Stäng

Det ska kännas tryggt att anlita oss.

Kund?

Kandidat?

Kundjour

Är ditt företag i behov av en interimskonsult? Vi finns tillgängliga 24/7, 365 dagar per år.

Journummer: +46 (0)8-556 460 99

Email: konsulter@interimsearch.com

Intresserad av uppdrag?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller skicka oss en spontanansökan/uppdatera din tillgänglighet.

Ring oss på telefon: +46 (0)8-556 460 00

Prenumerera på nyhetsbrevet

Spontanansökan

För löpande nyheter, följ oss på LinkedIn

Interimskonsulten ökade samverkan på ny mark

Interimskonsulten ökade samverkan på ny mark

kandidatcase | 2019-05-17

Charlotte hade länge arbetat som HR-konsult, hon fick sig en välkomnad utmaning när hon landade jobbet som interim Verksamhetschef i en teknisk kommunal verksamhet.

 

Charlotte har varit HR-konsult i många år och verkat både i det offentliga och privata näringslivet. Hennes erfarenheter från kommunal verksamhet, och som internt stöd för olika komplexa organisationer, landade henne ett uppdrag som interim Verksamhetschef för en stor kommunal verksamhet med teknisk inriktning.

När Charlotte startade sitt interimsuppdrag som Verksamhetschef kom hon in i en dynamisk miljö med stora utmaningar. Rollen som Verksamhetschef var ny för Charlotte och det var ett stort uppdrag med hög grad av komplexitet och många personer involverade. Enligt Charlotte var det just den utmaningen som lockade.

Erfarenheten av att få möjlighet till en ny utmaning lockade mycket. Sedan kunde jag ta med mig mycket från min bakgrund trots att jag inte varit just Verksamhetschef i den kommunala världen tidigare. Bland annat fick jag användning av min kompetens inom målstyrning, förändringsledning, verksamhetsutveckling, processarbete och resultatfokus som jag arbetat med på HR-området.

Kärnan i uppdraget var att få ihop organisationen och uppnå ökad samverkan och samarbete. Det är en stor verksamhet och när Charlotte kom in var många enheter decentraliserade. Att få ihop dessa delar till att samarbeta var en omfattande uppgift och för Charlotte var det särskilt speciellt att komma in som extern interimskonsult och snabbt sätta sig in i den nya organisationen.

När jag kom in tror jag det först sågs som banbrytande då jag hade en annan erfarenhet än den tekniska kompetensen som man i början kanske eftersökte. Jag fick jättegott stöd och lade tid på att förstå organisationen när jag först kom in. Att jag kom från en annan bakgrund utvecklades snabbt till något väldigt positivt – jag kunde bidra med andra nyckelkompetenser än vad övriga i organisationen har.  

Charlotte beskriver flera framgångsfaktorer som lett till att uppdraget ända från början gått bra och till slut även förlängdes.

Jag fick en väldigt bra introduktion, och det ser jag som avgörande att man som interimskonsult blir mottagen som en medlem i organisationen. Jag fick fullt mandat från dag ett vilket var viktigt för att jag skulle leverera i uppdraget på det sätt som förväntades av mig. Det är ett råd till kundföretag som tar in interimskonsulter – det måste finnas ömsesidigt förtroende och att personer på denna nivå får mandat för att utföra det man ska, och inte hela tiden tappa fokus genom att springa och be om saker. Det gör man ändå i andra delar. Jag hade fullt mandat när det gällde allt och beslutsstöd i en god förvaltningschef samt allt annat stöd från supportfunktioner. Det var en förutsättning för att uppdraget skulle fungera på bästa sätt.

Efter ett fullgjort uppdrag har man strukturerat upp verksamheten och fått en bättre översikt över bland annat budget. Charlotte har ägnat stor del av uppdraget till att utveckla ledningsgruppen och med det nått ökad samverkan. I organisationen finns nu en framtidsutsikt som kanske inte funnits tidigare, med tanke på den komplexitet som tidigare rått.

Vi har tagit oss fram genom metoder och processer som vi implementerat. Nu ska organisationen kunna föras framåt själv och de förändringar vi gjort tror jag de kommer ha med sig när de tillsätter nästa chef i september.

Vi pratar ofta om interimskonsulter som kunskapsöverförande. I ditt fall kom du in i en organisation med teknisk inriktning och istället för att få in en verksamhetschef med samma tekniska bakgrund som övriga organisationen kom du in med annan viktig kompetens inom exempelvis kompetensutveckling. Hur viktigt var kunskapsutbytet i detta uppdrag?

Det har känts jätteviktigt. Jag har gått utbildningar och kurser för att lära mig verksamhetens specialistområde som är väldigt nischat. Utifrån det jag lärt mig och även genom den expertis som finns runt omkring har jag kunnat fatta viktiga beslut. Samtidigt som jag fått mycket kunskap har jag kunnat överföra min kompetens till den befintliga organisationen. Det var ett väldigt lyckat utbyte och högst nödvändigt.

Charlotte fortsätter att framhålla kunskapsöverföring och utbyte av information som framgångsreceptet för ett lyckat interimsuppdrag.

Oftast rekryterar man någon som har precis samma kompetens som resten av organisationen. Men den personen kanske inte har rätt förutsättning för att leda verksamheten utan är mer av en specialist än en generalist eller ledarskapspersonlighet. Jag tror att det här är det nya moderna sättet – att man tar in chefer eller interimskonsulter som kan komma från en annan kompetens och bakgrund, då blir dynamiken och effekterna betydligt större.

Fler nyheter

Patrick Svensk: förändringsarbete syftar alltid till förbättring

Patrick Svensks karriär började med höga positioner på Kinnevik, till att bli vd för Kanal 5 fö...

Styrelsearbetarens roll i krishanteringen

Hon är styrelseproffs som 2018 utsågs till Sveriges bästa styrelseordförande i ”Chair of ...

Interim Search Göteborg växer – ska rekrytera nästa kollega

Det har varit en intensiv och positiv etablering i Göteborg för Interim Search, som öppnade upp...

”Överlåter gärna faktureringen till någon som gör det mer effektivt”

Möt en av &Companys egenanställda. Agneta Callin brinner för konsultyrket som hon ägnat sig...

Förändringsbenägen vd med interim management som verktyg

Henrik Bromée kommer från en lång bakgrund av ledarroller inom finansbranschen. Från globala bo...

”Moderna företag ser fördelarna med att ta in en interimschef”

För drygt nio månader sedan började Sara Sollerman som Manager/Rekryteringskonsult på Interim S...

Interim Search öppnar Gävlekontor

Interim Search växte under 2019 med ett Göteborgskontor och har sedan expansionen vuxit kundpor...

Lottie Knutson: ”det coachande ledarskapet blir svårt nu”

Hon blev en trygg röst mitt under en nationell katastrof för mer än 15 år sedan. Idag kan Lotti...

Entreprenören prisar ledarförebilder

För nio år sedan startade Per Winblad en ledarskapssajt och instiftade priset Årets VD som vuxi...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

Formulär
Spontanansökan

Interim Search

Interim Search is a Swedish recruitment agency with one goal: to solve your temporary resource needs. We believe in specialization and therefore are focused on short to medium term needs of managers and specialists within Finance & Accounting, Human Resources and General Management.

We bring together a strong local presence with a highly developed network of Associated Consultants. This approach provides us with a comprehensive, up to date and unique network of Interim Managers and a quality assured recruitment process.

Our guiding principle for achieving mutual and long-term success is simple: Only when we have helped our clients achieve their goals, have we achieved ours. 
Please contact us for a confidential discussion.

Contact us: +46 (0)8-556 460 00
info@interimsearch.com