Stäng

Det ska kännas tryggt att anlita oss.

Kund?

Kandidat?

Kundjour

Är ditt företag i behov av en interimskonsult? Vi finns tillgängliga 24/7, 365 dagar per år.

Journummer: +46 (0)8-556 460 99

Email: konsulter@interimsearch.com

Intresserad av uppdrag?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller skicka oss en spontanansökan/uppdatera din tillgänglighet.

Ring oss på telefon: +46 (0)8-556 460 00

Prenumerera på nyhetsbrevet

Spontanansökan

För löpande nyheter, följ oss på LinkedIn

Anpassat CV ger fler uppdrag

Anpassat CV ger fler uppdrag

Guide | 2017-05-14

Det finns en uppsjö av tips kring cv-skrivande och en hel industri med människor som ger råd om hur man ska formulera och strukturera ett cv på bästa sätt. I denna djungel av tips & trix lyser råd kring hur man strukturerar ett interimistiskt cv med sin frånvaro.

Vad är då skillnaden mellan ett traditionellt cv och ett interimistiskt? Här kommer några olikheter:

 • En erfaren interimskonsult har ett mer omfattande cv på grund av många tidsbegränsade uppdrag vilket ökar utmaningen att redogöra för vad man gjort utan att bli ostrukturerad och tappa den röda tråden.
 • Vid interima uppdrag värderas egenskaperna att snabbt sätta sig in i uppdrag och förmågan att fungera i olika företagskulturer och med olika typer av kollegor i hög grad.
 • Ett tidsbegränsat uppdrag är i regel mer operationellt än motsvarande permanent roll. Ett vanligt misstag är att man ”skjuter över målet” genom att utlämna de operativa erfarenheterna.
 • Man anlitar en interimschef för att täcka ett kortsiktigt behov och är därför mindre intresserad av vad kandidatens långsiktiga ambition är. Kunden ska vara i fokus och det ska framgå tydligt när det är lämpligt att anlita dig.

Här följer 7 cv-tips som kommer hjälpa dig att landa fler uppdrag:

Innehåll

Vi början från början. Ett cv bör innehålla följande: namn, bostadsort, kontaktuppgifter, var du arbetat, när, kort information om respektive arbetsgivare och vad de olika rollerna har innefattat.

”Kompetensbaserade” cv:n kan möjligtvis vara kompletterande i det första urvalet men presenteras inte mot uppdragsgivaren. Det samma gäller så kallade ”konsultcv:n” vilket naturligtvis gör att man kan ifrågasätta hur värdefullt det är att lägga tid på. Istället för att krångla till det, börja med följande principer:

 • Strukturera cv:t i omvänd kronologisk ordning
 • använd punktform för att kort och koncist beskriva respektive roll
 • skriv inte i ”jag-form”
 • undvik långa meningar och berättande text
 • Ett cv som inte uppfyller dessa kriterier riskerar att dränka relevant information i onödig text, logiken riskerar att bli mindre tydlig och cv:t uppfattas lätt som otydligt. Information om vilka typer av roller och uppdrag du främst söker (se nedan), vilken geografi som du täcker och tillgänglighet är även bra information.

 

Lämplig längd

Hur långt är ett snöre? ”2-sidorsregeln” var möjligtvis en relevant riktlinje innan Internet fanns då man var tvungen att ta hänsyn till portokostnaden. Skämt åsido, att begränsa sig till ett givet antal sidor på ett cv är fel fokus av den enkla anledningen att alla har olika omfattande erfarenheter vilket gör det omöjligt att säga att man ska hålla sig till en viss längd. Som rekryterare arbetar man med information och välkomnar så mycket relevant information som möjligt.

Ett alltför uttömmande cv brister troligtvis i relevans, ett alltför kort cv ger dåligt underlag och vid en eventuell intervju måste man lägga fokus på att komplettera cv:t istället för en mer givande dialog.

Låt de senast tio åren ta upp 80 % av cv:t medan rollerna innan inte behöver redogöras för på samma detaljnivå. Sammanfattningsvis bör läsaren enkelt kunna greppa hur din karriär sett ut, vad respektive position har inneburit på ett kort, koncist och sakligt sätt. Kom ihåg att kritiskt granska vad som är relevant för den typ av uppdrag du främst söker. Ett kommersiellt cv brukar vara tre till fyra sidor långt, luftigt, stilrent och innehåller rikligt med relevant och intressant information.

En rekommendation för att få till ett välstrukturerat och luftigt cv men undvika att det blir alltför många sidor efter många år av interimistiska uppdrag är att ta hjälp av marginaljustering för att få till en bra struktur. Samla interimsuppdragen under en och samma post (givet att de hänger ihop tidsmässigt) där respektive uppdrag marginaljusteras till en underpost. Glöm inte att även korta uppdrag är meriterande och ska tas med.

Marknadsför dig själv rätt

Det låter enkelt men kräver att delvis att man har reflekterat över vad man vill ha för uppdrag, delvis att man har självdistans nog att inse vilka uppdrag man potentiellt är aktuell för från kundens perspektiv. Man vill ju inte ”stänga några dörrar”, som det heter, men verkligheten är sådan att ingen är bra på allt och alla som har en flerårig karriär har nischat sig på något sätt. Trots att de flesta av oss känner att man skulle greja en helt ny roll så gör man sig en otjänst genom att inte ha kundens perspektiv när man skriver sitt cv (eller är på intervju för den delen). Den goda nyheten är att detta gäller alla så det gäller att nyttja det till sin fördel.

 • Bestäm dig för max tre positioner som du primärt marknadsför i ditt cv. Skriv gärna ut detta i inledningen av ditt cv så man direkt får tydliggjort vad för uppdrag du söker.
 • Formulera dig med utgångspunkt från vad kunden vill köpa och vilka värden du kan skapa för uppdragsgivaren.
 • Tänk på att kunden köper till stor del logik och vill generellt anlita någon som de kan kännas sig trygg med i en interimistisk roll. Var därför konkret i dina erfarenheter. Haft personalansvar? –Skriv hur många personer. Ansvarat för försäljningen av ett dotterbolag? -Beskriv ditt konkreta bidrag till processen.
 • Förutsätt inte att läsaren vet vad rollen innebär. Titlar kan betyda olika saker t.ex. kan ”CIO” stå för Chief Information Officer, Chief Intelligence Officer och Chief Innovation Officer. Alla tre är lika ”rätt”. Förutsätt heller inte att man förstår vad rollen inneburit eller vad företaget gör. Servera istället läsaren den informationen i cv:t.

 

Layout

Krångla inte till formateringen, layouten eller typsnittet. Ha i åtanke att många rekryteringsföretag presenterar en enhetlig struktur på sina kandidatpresentationer. ”Avancerad” formatering, streck, rutor, ramar, färger och liknande är överflödigt och ger generellt ett mindre seniort intryck och fyller inget syfte. Använd ett tydligt och neutralt typsnitt, förslagsvis Garamond storlek 12.

De som har invändningar med argumentet att ett cv inte ”sticker ut” eller blir ”tråkigt” delar inte vår bild av vad cv:t ska fylla för syfte. För att vända på det: ett cv sticker ut och är värdefullt då det är välstrukturerat, lättläst, informativt, välformulerat och lyfter fram relevant information så att den som studerar det får en tydlig bild av vad personen har gjort och vilka uppdrag som är logiskt att anlita personen för i framtiden. Undantaget är naturligtvis om man söker jobb som Art Director eller liknande.

Kom ihåg att syftet med ett cv är att komma på intervju och det är i det personliga mötet som du har möjlighet att lyfta fram din personlighet, ambition, drivkrafter och det övriga som ska komplettera informationen i cv:t. Intervjuer som spenderas med att återge det som står i cv:t är meningslösa (åtminstone inte i närheten av så meningsfulla som de skulle kunna vara). Men det är ett annat ämne som vi får skriva om en annan gång.

Var sökbar

Rekryteringsbolag (och många andra företag) använder systemverktyg där man söker fram cv:n ur sin databas med hjälp av kategorisering och nyckelord. Av den anledningen bör man använda nyckelord i sitt cv som ger så mycket relevanta träffar som möjligt. Har du arbetat i ett visst system/ redovisningsprincip/ projektverktyg eller annat –skriv det. Variera mellan synonymer. Bland annat av detta finns anledning att skicka cv på såväl svenska som engelska.

Glapp & bilder

En naturlig del av att arbeta som interimskonsult är att man inte har full beläggningsgrad, bekymra dig därför inte om eventuella luckor mellan uppdragen eller anställningar för den delen. När man endast har år som tidsspann är det svårare att avgöra relevansen eftersom det är en viss skillnad beroende på om uppdraget varade mellan januari 2013 till december 2014, eller december till januari. Att sitta på en intervju och redogöra för månader är inte roligt för någon utan den tiden ska spenderas på mer djuplodande ämnen.

Bild eller inte bild? Min kollega Stefan säger NEJ och brukar halvt skämtsamt säga att en bild säger mer än 1000 ord och ett cv innehåller sällan mer än 500 ord vilket gör att bilden då skulle säga mer om personen än själva cv:t. Vissa branschkollegor tycker absolut Ja! och personligen sträcker mig till Kanske. Åsikterna kring huruvida bild är lämpligt går isär. Ja-sägarna hänvisar oftast till att det blir mer personligt medan Nej- sägarna menar att det är kompetensen som ska bedömas inte utseendet och därför hör en eventuell bild inte hemma i cv:t. Oavsett vart man står så erbjuder jag följande råd till dig som insisterar på bild i cv:t eller i det personliga brevet -ta en professionell ansiktsbild med vit bakgrund för exakt detta ändamål.

Lyft fram det som kunden vill köpa

I ivern att lyfta fram senioritet är det vanligt att man glömmer ta hänsyn till vad uppdragsgivaren är ute efter att köpa. Kategoriskt är interimistiska roller mer operativa och kunden är nästan undantagslöst ute efter en handlingskraftig person som prestigelöst rullar upp ärmarna även om det handlar om en kvalificerad roll. Det är vanligt att samma person även agerar rådgivare till VD, förväntas ta en aktiv roll i ledningsgrupp och bidra på det strategiska planet.

Lyft fram strategiska erfarenheter men glöm inte bort att alla interimsuppdrag har operativa inslag och lyfter man inte fram sin lämplighet att jobba på flera nivåer så riskerar man att skjuta över målet. Detta är en av de vanligaste anledningarna (om inte den vanligaste) att erfarna personer inte får de uppdrag de vill ha.

Några sista ord

Det finns naturligtvis mycket mer att avhandla i detta ämne där nästan alla har en bestämd åsikt. Min förhoppning är inte att du ska hålla med om allt utan nöjer mig med om jag lyckats inspirera till att utmana dina åsikter i ämnet. Kanske till och med övertygat på någon punkt.

Våga släpp gamla uppfattningar. Krångla inte till det. Försköna inte på ett sätt som förvränger. Utnyttja logik till din fördel –var tydlig med vilka tjänster du erbjuder och när/var/hur man ska anlita just dig. Våga stänga några dörrar för att öppna andra. Arbeta kontinuerligt med ditt cv och betrakta det som ett levande dokument, skicka ditt cv till noga utvalda aktörer som har en god möjlighet att förmedla uppdrag, ha framförhållning i ditt uppdragssökande, skicka uppdaterade versioner i samband med att du vet när ditt pågående uppdrag kommer avslutas. Och till sist: glöm inte att cv:t representerar och marknadsför DIG och bör ges omtanke därefter.

Lycka till!

Med vänlig hälsning

Wictor Bonde, Partner Interim Search

Fler nyheter

”Tog ett aktivt beslut för att ha roligt på jobbet”

Ghalia Saidavi Lindberg har alltid gått sin egen väg. Hon kom till Sverige som nittonåring, dir...

Årets Förändringsledare Stora bolag: ”Förändring innebär att ibland ta svåra beslut”

Årets Förändringsledare 2022 i kategorin Stora bolag tilldelas Annica Bresky, VD för Stora Enso...

Årets Förändringsledare Tema Omställning: ”Vi ändrade hela vårt mindset!”

Juryn tilldelar utmärkelsen Årets Förändringsledare 2022, i kategorin Omställning, till General...

Årets Förändringsledare Medelstora bolag: ”Våga inse att andra har fel!”

Robert Falck tilldelas priset Årets Förändringsledare 2022 i kategorin Medelstora bolag. Juryn ...

Han släpper guidebok för interimskonsulter

Livet som interimschef kan ibland upplevas som ensamt. Precis i starten av ditt nya uppdrag kan...

Missa inte mjuk management i förändringsledningen

Organisationer i stor förändring är ofta bekanta med konceptet interim management. En interim v...

Flexibilitet främjar framtidens arbetsmarknad

Konsultrollen har breddats de senaste åren. Numera används interim management utöver de klassis...

Han driver Interim Search i Malmö

Interim Search öppnar kontor i Malmö. Vid rodret står nyrekryterade Martin Edqvist som gick in ...

”Interimskonsulter har ungefär tio dagar till att börja leverera”

”På med arbetskläderna och se flödet” lyder Johnny Ghosals devis när han kommer in i ett nytt u...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Interim Search

Interim Search is a Swedish recruitment agency with one goal: to solve your temporary resource needs. We believe in specialization and therefore are focused on short to medium term needs of managers and specialists within Finance & Accounting, Human Resources and General Management.

We bring together a strong local presence with a highly developed network of Associated Consultants. This approach provides us with a comprehensive, up to date and unique network of Interim Managers and a quality assured recruitment process.

Our guiding principle for achieving mutual and long-term success is simple: Only when we have helped our clients achieve their goals, have we achieved ours. 
Please contact us for a confidential discussion.

Contact us: +46 (0)8-556 460 00
info@interimsearch.com