Entreprenören prisar ledarförebilder

2020-05-27

För nio år sedan startade Per Winblad en ledarskapssajt och instiftade priset Årets VD som vuxit till en åtråvärd utmärkelse och delats ut till några av Sveriges mest tongivande företagsledare. Per har till och med fått hotellmagnaten Petter Stordalen att vara med på ett hörn.


”Vi startade Motivation.se för nio år sedan, det är en leadrskapssajt som inriktar sig på värderingsdrivet ledarskap och att lyfta fram goda exempel på chefer. Nästa steg låg inte så långt borta. Det resulterade i utmärkelsen Årets VD som instiftades 2012 med syfte att premiera goda förebilder inom svenskt näringsliv.” 

Pers tanke har från början varit att bidra till ett mer värderingsdrivet ledarskap och en  långsiktigt hållbar utveckling av svenskt näringsliv och företagsledning. Kriterierna som sattes upp för att kunna tituleras Årets VD var ledarskap, hållbarhet och lönsamhet. Just hållbarhet är ett tema som vuxit sig starkare genom åren.

”Jag minns att det från början fanns ett motstånd mot just det kriteriet – från en ganska högt uppsatt företagsledare som inte tyckte att hållbarhet hörde till ledarskap. Så som världen ser ut idag känns det bra att vi hade den framåttänkande visionen redan från början. Vi utvecklade det tänket ytterligare i fjol då temat för hela årets utmärkelse var just hållbarhet, bland annat med Anna Ryott som föreläsare.” 


Det är en lång resa ni gjort med utmärkelsen Årets VD. Har du någon enskild händelse som du tar med dig?
Det kändes särskilt stort när Petter Stordalen öppnade galan som inledningstalare 2017. Jag träffade honom privat under Almedalsveckan och gick fram och frågade om han kunde låna ut At Six till vårt event. Det gick han med på och flög dessutom till eventet från Dubai bara för att vara med under inledningstalet. 


Du känns generellt bra på att nätverka. Hur har ni gått till väga i att välja ut era huvudpartners?
Enkelt, vi har sökt samarbete med huvudpartners som delar vår uppfattning om ett värderingsdrivet ledarskap och som tycker att det är viktigt att lyfta fram goda förebilder bland Sveriges VD:ar. Idag delar vi ut priset tillsammans med Interim Search, Boyden Executive Search och SPP. 


Vad har du hört att det betytt för de vinnare som mottagit priset genom åren?
Alla behöver uppskattning, det gäller även en högt uppsatt chef. Utöver att vinnarna uttryckt att det är roligt att bli uppskattad berättar många att det ger en stolthet och ett extra lyft för medarbetarna och organisationen att deras VD blir uppmärksammad på det sättet. Jag har också hört att de flesta känner ett större ansvar att vara förebilder utifrån den plattform som Årets VD gett dem.


Den 11 juni 2020 hålls ett webinar med förra årets vinnare i kategorin små bolag – Pernilla Ramslöv, vad kan man som deltagare förvänta sig?
Pernilla är en genuint bra förebild som kommer att berätta om sitt ledarskap under rubriken ”Långsiktighet – och amore”.  Exakt vad det betyder vet nog bara Pernilla och medarbetarna på NOX Consulting, men jag är övertygad om att hon kommer dela med sig av värdefulla tankar att ta med i sin egen ledarutveckling. Så får man såklart möjlighet att ställa frågor till henne!


Hur ser den närmsta framtiden ut för Årets VD som evenemang ett till situationen vi befinner oss i?
Utdelningen av Årets VD 2020 var tänkt att ske på Fotografiska i Stockholm den 10 november inför drygt 250 deltagare. Vi och våra partners har gemensamt tagit ett beslut att skjuta fram eventet på grund av den rådande coronapandemin. Vi kommer med besked om nytt datum efter sommaren då vi hoppas veta mer om och när det är möjligt att genomföra Årets VD 2020.

 

Var med på Årets VD:s frukostwebinar tillsammans med Interim Search och Pernilla Ramslöv den 11 juni. Ta mig dit!