Prisad ledare tillfälligt vid rodret hos etablerad aktör

Prisad ledare tillfälligt vid rodret hos etablerad aktör

kandidatcase | 2019-11-22

Barbro Ronnedahl är en erfaren chef och ledare som efter 20 år som anställd gick in en ny karriär som interimskonsult. Idag sitter hon på ett förlängt uppdrag som interimschef hos ett etablerat svenskt miljardbolag.

Kontinuerliga kundbehov satte igång konsultkarriär

När Barbro Ronnedahl började arbeta uppdragsbaserat hade hon 20 års chefserfarenhet i ryggen. Karriären har genomgående präglats av stort resultatfokus och i en av de senaste anställningarna var hennes sikte inställt på att skapa och driva Sveriges bästa kundservice på det elbolag där hon var Kundservicechef. En titel som senare bekräftades med priser och utmärkelser.

Barbros målinriktade sätt och uppmärksammade resultat gav eko på marknaden och under tiden som anställd blev hon flera gånger kontaktad av interimsleverantörer, men en karriär som tillfällig chef satt till en början långt inne.

Jag vågade helt enkelt inte, det framstod som riskabelt att lämna en fast inkomst när man har lån och förpliktelser.

I slutändan blev det ändå så att Barbro började en karriär som interimskonsult. Hon beskriver själv att hon lockades av det icke linjära; att få gå in i olika roller och branscher för att utmana sig själv och bredda kompetensen.

Egentligen är jag mer av en frihetsälskare än en trygghetsnarkoman, så när spännande erbjudanden fortsatte komma tackade jag till slut ja. Idag kan jag säga att det var helt rätt beslut att byta bort en fast tjänst och trygga personalförmåner mot något som då betraktades som osäkert. Jag har utvecklat mitt ledarskap enormt och vunnit oändligt mycket räknat i erfarenhet. Det är kunskap som jag aldrig annars fått på så kort tid.


Förlängt uppdrag med olika hattar 

Barbro sitter idag på ett interimsuppdrag som varat länge men som initialt var tänkt att pågå under sex månader. Hon kom in i ett etablerat miljardbolag på en avdelning som skulle bli av med en chef. I samband med att hennes uppdrag tog slut efter ett halvår öppnades ytterligare en roll upp internt, denna gång i ett projekt inom en annan del av organisationen. Nästan samtidigt uppstod ännu en chefsvakans på en annan avdelning och Barbro blev tillfrågad att axla rollen.

I och med den senaste chefsrollen blev jag förlängd nästan ett år och fick under en tid kombinera en chefs- och projektroll. Som interimschef behöver du vara modig, och ofta säga ja!

Uppdraget har fortgått med goda resultat och Barbro har funnit en naturlig plats på den tillfälliga arbetsplatsen.

Mitt mandat har varit lika långtgående som mina chefskollegors och jag har arbetat med en spännvidd från rekrytering och komplexa frågeställningar till utbildning och budgetarbete. Min passion har varit att driva kundfokus, ha ett närvarande ledarskap och hög nivå på service och jag tror att det har gjort avtryck på verksamheten. En stor del i mitt uppdrag har varit att leda medarbetarna till att agera framåtsträvande och värdeskapande i små och stora frågor. Då tror jag man påverkar långsiktigt, och det har varit mitt mål trots att jag är där en begränsad tid.


Interim management – ”en energiboost för verksamheten”

Effekten av Barbros initiativ och ledarskap syns i den interna organisationen och i den senaste medarbetarundersökningen hade nöjdheten gått upp med cirka 20 enheter i hennes team. Att kunna bidra med ny energi och andra infallsvinklar är vitalt för henne när vi pratar om förändringen man som interimschef kan bidra med.

Det är en avancerad uppgift att få en verksamhet att gå i takt med omvärlden idag. Den som tar in en senior interimskonsult får en svårslagen arbetslivserfarenhet med stark egen drivkraft som kan nyttjas i flertalet roller, konstellationer och miljöer – en energiboost för hela verksamheten. 

 

Intervjuad av Natalia Ostuni Sener, Marknadsansvarig på Interim Search.
Fotograf: Jacob Nordström, www.fotojacob.se.

Läs mer om Interim Management här!

Fler nyheter

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim Head of Innovation

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. Under...

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim Projektchef

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. Under...

Uppdrag: förvaltning

Många interimskonsulter börjar arbeta uppdragsbaserat för att komma åt nerven – de stora föränd...

Interim Search förstärker ytterligare, välkommen David Sjöborg

Den senaste rekryteringen på Interim Search heter David Sjöborg. Han går in i rollen som Direct...

Interim Search rekryterar rutinerad interimskonsult

Sven Öquist går in i rollen som Director på Interim Search. Det är inte första gången Sven och ...

Wictor Bonde and Stefan Granqvist are titled Founders of the Year

Wictor Bonde and Stefan Granqvist, founders of Interim Search, received the Growth Rings in Gol...

2381 nya interimskonsulter

Vi har tidigare skrivit om hur hösten är en period då många uppdragsgivare anlitar interimskons...

”Interimskonsulter är höstens energiinjektion”

Hösten innebär ofta förändringar i våra organisationer – vare sig det handlar om frön til...

Beteendekonsulten har skapat trygga team

I april förra året intervjuade vi beteendekonsulten Madeleine Geholm. Hon var uthyrd via Interi...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Interim Search

Interim Search is a Swedish recruitment agency with one goal: to solve your temporary resource needs. We believe in specialization and therefore are focused on short to medium term needs of managers and specialists within Finance & Accounting, Human Resources and General Management.

We bring together a strong local presence with a highly developed network of Associated Consultants. This approach provides us with a comprehensive, up to date and unique network of Interim Managers and a quality assured recruitment process.

Our guiding principle for achieving mutual and long-term success is simple: Only when we have helped our clients achieve their goals, have we achieved ours. 
Please contact us for a confidential discussion.

Contact us: +46 (0)8-556 460 00
info@interimsearch.com