Stäng

Det ska kännas tryggt att anlita oss.

Kund?

Kandidat?

Kundjour

Är ditt företag i behov av en interimskonsult? Vi finns tillgängliga 24/7, 365 dagar per år.

Journummer: +46 (0)8-556 460 99

Email: konsulter@interimsearch.com

Intresserad av uppdrag?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller skicka oss en spontanansökan/uppdatera din tillgänglighet.

Ring oss på telefon: +46 (0)8-556 460 00

Prenumerera på nyhetsbrevet

Spontanansökan

För löpande nyheter, följ oss på LinkedIn

7 tips till ny interimschef

7 tips till ny interimschef

Guide | 2018-09-10

Sitter du fast i en anställning och vill söka dig till interimsbranschen men vill inte säga upp dig innan du har ett uppdrag? Erbjuds du inga uppdrag eftersom du har en uppsägningstid och befinner dig därför i ett moment22? Det är en av flera initiala utmaningar som nya interimskonsulter står inför och som vi på Interim Search ofta ger råd kring. Vad kan man då som ny i branschen göra för att övergå till rollen som interimschef så smärtfritt som möjligt? Vi samlade våra 7 av våra säkraste tips.

Prata med din chef. Det är inte alltid det lättaste, men har ni en bra relation så finns det möjlighet att skapa optimala förutsättningar att övergå till ett interimt arbetssätt. Förklara dina ambitioner för chefen och erbjud denne att bli den första kunden! Det vill säga att ditt permanenta kontrakt övergår till ett förmånligt konsultavtal. På detta sätt har du fått ditt första uppdrag och kunden har en lösning tills en ny person kan vara på plats. Plan-B, om arbetsgivaren inte vill anlita dig som konsult, kan vara att förhandla ner din uppsägningstid så att du kan vara aktuell för andra uppdrag. Plan-C får vara att säga upp dig och låta uppsägningstiden löpa ut. Här kan det vara bra om du sparat en buffert så att du har råd privatekonomiskt att vara utan uppdrag ett tag. Ett annat alternativ för att sänka din risk är att utnyttja din lagstadgade rätt att starta eget och samtidigt vara tjänstledig: Lag (1997:1293) om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet. Observera att det är viktigt att du läser hela lagtexten för att vara säker på att du omfattas.

Rätten till ledighet: 3 § En arbetstagare har rätt till hel ledighet från sitt arbete under högst sex månader för att själv eller genom juridisk person bedriva näringsverksamhet. Arbetstagarens verksamhet får dock inte konkurrera med arbetsgivarens verksamhet. Ledigheten får inte heller innebära väsentlig olägenhet för arbetsgivarens verksamhet. En arbetstagare har rätt till ledighet endast under en period hos en och samma arbetsgivare.

Ha framförhållning. Även om interima rekryteringsprocesser i regel går snabbt så tar det tid att etablera sig på som konsult på rekryteringsmarknaden. Du måste med andra ord börja träffa rekryteringskonsulter som är specialiserade på interima tillsättningar långt innan du står där utan anställning och utan uppdrag.

Sprid äggen. Den svenska rekryteringsmarknaden är mycket fragmenterad. Den består närmare bestämt av 5000 rekryteringsbolag. Av dessa har 80 % fyra medarbetare eller färre, 80 % tillsätter ekonomiroller. Vårt tips är att kontakta 10-15 av de rekryteringsbolagen som du bedömer ha störst möjlighet att hjälpa dig i jakten på interimsuppdrag. Träffa så många av dessa som möjligt och var ambitiös med att hålla kontakten, påminna om din tillgänglighet när du väl sagt upp dig och (försök) ha tålamod.

Var säker på din sak och gå all -in. Man vet ju aldrig hur livet som interimskonsult är innan man provat. Det man kan göra för att bilda sig en så bra uppfattning som möjligt är genom att fråga folk med erfarenhet. Ta kontakt med personer som har lång erfarenhet av rollen som konsult, ring oss på Interim Search eller några av våra branschkollegor och fråga en erfaren rekryterare hur det fungerar och prata med personer i ditt nätverk. När du väl bestämt dig för att satsa på detta –gå hela vägen och satsa allt på att få ditt första uppdrag. Det handlar om att våga stänga några dörrar och tacka Nej till permanenta tjänster som kommer upp. Var konsekvent och tydlig i din kommunikation och sprid att du söker ett uppdrag bland bekanta, tidigare kollegor, rekryterare och via sociala medier.

Anpassa ditt cv. Ditt cv ska vara ett levande dokument som du anpassar allteftersom du går vidare i karriären. Det innebär att du, framförallt när du kommit en bra bit i karriären, lyfter fram det i cv:t som är relevant för det jobb eller uppdrag som du söker härnäst. På det sättet blir det logiskt att gå vidare med dig som kandidat vilket är något som alla kunder gillar. Logik alltså, eftersom det sänker risken för felrekrytering. Läs vår guide för att skriva ett kommersiellt cv samt annan värdefull information kring branschen som kommer hjälpa dig att landa fler uppdrag här.

Ha ett konsultativt mind-set. Som anställd tänker man ofta långsiktigt på karriären och den som söker en anställd frågar ofta om ens planer de kommande åren. Man utvärderar om företaget kommer kunna möta personens förväntningar på hur rollen utvecklas, huruvida nästa steg internt är lockande och om utmaningarna är tillräckliga. Så är inte fallet i interima uppdrag i regel. Då är det snarare så att kunden behöver en resurs som avhjälper ett problem, eller hanterar en funktion här och nu. Denne är mest intresserad av att du kommer vara lösningen på de utmaningar som står för dörren och är, lite krasst men dock ofta verkligheten, ointresserad av vad du ser dig göra om 3 år. På samma sätt som du anpassar cv:t ska du anpassa vad du pratar om på en intervju. Inte svaren i sig, som naturligtvis ska vara helt sanningsenliga, utan att du förvaltar den tid du får hos kund på bästa sätt genom att ge kunden eller rekryteraren svaren på rätt frågor. Och i slutändan svar på den ultimata frågeställningen: varför är du rätt person att anlita för det aktuella uppdraget?

Misströsta ej, det blir enklare. Som helt ny för interimsbranschen är man delvis ett oprövat kort för uppdragsgivarna. Det innebär större risk för att du inte fungerar i rollen som konsult, vilket uppdragsgivare i regel inte gillar. Dessutom har du inte etablerat ett namn bland rekryterare och i ditt egna nätverk som interimskonsult. Allt detta ändras med tiden och efter 2-3 uppdrag har du bevisat dig i din nya roll och troligtvis trummat in att du arbetar interimistiskt.


Att arbeta som interimskonsult kan vara oerhört givande. Som etablerad konsult får du omväxling i ditt arbete, du kommer ofta in och styr upp en situation som inte fungerar och du lär dig att leverera när andra inte klarar av trycket. Men det är långt ifrån alla som passar för uppgiften. Baksidan kan vara en ryckig arbetsvardag, långa dagar under perioder, mycket press, kollegor som inte mår bra på jobbet då företaget är under påfrestning, stor konkurrens om uppdragen och hög förväntansbild från kunden på ditt arbete.

Vi på Interim Search hoppas att du kommer fram till att konsultrollen är något för dig och att du satsar fullt ut för att landa ditt första interimsuppdrag. Hör av dig till oss så ska vi göra vårt bästa för att hitta ett uppdrag som passar.

Fler nyheter

Välkommen till teamet Christian Richtnér!

Tillväxten fortsätter och vi på Interim Search är stolta över att presentera vår senaste kolleg...

Välkommen Roger Grönborg!

Interim Search har nöjet att meddela att vi får ytterligare förstärkning av en ny Rekryteringsk...

Stefan Granqvist, Interim Search

7 tips inför höstens konsultköp

Många planerar nu för att hyra in specialister och andra konsulter inför hösten. Men vad ska ma...

Pernilla Medson

Årets Förändringsledare för medelstora bolag, möjliggjorde rekordstora leveranser till vården – mitt under brinnande kris

Årets Förändringsledare uppmärksammar ledare, som lett sin personal och sin verksamhet på ett i...

Årets Förändringsledare 2020 Karolinska

Personal på Karolinska Universitetssjukhuset får vår utmärkelse för sitt innovativa och snabba sätt att lösa krisen kring skyddsutrustning

Med hjälp av utmärkelsen Årets Förändringsledare uppmärksammar vi ledare, som trots en förändri...

Årets Företagsledare Ericsson

Ericssons vd, Börje Ekholm, får vår utmärkelse för sitt unika sätt att leda till framgång – trots pandemins stora utmaningar

Med hjälp av utmärkelsen Årets Förändringsledare uppmärksammar vi företagsledare, som trots en ...

Verksamhetsberättelse 2020

Interim Search AB har bevisat sin bärighet och stabilitet även under verksamhetsåret 2020. En s...

Financial Times placering ISAB

Financial Times uppmärksammar Interim Searchs snabba tillväxt

Idag publicerar Financial Times sin lista över de 1 000 företag i Europa som växer snabbast jus...

”Interimskonsulter vet vikten av att leverera”

Rolf Berg är interim HR-direktör som anlitats av en rad eminenta uppdragsgivare på både den sve...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Interim Search

Interim Search is a Swedish recruitment agency with one goal: to solve your temporary resource needs. We believe in specialization and therefore are focused on short to medium term needs of managers and specialists within Finance & Accounting, Human Resources and General Management.

We bring together a strong local presence with a highly developed network of Associated Consultants. This approach provides us with a comprehensive, up to date and unique network of Interim Managers and a quality assured recruitment process.

Our guiding principle for achieving mutual and long-term success is simple: Only when we have helped our clients achieve their goals, have we achieved ours. 
Please contact us for a confidential discussion.

Contact us: +46 (0)8-556 460 00
info@interimsearch.com