Kund?

Kundjour

Är ditt företag i behov av en interimskonsult? Vi finns tillgängliga 24/7, 365 dagar per år.

Journummer: 08-556 460 99

Email: [email protected]

Unga, Hungriga, Erfarna

Unga, Hungriga, Erfarna

Högpresterare | 2017-07-02

Det finns ett motsatsförhållande mellan att vara ung, hungrig och erfarenhet. Är man i början av karriären har man helt enkelt inte hunnit skaffa sig seniora referensramar. Men det finns undantag.


Gustav Kask (född 1982) är ett exempel sådant undantag, en person som snabbt hittat rätt i karriären, kommit in på rätt bolag, på rätt tidpunkt och i rätt roll där han kunna bevisa sig och snabbt klättra. Under sin sjuåriga karriär har han hunnit avancera från controller, till chefscontroller och CFO i SalusAnsvar där han hade en erkänd roll i bolagets turn-around. Han har gjort motsvarande resa som CFO och VD för Hobby Film AB där han lyckats få företaget att nå sin treårsplan på 18 månader och parallellt har han framgångsrikt varit delaktig i att vända Saltsjöbadens golfklubb från rekonstruktion till lönsamhet på sin fritid. Gustav börjar som CFO på börsnoterade Vendator inom kort.

Vad är viktigast att tänka på när man byter jobb?

-Hitta en roll där du kan växa och utvecklas som person! Pengar kan vara en bra morot, men för egen del har det mer handlat om att en ny tjänst ska vara utmanande, utvecklande och inom något som intresserar mig. Intresse och nyfikenhet är i min erfarenhet en stark drivkraft. Väl på plats på nya jobbet är mitt mål att så snabbt som möjligt få en djup helhetsbild av affären och få en förståelse för vad som driver lönsamhet i verksamheten. Och givetvis; lämna den förra arbetsplatsen på ett snyggt sätt. Se till att överlämningen sker på ett väl fungerande sätt.

Hinner du med att leva vid sidan av jobbet?

-Ibland kan jobbet ta mycket tid i anspråk vilket påverkar ens liv utanför jobbet. Jag är duktig på att ändra läge och kan koppla av när jag inte är där. Men visst, får man ett mail en tisdagskväll klockan 22 så tittar man…

Hur viktig är chefen för ens karriärsutveckling?

-Väldigt viktig. Mina bästa chefer har varit personer som har identifierat och närt sina anställdas styrkor. Jag har haft förmånen att ha jobbat för några fantastiska chefer som har gett mig chanser tidigt vilket har utvecklat mig och har haft stor påverkan på min karriär. En bra chef är även öppen i sin kommunikation, tydlig i vilka förväntningar som finns mot den anställde samt inkluderar gruppen i arbetet. Allt det skapar möjligheten för en anställd att utvecklas och växa.

Vilka är dina topp 3 bästa karriärsråd för någon tidigt i karriären?

-Nummer ett, ha en plan. Vad vill du göra, och vart vill du? Var beredd på att behöva revidera den, men det viktigaste är att du har en plan. Två. Leverera mer än vad folk förväntar sig av dig. Så ofta det går. Försök att förutse vad folk kommer att fråga dig om på fredag, och leverera det på torsdag. Proaktivitet är väldigt uppskattat. Och tre, skaffa dig ett nätverk, en mentor, utanför din arbetsplats som du kan diskutera och bolla idéer med.


Silvi Wompa Sinclair (född 1978) har efter studierna på Handelshögskolan i Stockholm hunnit med en internationell karriär: hon började som konsult på McKinsey och gjorde därefter raketkarriär inom försäkringsbolagen Skandia och If som chef för underwriting, chef produktutveckling, nordisk chef över affärsutveckling, och chef över partnerorganisationen innan hon rekryterades till försäkringsmäklaren Willis. Här har hon varit ansvarig för bolagets största klientkonton, europeisk chef för M&A och numera Europachef för Financial Institutions Group med basering i London och Stockholm.

Vad har du för förebilder?

-När man har kvicksilver i ådrorna som jag, letar man gärna efter personer med samma egenskap – som kan bekräfta att man inte är galen. Eftersom jag har ett stort intresse för historia, har jag ofta blickat bakåt efter förebilder. Julius Caesar, Alexander den Store, Winston Churchill och Margaret Thatcher för att nämna några. Alla banbrytande på sitt sätt, genuint bildade personer med mycket ”ants in their pants”.

Vad finns det för fördelar med att arbeta i en internationell verksamhet?

-Många! Mina perspektiv på världen, andra människor och mig själv vidgas för varje dag, samtidigt som ens språkkunskaper och diplomatiska förmåga hålls levande. Personligen tycker jag mest om att det inte finns en ”sanning” att arbeta efter, utan flera, att äldre kollegors erfarenheter uppskattas mer och att jantelagen ganska effektivt hålls bakom lås och bom.

Vad har du för karriärsmål?

-I 25-årsåldern lovade jag mig själv att skära ned på karriärsplanerna och målen – för att kunna leva fritt, ha kul och fånga möjligheterna som gömmer sig i krökarna på livets väg, vilket man så lätt missar när man gasar på rakt fram. Idag har jag som livsmål att aldrig stanna upp, alltid fortsätta lära mig nya saker och att vara en god förebild för andra. I termer av karriär kan jag tänka mig att vara VD för en internationell finansiell institution om en sådär 10-15 år.

Fanns det avgörande ögonblick i din karriär som ligger till grund för var du är idag?

-Två. Dels den dag då jag insåg att nätverkande och kontakter är nyckeln till det mesta här i världen, i motsats till att ”göra allt rätt” och hoppas på att någon ska lägga märke till en. Dels den dag då jag insåg att nyckeln till framgång på jobbet ligger i att ha en riktigt bra chef eller sponsor, snarare än jobbet självt.
Ett annat exempel är Pål Ryfors (född 1983) som hunnit vara VD för Kaupthings svenska avvecklingsbolag med uppdraget att rekonstruera, avyttra och avveckla tillgångar efter finanskrisen 2008-2009. Han har arbetat med FIG M&A i London och varit controllingchef på Hoist Finance. Pål är sedan 2012 CFO för Marginalen Bank med ansvar för en balansomslutning om 17,5 miljarder och ett personalansvar om 15 personer.

Vad är hemligheten till att göra en snabb karriär?

-Två saker: Det första är att i den mån du kan påverka det så ska du se till att ha en bra chef, vilket inte per definition betyder en snäll chef. Det ska vara någon som ställer krav, som tror på dig, som ger dig utrymme och som uppmuntrar dig att jobba vidare, även när det går tyngre. För min del har ett par personer varit oerhört centrala för mig sedan 2006 när jag började jobba i finansbranschen. Det andra är att du måste jobba hårt. Du måste jobba hårdare än andra och du måste hela tiden se till att du utvecklar dig själv. När jag verkligen har givit någonting tid, energi och engagemang så har det ofta resulterat i att jag helt enkelt blivit bättre och säkrare på vissa saker, som i sin tur har tagit mig vidare och i vissa fall kanske till och med givit mig ett försprång.

Hur har du resonerat när du har bytt jobb?

-Jag skulle säga att när känslan av att jag behöver ta mig vidare, få ny energi och göra något nytt infunnit sig, då börjar man fundera. Kan man inte ändra något på existerande arbetsplats så har man börjat hålla ögon och öron öppna, och det som varit avgörande vid slutliga valen har i stort handlat om vilka personer jag kommer jobba med och vilka utmaningar jag får. Sedan har jag hela tiden sett till att jag kommer lära mig något nytt.

Hur jobbar du med dig egen kompetensutveckling?

-Jag försöker kontinuerligt utvärdera mig själv och identifiera brister och förbättringsområden, vilket brukar vara en ganska enkel och snabb övning… Det brukar också sluta med att jag blir väldigt intresserad av något område. Därifrån gäller det att ta in information och läsa på, men också framförallt att omge dig med duktiga personer för där har jag haft den största kunskapskällan. Under Kaupthingtiden kände jag ett stor behov av att bli bättre på juridik. Jag hade läst ekonomi och endast skrapat på ytan i juridiken. Jag fick jobba med duktiga jurister, fick ställa frågor om högt och lågt, sitta med i avtalsskrivningar med mera och successivt ökad förståelse och kunskap. Under Marginalentiden har det varit mycket tunga redovisningsfrågor att ta sig igenom. Men det har också varit stimulerande, främst på grund av vi har ett väldigt bra team som jag jobbar nära och då blir det både enklare och roligare.

Hur ser du på din fortsatta karriär?

-Vi har kvartalsrapportering i augusti och i ärlighetens namn planerar jag inte mycket längre än så. Men för mig är det självklart så att chansen att få jobba med duktiga människor och att konstant utveckla mig själv alltid kommer vara överordnat vilken bransch eller vilka produkter det handlar om.

Fler nyheter

Checklista
2018-08-31

I de situationer då ditt företag saknar en nyckelperson är det av största vikt att du väljer en...

Intervju
2017-03-31

Monica Lingegård är VD för Samhall AB. Genom hennes ledarskap har företaget tagit stora steg i ...

Upphandling
2016-08-22

Migrationsverket har utsett Interim Search som vinnare i den nyligen avslutade upphandlingen av...

Utmärkelse
2018-10-12

Interim Search har i år blivit utsett till Superföretag 2018 av Veckans Affärer. För att kvala ...

Utmärkelse
2016-03-18

Igår kväll delade The Boston Consulting Group, Interim Search och Heidrick & Stuggles ut pr...

Nyheter
2017-10-09

Som ny ordförande för Svenska Riskkapitalföreningen har Elisabeth Thand Ringqvist, efter den fö...

Nyheter
2018-07-05

Nyttjandet av interimschefer är av ökande betydelse för företags konkurrenskraft. Den yrkeskate...

marknadskoll
2018-09-14

AnnaCarin Stolpe är Partner/Rekryteringskonsult på Interim Search. Vi pratade med henne om inte...

Förändringsledning
2018-10-04

I rollen som Managing Director för Eltel Networks TE och idag som Operations Director för Solut...

Testa vad vi går för som leverantör!

Vi på Interim Search är vana vid snabba puckar. Tack vare ett mycket omfattande kandidatnätverk och att vi anpassat hela vårt arbetssätt utifrån de specifika förutsättningar som interimstillsättningar kräver kan vi leverera en kortlista på 48 timmar. Det är kostnadsfritt tills om/när ni anlitar någon via oss och vi kräver ingen exklusivitet. Välkomna!

  • Data & Sekretesspolicy
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Hastighet

48h leveransgaranti

Säkerhet

Omfattande bakgrundskontroller

Låg risk

Inget krav på exklusivitet

Precision

Anpassad rekryteringsprocess

Stort nätverk

5000+ intervjuade konsulter

Specialisering

Uteslutande tillfälliga uppdrag

Egenutvecklade system

Stödjer egenutvecklad metodik

Kvalitetssäkring

VLS enligt ISO 9001

Anpassad metodik

Tillåter snabbhet och precision

Nöjdhetsgaranti

Ansvar för våra leveranser

Oberoende urval

Inga personer på bänken

Geografisk täckning

Tillsättningar i hela Sverige

Industriella experter

Nätverk av industrirådgivare

Rådgivning

Erfarna medarbetare

Branschoberoende

Heltäckande leveranskapacitet

Egna kanaler

Stark närvaro i sociala medier

Hållbarhet

enligt ISO 14001 och OHSAS 18001

Tillgänglighet

Jourtelefon för kunder 24/7

Uppdaterade

Fråga oss om de senaste trenderna

Kostnadseffektivitet

Inga uppstartskostnader

Etablerade

En av Nordens största aktörer

Telefon
Formulär
Journummer
Spontanansökan
Följ oss

Interim Search

Interim Search is a Swedish recruitment agency with one goal: to solve your temporary resource needs. We believe in specialization and therefore are focused on short to medium term needs of managers and specialists within Finance & Accounting, Human Resources and General Management.

We bring together a strong local presence with a highly developed network of Associated Consultants. This approach provides us with a comprehensive, up to date and unique network of Interim Managers and a quality assured recruitment process.

Our guiding principle for achieving mutual and long-term success is simple: Only when we have helped our clients achieve their goals, have we achieved ours. 
Please contact us for a confidential discussion.

Contact us: +46 (0)8-556 460 00
[email protected]