Stäng

Det ska kännas tryggt att anlita oss.

Kund?

Kandidat?

Kundjour

Är ditt företag i behov av en interimskonsult? Vi finns tillgängliga 24/7, 365 dagar per år.

Journummer: +46 (0)8-556 460 99

Email: konsulter@interimsearch.com

Intresserad av uppdrag?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller skicka oss en spontanansökan/uppdatera din tillgänglighet.

Ring oss på telefon: +46 (0)8-556 460 00

Prenumerera på nyhetsbrevet

Spontanansökan

För löpande nyheter, följ oss på LinkedIn

Interimschefen: ”Långsiktigt har vi bäddat för att kunden finner guld”

Interimschefen: ”Långsiktigt har vi bäddat för att kunden finner guld”

interimskarriär | 2019-08-14

Johan Åstrand är en van interimskonsult som gjort skillnad på flera företag i Västra Götaland. För oss berättar han om den långsiktiga karriären som interimschef och vad man kan uppnå under begränsad tid.

 

Johan startade interimskarriären 2012 och lämnade sin fasta anställning för nya utmaningar. Enligt honom själv fanns en längtan efter starkare nerv i de uppgifter han var satt att lösa. Då Johan trivdes med sin permanenta roll kändes en ny fast tjänst som CFO inte fullt lika spännande som en interimskarriär.

– Jag lockades av att kastas in i en roll med mandat för stora förändringar vad gäller strukturer, rutiner, processer, system, personal och kultur. Allra helst en kombination av allt på en gång.

Sedan det första uppdraget som interim CFO på ett e-handelsbolag i Borås har Johan avverkat flera interimsuppdrag och sällan haft långt mellan rollerna. Han har utvecklat en bred palett av kompetenser och växlat mellan ekonomi- och ledarroller.

– Som interim CFO är det oftast en kamp att hinna med så många korrigeringar som möjligt under den korta tid man har. Ekonomi är en stabsfunktion och man behöver följa den röda tråden inom varje enskild avdelning. När jag gått in som COO ställs jag inför andra utmaningar. Jag har varit med och likformat strukturer för globala bolag och hjälpt ansvariga i respektive land uppnå effektiva flöden ihop med det svenska huvudkontoret. En intressant uppgift då varje land hade egna exotiska förutsättningar.

Johan utgår från Västra Götaland och har haft uppdrag inom flera av de många retailaktörer som finns i Göteborg med omnejd. I dagens digitaliseringsskifte har många bolag varit i akut behov av förändring.

– Gemensamt har varit kampen med omställningen från traditionella kanaler till e-handel. Det är en utmaning att styra om leden och systemen från fysisk till digital. Med sjunkande marginaler krävs beslutsfähighet för att satsa på komplexa processbyten i en värld där ledningen inte alltid fullt ut har möjlighet att förstå vad nutiden kräver.

Har du upplevt något motstånd vad gäller att ta in en extern resurs i affärskritiska skeden?

– Det kan sitta hårt inne för en organisation att besluta att släppa in en interimskonsult på ett skrivbord där det tidigare suttit en fast anställd kollega. Oavsett i vilken fas företaget befinner sig har jag dock alltid känt att behovet av förändring är påtagligt. Det har gällt i såväl gamla företag i traditionella branscher som unga e-handelsbolag. Ibland efterlyser kunden viss branschkunskap, men ute på företagen tycker jag ofta problemen liknar varandra och att det landar i ledarskapet.

De förändringar Johan åstadkommit är flera till antalet. Han beskriver själv att han trivs i uppdrag där man är med länge och ges insyn i förändrade resultat och ett kvitto på vad som genomförts.

– Jag får ofta mandat att förändra och hjälpa kunden fatta beslut. Även om vi interimskonsulter gör korta inhopp är det viktigt för mig att skapa långsiktig förbättring. Det kan det bli mycket grävande i gruvan med få leveranser av ädla metaller just då. Långsiktigt har vi dock bäddat för att kunden finner guld i framtiden. Det är en härlig känsla när de upptäcker det och livet blir lättare för dem.

Ett idealiskt uppdrag för Johan innefattar alla delar som stimulerar hans förändringsbenägenhet och förmåga att se och genomföra förbättring.

– Ett brett turnaroundprojekt i ett medelstort bolag där jag får vara med ända till projektet är i hamn och inte bara när de värsta bränderna är släckta. Allra helst ska det vara i ett företag med långsiktiga ägare som förstår såväl människor som affärer.

Fler nyheter

”Mår som bäst av att vara kreativ under tidspress”

Interim Search välkomnar en ny kollega till teamet! Maja Johansson gick in som Manager/Rekryter...

Kravlista: omöjlig

Som Rekryteringskonsult och Researcher på Interim Search är det inte sällan man arbetar mot odd...

Interim Search löser globala kompetensbehov med International Desk

I fjol lanserade Interim Search affärsområdet International Desk, med AnnaCarin Stolpe i spetse...

Supply Chain-konsulter skapar samordning snabbt

Den senaste tiden har interimsmarknaden för Supply Chain-konsulter vuxit avsevärt. Kundföretage...

Marknadskoll med Michael

Michael Rooslien är Director/Rekryteringskonsult som har arbetat på Interim Search i snart ett ...

HR-chefen: ”Därför har jag en dedikerad interimsleverantör”

Ann-Charlotte Francis är CHRO som i sitt framåtlutade ledarskap ofta använt sig av interim mana...

Magnus Agervald om krisberedskap: ”Nöden föder kreativitet”

Magnus Agervald har gedigen erfarenhet som företagsledare för stora bolag, främst inom livsmede...

Interim Management i Malmö

Director Martin Edqvist på Interim Search höll ett föredrag om Interim Management för ett fyrti...

”Jag jobbar med min passion – försäljning och relationer”

Sara Sollerman har arbetat på Interim Search sedan 2019 och driver sedan 2022 Göteborgskontoret...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Interim Search

Interim Search is a Swedish recruitment agency with one goal: to solve your temporary resource needs. We believe in specialization and therefore are focused on short to medium term needs of managers and specialists within Finance & Accounting, Human Resources and General Management.

We bring together a strong local presence with a highly developed network of Associated Consultants. This approach provides us with a comprehensive, up to date and unique network of Interim Managers and a quality assured recruitment process.

Our guiding principle for achieving mutual and long-term success is simple: Only when we have helped our clients achieve their goals, have we achieved ours. 
Please contact us for a confidential discussion.

Contact us: +46 (0)8-556 460 00
info@interimsearch.com