Stäng

Det ska kännas tryggt att anlita oss.

Kund?

Kandidat?

Kundjour

Är ditt företag i behov av en interimskonsult? Vi finns tillgängliga 24/7, 365 dagar per år.

Journummer: +46 (0)8-556 460 99

Email: konsulter@interimsearch.com

Intresserad av uppdrag?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller skicka oss en spontanansökan/uppdatera din tillgänglighet.

Ring oss på telefon: +46 (0)8-556 460 00

Prenumerera på nyhetsbrevet

Spontanansökan

För löpande nyheter, följ oss på LinkedIn

Interimschef 2.0

Interimschef 2.0

guide | 2019-09-18

Kontinuerliga utmaningar och möjligheten att utvecklas är återkommande svar när vi frågar interimschefer varför de valt att arbeta uppdragsbaserat. Men hur tacklar du utmaningar och utvecklas på bästa sätt? Välkommen att läsa våra tankar och rekommendationer som vi samlat på oss från över 6.000 personliga intervjuer med interimskonsulter.

 

Innan ditt uppdrag 

 

  • Marknadsför dig rätt via cv. Kundföretag som anlitar interimschefer vill naturligtvis minimera risk för felrekrytering. Se till att ditt cv är logiskt för den roll du är aktuell för och tänk på att sätta dina tidigare erfarenhet i en kontext. Har du arbetat i projektform? Hur stora projekt har du då ansvarat för? Har du erfarenhet att leda personal? Beskriv i antal och hur många som var direktrapporterande. Om du varit i organisationer som inte är välkända för gemene man – skriv ut omsättningsstorlek, antal anställda och vilken bransch företaget verkar i. Kundföretag och rekryterare som läser ditt cv ska snabbt kunna avgöra i vilka organisationer och roller din kompetens gör sig bäst. Lägg tid på att vara tydlig med vad du gjort och vart du vill. För ytterligare vägledning kan du läsa vår cv-guide.

 

  • Prata med rätt rekryteringsbolag. Utred vilka rekryteringsföretag som passar din bakgrund och etablera en kontakt med dessa. Se leverantörens historik över tidigare rekryteringar och nuvarande publika uppdrag för att se vilka typer av roller de vanligtvis arbetar med. Ställ de krav du vill ha på leverantörerna du håller kontakt med. Vill du ha en transparent och professionell kontakt och en viss senioritet i uppdragen? Fortsätt dialogen med de rekryteringsföretag som uppfyller dina förväntningar kring det. Använd gärna rekryterarna som bollplank för dina frågor kring interimschefers lön, avtal och interimsmarknaden i stort.

 

  • Var synlig på marknaden. Visa ditt nätverk när du är tillgänglig för uppdrag och inte. Försök att hålla kontinuerlig kontakt med få aktörer och uppdatera dem med din tillgänglighet. Var noga med att synas och höras på LinkedIn. Publicera egna inlägg, dela och kommentera andras inlägg och uppdatera din profil i takt med att datum för din tillgänglighet ändras. Var konsekvent i de roller du söker och sprid bland nätverk, rekryterare och sociala medier att du söker interimsuppdrag och vilka roller som intresserar dig.

 

Under ditt uppdrag 

 

  • Börja med lågt hängande frukt. Använd din erfarenhet från olika roller, branscher, organisationer och system för att tidigt identifiera sätt att jobba smartare och mer effektivt. Att genomföra enkla förändringar som syns är ett sätt att snabbt visa din nya organisation vad du kan bidra med internt och att man med små medel och nya perspektiv kan göra stora avtryck.

 

  • Kom med egen input. Som interimschef kommer du ofta in i miljöer som behöver riktning. I sådana situationer är det bra att vara orädd och komma med egen input kring befintliga arbetssätt och processer. Konsulter är i regel objektiva och påverkas inte i samma utsträckning av personalpolitik, de är därför mer benägna att tala om för ett kundföretag vilka utmaningar som finns och vad man behöver göra för att klara dessa.

 

  • Undersök ditt syfte. För att på bästa sätt hjälpa företaget där du är konsult är det viktigt att initialt gå igenom kärnan av interimsuppdraget ordentligt. Vilka förväntningar ligger på dig? Vad ska du kunna leverera och inom vilken tidsram? Ofta diskuteras detta i allmänna ordalag i föregående intervjusituationer och behöver fördjupas när du är inne i organisationen. Lägg extra mycket tid i början på att snabbt lära dig organisationen och dess struktur. Vad gör de olika avdelningarna och vilka är företagsmålen? När du vet din riktning är det oftast förutsatt att du ska kunna leverera med kort startsträcka och kräva minimalt med tid av den övriga organisationen.

 

  • Säkerställ ditt mandat. Att få mandat att genomföra förändringar, förbättringar och ta kvalificerade beslut är viktigt när du kommer in som senior interimskonsult i en nyckelroll. De interimskonsulter vi pratar med hävdar ofta att bra råd till kundföretag är att ge konsulten förtroende och mandat att ta egna beslut och på eget initiativ utföra det som förväntas. Det är en förutsättning för att kunna leverera maximalt värde i ditt interimsuppdrag.

 

  • Se dig som en affärsnytta. Interimskonsulter är en tacksam resurs för ett kundföretag. Till skillnad från en anställd har man som interimskonsult förmånen att uppleva många olika branscher och företag på kort tid. Samtidigt som du som interimskonsult levererar värde till kunden adderar det även värde till dig i form av kunskap du kan ha nytta av i nästa uppdrag. Den största affärsnyttan du kan leverera till din uppdragsgivare är att du sett många olika typer av företag, branscher, system, rapporter, rutiner, problem och lösningar – då kan du leverera nya perspektiv och insikter till din kund.

 

Läs även vår FAQ om Interim Search och Interim Management. 

Fler nyheter

Välkommen till teamet Christian Richtnér!

Tillväxten fortsätter och vi på Interim Search är stolta över att presentera vår senaste kolleg...

Välkommen Roger Grönborg!

Interim Search har nöjet att meddela att vi får ytterligare förstärkning av en ny Rekryteringsk...

Stefan Granqvist, Interim Search

7 tips inför höstens konsultköp

Många planerar nu för att hyra in specialister och andra konsulter inför hösten. Men vad ska ma...

Pernilla Medson

Årets Förändringsledare för medelstora bolag, möjliggjorde rekordstora leveranser till vården – mitt under brinnande kris

Årets Förändringsledare uppmärksammar ledare, som lett sin personal och sin verksamhet på ett i...

Årets Förändringsledare 2020 Karolinska

Personal på Karolinska Universitetssjukhuset får vår utmärkelse för sitt innovativa och snabba sätt att lösa krisen kring skyddsutrustning

Med hjälp av utmärkelsen Årets Förändringsledare uppmärksammar vi ledare, som trots en förändri...

Årets Företagsledare Ericsson

Ericssons vd, Börje Ekholm, får vår utmärkelse för sitt unika sätt att leda till framgång – trots pandemins stora utmaningar

Med hjälp av utmärkelsen Årets Förändringsledare uppmärksammar vi företagsledare, som trots en ...

Verksamhetsberättelse 2020

Interim Search AB har bevisat sin bärighet och stabilitet även under verksamhetsåret 2020. En s...

Financial Times placering ISAB

Financial Times uppmärksammar Interim Searchs snabba tillväxt

Idag publicerar Financial Times sin lista över de 1 000 företag i Europa som växer snabbast jus...

”Interimskonsulter vet vikten av att leverera”

Rolf Berg är interim HR-direktör som anlitats av en rad eminenta uppdragsgivare på både den sve...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Interim Search

Interim Search is a Swedish recruitment agency with one goal: to solve your temporary resource needs. We believe in specialization and therefore are focused on short to medium term needs of managers and specialists within Finance & Accounting, Human Resources and General Management.

We bring together a strong local presence with a highly developed network of Associated Consultants. This approach provides us with a comprehensive, up to date and unique network of Interim Managers and a quality assured recruitment process.

Our guiding principle for achieving mutual and long-term success is simple: Only when we have helped our clients achieve their goals, have we achieved ours. 
Please contact us for a confidential discussion.

Contact us: +46 (0)8-556 460 00
info@interimsearch.com