändringsledning, chefskap och VD-rollens framtid med en av Sveriges mest framträdande företagsledare.

Vad anser du vara de främsta anledningarna till att Samhall och du som VD har fått flera prestigefyllda utmärkelser under året?

Samhall har under de senaste åren genomgått en extremt stor förändring. Det syns inte minst i vår medarbetarundersökning där vi ser en positiv utveckling kopplad till engagemang och medarbetarnöjdhet. Det syns också i externa varumärkesmätningar där Samhall idag inte bara är välkänt utan också omtyckt och välrenommerat varumärke. Ett varumärke som jämfört med våra konkurrenter ligger mycket bra till. Jag tror detta är ett resultat av ett mycket konsekvent och väl genomfört förändringsarbete som jag tillsammans med min ledningsgrupp arbetat med sedan 2011. I syfte att erbjuda alla våra medarbetare utvecklande arbeten så har vi byggt upp en konkurrenskraftig och proaktiv säljorganisation och ett erbjudande som ter sig mycket attraktivt för våra kunder. Vi har säkrat en 15%-ig tillväxt inom våra prioriterade affärsområden. Vi har också jobbat mycket fokuserat med vår kultur, våra värderingar, ledarskap och beteenden. Allt i syfte att nå våra mål och bygga stolthet och engagemang i bolaget.

Jag tror att mitt ledarskap, mina idéer, mitt engagemang och min förmåga att tydliggöra vart vi ska någonstans, varför det är viktigt och hur det skall gå till har gjort mig till en uppskattad VD och bra ledare för Samhall. Ett bolag som är viktigt inte bara för våra egna medarbetare utan också för samhället i stort.

Vilka råd vill du dela med dig av till chefer som fastnat i gamla hjulspår?

För att kunna tänka nytt, vara kreativ och våga pröva nya idéer behöver man ta intryck av sin omgivning. Ett utmärkt sätt är att vara ute i sin egen organisation och verksamhet och lyssna. På Samhall med våra 23 000 medarbetare finns det många synpunkter och idéer. Att möta dessa medarbetare ger energi, nya idéer men också en känsla av viktighet.

Vi har inte vare sig råd eller tid att fastna i gamla hjulspår utan måste framåt för att lyckas i vårt uppdrag

Ett annat sätt är något så enkelt som att lyssna på sina kunder. Tydliga krav och förhoppningar om en leverans med utvecklingsfokus kräver att man som leverantör måste stå på tå och hitta nya lösningar och nya sätt att effektivisera. Inget är så utvecklande som en tuff och tydligt kravställande kund.
Mitt tredje tips är att ge sig själv lite tid och möjlighet att lyfta blicken. Jag brukar använda både julledighet och sommarmånaderna åt att försöka lyfta blicken. Inga möten i kalendern under ett par veckor. Tid för reflektion och nya idéer.

Vilken är den främsta utmaningen som unga VD:ar står inför idag och vad är ditt tips för att klara av den utmaningen?

Varje generation har sina förväntningar och krav på yrkesliv och karriär. Positivt är att de yngre generationerna idag vågar utmana och ställa krav på sin arbetsgivare och sitt arbetsinnehåll på ett sätt som äldre generationer inte gjort. Men det ger också att ledarutmaningen för en VD. Det kan vara väl så tufft när medarbetare dagligen vågar utmana auktoriteten. För många medarbetare är också syftet med verksamheten oerhört viktigt.

Att tjäna pengar åt en riskkapitalist duger inte som motor för att skapa engagemang

Som VD måste du vara duktig på att tydliggöra varför det är viktigt att verksamheten finns och på vilket sätt var och en kan bidra till denna angelägna måluppfyllelse. Att vara en god kommunikatör och arbeta aktivt med att bygga en kultur och en värdegrund som skapar engagemang och motivation blir avgörande för framgång i VD-skapet.

Mångfald och hållbarhet är högt uppe på agendan idag. Vilket framtidsämne är bortglömt idag som VD borde ge mer uppmärksamhet?

Jag tycker att både hållbart företagande och mångfald som ett sätt att skapa konkurrenskraft fortfarande är i sin linda. Hållbart företagande kommer stå högt på agendan en bra bit framöver. Fortfarande talar många i termer av att låta sina medarbetare jobba som volontärer på arbetstid som ett sätt att ta sitt sociala ansvar. Det är naturligtvis hedervärt men jag ser hållbart företagande som något annat, en helt integrerad del i företagets verksamhet och affärsmodell.

Företag ska tjäna pengar men på ett sätt som samtidigt bygger välfärd och adderar värde till både interna och externa intressenter

Det finns utmaningar i att bedriva kommersiella verksamheter på ett sätt som inte begränsar möjligheterna för kommande generationer att också få sina behov tillgodosedda. Som VD är man skyldig att driva sitt företag på ett ansvarsfullt, resurseffektivt och långsiktigt sätt. Här ser jag stora utmaningar men också fantastiska möjligheter.

Hur kommer VD-rollen att ändras de kommande åren?

Jag tror att ledarskap, kommunikation och värderingar kommer bli en allt viktigare del i VD-rollen. Förmåga att bygga struktur, etablera konkurrenskraftiga strategier, processer och produkter blir en uppgift för medarbetare och team. Som VD behöver du vara skicklig på att etablera en tydlig vision och sedan genom en attraktiv och långsiktig värdegrund attrahera de bästa medarbetarna, ha förmåga att se och utveckla talanger, våga bygga team där olikhet och mångfald blir en viktig komponent för att skapa innovation och nytänkande. I en fullt ut global och digitaliserad värld måste du förstå teknikens möjligheter, se möjligheter där andra ser hot och ha mod och förmåga att jobba med ständig förändring.


Monica Lingegård tillträdde som VD för Samhall under 2011. Hon var tidigare VD för världens största säkerhetsbolag, G4S Security Solutions och dessförinnan VD för outsourcingföretaget Prenax. Hon sitter med i en rad styrelser, bland annat 4C Strategies, Wireless Maingate AB, Almega, Svenskt Näringsliv, Saab Automobile Parts AB, Sida, Maingate Enterprise Solutions.

Fler nyheter

Tommys första interimsuppdrag har varat tre år

Efter ett långt yrkesliv var Tommy Rosvall redo för nya utmaningar som interimskonsult i rollen...

Ute på uppdrag: Anders Kantola

Hej, Anders Kantola som gick in som interim Affärsområdes- och Försäljningschef på HiQ Internat...

Kompetensbehov fyllt på fyra dagar

Ledningsgruppen, med företagets Kommunikationschef i spetsen, mailade Maja om sitt tillfälligt ...

Har interimskonsulter snabbare till beslut?

En stor fördel med att vara interimskonsult är att man, i mindre utsträckning, påverkas av inte...

Interim Search rekryterar Mats Reidler

Interim Searchs senaste rekrytering heter Mats Reidler. Han kommer senast från Rejlers där han ...

Nå hållbarhetsmål med interimskonsult

Det finns nice to have och need to have. Kompetens inom hållbarhetsfrågor och hur man säkerstäl...

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim biträdande Jurist

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. I ok...

Lyckas med långa förändringsuppdrag

Många konsulter väljer interimskarriären för att de vill jobba med förändringsledning som primä...

Interim Brottsbekämpare

”Branschen skriker efter brottsbekämpare” skrev Dagens Industri i förra veckan. Brottsbekämparn...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.