Nya juryordföranden: ”excellenta förändringsledare följer inga mallar”

Nya juryordföranden: ”excellenta förändringsledare följer inga mallar”

årets förändringsledare | 2019-01-09

I februari är det återigen dags att tillkännage Årets Förändringsledare. Charlotte Strömberg har lett juryarbetet i positionen som juryordförande. Övriga jurymedlemmar utgörs av representanter från Google Sverige, Interim Search, Boston Consulting Group och Boyden Executive Search.

Charlotte Strömberg är styrelseproffset som sedan 2012 är styrelsearbetare på heltid. I skrivande stund innehar hon ordförandeposten i Castellums styrelse och är ledamot i styrelser för Clas Ohlson, Skanska, Sofina SA och Kinnevik. Sedan en tid tillbaka kan hon även titulera sig juryordförande för Årets Förändringsledare 2018.

Jurygruppen konstituerade sig tidigt 2018 och har under året sammanträtt månadsvis. Enligt Charlotte har nomineringsarbetet varit en spännande utmaning med det digra arbetet att komma fram vinnare bland alla Sveriges kompetenta förändringsledare. Juryn har utgått från en omfattande lista av offentliga register över Sveriges företag, kandidater från tidigare års juryarbeten och rekommendationer från personer i juryns nätverk. Eftersom bara en vinnare utses i vardera av de tre kategorierna krävs ett bra underlag och en gedigen utvärderingsprocess. Charlotte låter trygg när hon beskriver hur man gått tillväga för att identifiera extraordinär förändringsledning.

– ”Kandidaterna ska ha drivit förändring som haft en särskild påverkan på den interna organisationen, externa intressenter och det svenska samhället i stort. För att lyckas med sådan förändring krävs personliga egenskaper i särklass. Vi i juryn har valt att inte begränsa oss av en lång rad parametrar som betygsätts och matematiskt viktas till ett siffermässigt resultat. Istället baseras resultatet på en samlad bedömning av fakta och omdömen efter diskussioner i en jury som i sig rymmer en varierad flora av infallsvinklar, personligheter och professionella erfarenheter.”

Att skapa värde genom förändring menar Charlotte är essensen för att växa som företag, inte minst då vi befinner oss i tider av ständig utveckling, ”företag idag behöver starka ledare med mod att navigera i okänd terräng, släppa det gamla välkända och pröva nya, främmande affärsmodeller och arbetssätt.”

Juryarbetet fortsätter in i januari men man har enats om tre vinnare som offentliggörs under ett event den 13 februari. Charlotte är övertygad om vilka egenskaper som förenar årets vinnare.

– ”Jag har genom åren haft förmånen att följa och observera ledare som knäckt koden. De kan ha helt olika bakgrund men jag ser några egenskaper som är gemensamma – de är kulturbärare som sätter tonen och lyckas förtjäna rollen som förebild. De förstår och förmår att leda genom andra, de är engagerade och engagerande. Att driva förändringsarbete kokar ofta ner till mod att ta risk, men det gäller att ta medvetna risker och få alla intressenter med på tåget. Ett personligt anslag är därför helt avgörande för ett framgångsrikt förändringsarbete. Det är det som gör det här juryarbetet så otroligt spännande och lärorikt. Excellenta förändringsledare följer inga mallar.”

 

För mer information kring utmärkelsen och eventet, www.aretsforandringsledare.se.

Fler nyheter

Interim Management – ett budgetalternativ?

Stein är VD för ett mindre nischat logistikbolag som heter TWS Logistics. Han har det senaste å...

Tre VD:ar med en interimsleverantör på snabbuppringning

En modern, framåtlutad VD vet att organisationer i förändring mår bra av stabilitet, erfarenhet...

Tommys första interimsuppdrag har varat tre år

Efter ett långt yrkesliv var Tommy Rosvall redo för nya utmaningar som interimskonsult i rollen...

Ute på uppdrag: Anders Kantola

Hej, Anders Kantola som gick in som interim Affärsområdes- och Försäljningschef på HiQ Internat...

Kompetensbehov fyllt på fyra dagar

Ledningsgruppen, med företagets Kommunikationschef i spetsen, mailade Maja om sitt tillfälligt ...

Har interimskonsulter snabbare till beslut?

En stor fördel med att vara interimskonsult är att man, i mindre utsträckning, påverkas av inte...

Interim Search rekryterar Mats Reidler

Interim Searchs senaste rekrytering heter Mats Reidler. Han kommer senast från Rejlers där han ...

Nå hållbarhetsmål med interimskonsult

Det finns nice to have och need to have. Kompetens inom hållbarhetsfrågor och hur man säkerstäl...

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim biträdande Jurist

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. I ok...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.