Interimschefen ökade retailbolagets konvertering

Interimschefen ökade retailbolagets konvertering

kandidatcase | 2019-03-20

Oscar anlitades på retailbolaget som interim Marknadschef för att öka kundtrafik, konvertering och kundnöjdhet. För oss beskriver han sitt interimsuppdrag och hur han tycker att företag kan gynnas av interim management.

Retailbolaget med närmare 100 egna enheter och e-handel stod i behov att skapa en stringent och långsiktig kommunikationsstrategi för att nå sina långsiktiga affärsmål, stärka sitt varumärke och kundupplevelsen i butik och online. Lösningen blev att ta in en interim Marknadschef med särskilt fokus på varumärkesfrågor och datadriven marknadskommunikation.

I rollen som interim Marknadschef ansvarade Oscar för att initiera och driva marknadsplaner främst för att kortsiktigt öka kundtrafiken, öka konvertering och höja kundupplevelsen. Utöver marknadsbiten behövde företaget även strategisk hjälp med varumärkesfrågor och långsiktig marknadskommunikation.

Som så många andra företag som anlitar interimskonsulter behövde man riktning. Det var viktigt för kunden att personen som kom in hade ledaregenskaper och tydlig erfarenhet av att strategiskt bygga marknadsplaner och hantera kundupplevelser. Då företaget verkar inom en bransch som är hårt konkurrensutsatt var det extra viktigt att varumärkesfrågorna fick ett stort fokus för att ytterligare stärka och tydliggöra sin position och varumärkeslöfte. Den breda profilen som eftersöktes passade Oscar bra och han hävdar själv att han drivs av att ställas inför flera olika utmaningar. Samtidigt tycker han det är viktigt att kunden redogör för vad interimschefen ska fokusera på och vad man ska leverera.

– Med tanke på att tiden oftast är begränsad i ett interimsuppdrag är det viktigt att det finns en tanke på vad man vill att interimschefen ska leverera och vilka delar som är prioriterade. En bra introduktion är en mycket stor fördel, det brukar göra startsträckan betydligt kortare.

Oscar har avslutat sitt uppdrag med goda resultat och är enligt egen utsago berikad med att ha arbetat med flera duktiga personer och lärt sig mycket att ta med i nya interimsuppdrag. Att arbeta uppdragsbaserat och resultatfokuserat är något som passar honom, och han tror att variationen det medför gör stor nytta till kunden.

– Om man som jag arbetar med varumärkesfrågor och marknadskommunikation ser jag stora fördelar med att ta hjälp av en extern person. Särskilt om man står inför förändring och behöver nya perspektiv. Oftast kommer man som interimschef in med en annan kompetens än vad som finns internt, jag har heller ingen historik eller intern politik att ta hänsyn till och kan därmed utmana en organisation i större omfattning.

 

För att se fler interimskonsulter. 

Fler nyheter

Tre VD:ar med en interimsleverantör på snabbuppringning

En modern, framåtlutad VD vet att organisationer i förändring mår bra av stabilitet, erfarenhet...

Tommys första interimsuppdrag har varat tre år

Efter ett långt yrkesliv var Tommy Rosvall redo för nya utmaningar som interimskonsult i rollen...

Ute på uppdrag: Anders Kantola

Hej, Anders Kantola som gick in som interim Affärsområdes- och Försäljningschef på HiQ Internat...

Kompetensbehov fyllt på fyra dagar

Ledningsgruppen, med företagets Kommunikationschef i spetsen, mailade Maja om sitt tillfälligt ...

Har interimskonsulter snabbare till beslut?

En stor fördel med att vara interimskonsult är att man, i mindre utsträckning, påverkas av inte...

Interim Search rekryterar Mats Reidler

Interim Searchs senaste rekrytering heter Mats Reidler. Han kommer senast från Rejlers där han ...

Nå hållbarhetsmål med interimskonsult

Det finns nice to have och need to have. Kompetens inom hållbarhetsfrågor och hur man säkerstäl...

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim biträdande Jurist

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. I ok...

Lyckas med långa förändringsuppdrag

Många konsulter väljer interimskarriären för att de vill jobba med förändringsledning som primä...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.