Stäng

Det ska kännas tryggt att anlita oss.

Kund?

Kandidat?

Kundjour

Är ditt företag i behov av en interimskonsult? Vi finns tillgängliga 24/7, 365 dagar per år.

Journummer: +46 (0)8-556 460 99

Email: konsulter@interimsearch.com

Intresserad av uppdrag?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller skicka oss en spontanansökan/uppdatera din tillgänglighet.

Ring oss på telefon: +46 (0)8-556 460 00

Prenumerera på nyhetsbrevet

Spontanansökan

För löpande nyheter, följ oss på LinkedIn

Topp-vd:n: ”interimskonsulterna är centrala i mina lagbyggen”

Topp-vd:n: ”interimskonsulterna är centrala i mina lagbyggen”

kundcase | 2019-07-03

Thomas Perslund har suttit som vd i flera organisationer. 2011 var han med och startade upp verksamheten i Friends Arena och satt sedan på vd-posten i fyra år. Nu har han rollen som Sverigechef för fastighetsbolaget Lehto och har i båda roller använt interimskonsulter som en väsentlig del i sina företagsbyggen.

”Jag har aldrig sett skillnad mellan interimskonsult och anställd. För mig är det bara olika anställningsformer. När jag behövt ta in en interimskonsult innebär det att jag behöver ha in någon på en affärskritisk position i organisationen. De har alltid fungerat som centrala personer i de lagbyggen jag gjort.”

Thomas har anlitat interimschefer under föräldraledigheter eller om en permanent rekrytering dragit ut på tiden. Han har även använt interimskonsulter för att testa nya roller och bygga upp verksamheter som är i start up-fas.

”Är du ett tillväxtföretag eller ska starta upp en verksamhet som skiljer sig från vad alla andra gör är du inte alltid säker på vad det är för typ av roll du behöver. Då är det bra att få in en interimskonsult som formar rollen med tiden. Efter ett avslutat uppdrag är man oftast klar med vem det är man behöver anställa eller ta in på längre sikt.”

Interna beslutsfattare har alltid varit positiva till Thomas beslut att ta in interimschefer. Han menar att när företag lägger sina kortsiktiga och långsiktiga affärs- och verksamhetsplaner blir det tydligt vilka typer av resurser som krävs för att åstadkomma det man vill. När Thomas beskrivit planerna för överordnade har han presenterat det som att han i vissa fall behöver en outsourcad person beroende på vad man har för kompetens i organisationen. Både i uppstarten av Friends Arena och utvecklingen i Lehto har interimscheferna behövts för att klara av bolagets olika faser.

”Jobbar du med ett utvecklingsbolag eller tillväxtbolag skiljer sig rollerna ofta under resans gång. Det är inte säkert att den kompetens du behöver år ett är samma år två. Då är interim det bästa alternativet. Där kan du börja med att ta in en start up-person och i takt med att verksamheten växer och byter till en mer operationell och förvaltande karaktär behöver du en annan typ av person och kompetens. Interimskonsulter har ofta ett annat mind set och är mer förändringsbenägna – egenskaper som är avgörande i ett start up-skede.”

Thomas ser skillnader i hur man utvärderar en interim tillsättning och hur det oftast går till när man ska rekrytera permanent.

”Jag tror att man i en vanlig rekrytering kan bli lite fyrkantig när det kommer till vad man är ute efter, och då blir rekryteringen därefter. I en interim tillsättning tillåter man ofta mer bredd vilket gör att man får in viktiga perspektiv och en annan typ av kompetens. Interimschefen kommer in med ett know how och en annan bild av hur man kan göra saker än den klassiska.  

Du får också in någon som fullständigt levererar under en begränsad tid. Står du inför en tuff utmaning och tar in en interimschef finns det risk att den personen efter ett år är slutkörd för att man ställts inför de många problemställningar som ofta kommer med exempelvis en start up.”  

Du sitter just nu som vd i ett utvecklingsbolag och har använt interimskonsulter i er tillväxtresa. Hur uppkom behovet inledningsvis?

”Vi är inne i en fas där vi utvecklar en ny produkt och ska lansera den på svenska marknaden. Då har vi tagit in extern kompetens för att ta det steget. De som jobbar fram produkten är sedan inte samma som säljer och levererar. Det är ofta två helt olika personlighetstyper. Min plan inför denna inledande fas var att jag vet att produktutveckling tar ett års tid, varför ska man då anställa någon? Strategiskt var det bättre att göra det till ett begränsat interimsuppdrag med syfte att arbeta fram budget och projektplan för att sedan lansera produkten på marknaden.”

Thomas tror att trenden med interimskonsulter är fortsatt stark och att den nya generationen arbetstagare kommer att växa konsultmarknaden avsevärt.

”Jag tror att arbetsmarknaden i Sverige och övriga världen kommer att bli mer föränderlig med nästkommande generationer. De har nog inte samma längtan att vara anställda i 20 år och få en guldklocka. De är mer snabbrörliga och vill inte äga saker på samma sätt. Kollar man till exempel på bostadsmarknaden tror jag att framtiden kommer att innebära app-baserade bostäder där man hyr in sig under kortare perioder. Flyttar man till Stockholm under ett år vill man ha ett boende för en begränsad tid och kanske inte äga sin bostad. Jag tror att konsultmarknaden kommer att växa just av den anledningen, att nästa generation vill vara mer snabbfotad och ha ett mer flexibelt liv. Och det kommer arbetsgivare behöva möta med nya former för att hitta rätt kompetens.”

 

Thomas fem tips till en ny interimsbeställare:

1. Sätt en tydlig affärsplan och verksamhetsplan. Utforma strategin för att se vart resurser kommer behövas. Därefter frågar du dig om det är bäst att anlita eller anställa på de olika positionerna.

2. Var tydlig med vad du vill få ut av interimskonsulten. När man har en tydlig affärsplan är det sedan viktigt att kommunicera till interimskonsulten vad man vill ha ut av interimsuppdraget.

3. Researcha din interimsleverantör. För svåråtkomlig kompetens är det allra bäst att anlita ett interimsbolag. Se till att det är en seriös aktör och var inte rädd att ta referenser.

4. Våga jobba med interim där det behövs. Interimskonsulter innebär bara att kandidaten har en annan anställningsform. Som arbetsgivare kan du ha samma trygghet med ett begränsat kontrakt vad gäller exempelvis uppsägningstid.

5. Behandla interimskonsulten som en egen anställd. Involvera interimskonsulten i allt från beslut till företagsfest. Det är en självklarhet att de blir behandlade som alla andra i organisationen.

Fler nyheter

Interim Search rekryterar rutinerad interimskonsult

Sven Öquist går in i rollen som Director på Interim Search. Det är inte första gången Sven och ...

Wictor Bonde and Stefan Granqvist are titled Founders of the Year

Wictor Bonde and Stefan Granqvist, founders of Interim Search, received the Growth Rings in Gol...

2381 nya interimskonsulter

Vi har tidigare skrivit om hur hösten är en period då många uppdragsgivare anlitar interimskons...

”Interimskonsulter är höstens energiinjektion”

Hösten innebär ofta förändringar i våra organisationer – vare sig det handlar om frön til...

Beteendekonsulten har skapat trygga team

I april förra året intervjuade vi beteendekonsulten Madeleine Geholm. Hon var uthyrd via Interi...

Porträtt: Jessica Frösell

Jessica Frösell är Manager på Interim Search. Hon är också en flitig golfspelare (efter 20 års ...

Porträtt: Nathalie Löfvenmark

Nathalie Löfvenmark är Manager på Interim Search. Hon är även en fikafantast som fått i uppgift...

Porträtt: Johan Linder

Johan Linder är Director på Interim Search. Han är även en träningsentusiast som har funnit sit...

Porträtt: Maja Johansson

Maja Johansson är Manager på Interim Search. Hon är även tidigare proffsdansare som inspireras ...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Interim Search

Interim Search is a Swedish recruitment agency with one goal: to solve your temporary resource needs. We believe in specialization and therefore are focused on short to medium term needs of managers and specialists within Finance & Accounting, Human Resources and General Management.

We bring together a strong local presence with a highly developed network of Associated Consultants. This approach provides us with a comprehensive, up to date and unique network of Interim Managers and a quality assured recruitment process.

Our guiding principle for achieving mutual and long-term success is simple: Only when we have helped our clients achieve their goals, have we achieved ours. 
Please contact us for a confidential discussion.

Contact us: +46 (0)8-556 460 00
info@interimsearch.com