Stäng

Det ska kännas tryggt att anlita oss.

Kund?

Kandidat?

Kundjour

Är ditt företag i behov av en interimskonsult? Vi finns tillgängliga 24/7, 365 dagar per år.

Journummer: +46 (0)8-556 460 99

Email: konsulter@interimsearch.com

Intresserad av uppdrag?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller skicka oss en spontanansökan/uppdatera din tillgänglighet.

Ring oss på telefon: +46 (0)8-556 460 00

Prenumerera på nyhetsbrevet

Spontanansökan

För löpande nyheter, följ oss på LinkedIn

HR-chefen: ”vi hade inte kunnat leverera utan interimscheferna”

HR-chefen: ”vi hade inte kunnat leverera utan interimscheferna”

kundcase | 2018-11-21

En dryg timmes bilfärd från Jönköping tar dig till den lilla tätorten Burseryd. Näringslivet i orten består bland annat av Burseryds Bruk som tillverkar bandstål. Sedan 2014 ingår Burseryds Bruk i den amerikanska koncernen Signode Industrial Group.

Burseryds Bruk, numera Signode Industrial Group, grundades 1910 i en bruksort. Sedan 1995 är Burseryds Bruk amerikanskägda. Vid det andra uppköpet 2015 blev företaget del av Signode Industrial Group och en omfattande förändringsresa tog fart. Vi träffade Sanna Åqvist, HR-chef på Signode och diskuterade kompetensförsörjning i tider av förändring.


Plötslig personalförändring krävde snabb hantering  

I de sammanslagningar som skett på Signode har en gammal bruksmentalitet fusionerats med ett nytt framåtlutat sätt att tänka. Detta har lett till förändringar på personalsidan och i den lilla orten Burseryd är det svårt att hitta lokala talanger. Sanna Åqvist berättar.

– Rekryteringar tar lång tid då vi inte har samma flöde av högutbildade personer till lilla Burseryd. Periodvis är det svårt att få tag på folk och vi behövde göra något kvickt.

Sannas tyska kollegor föreslog att bolaget skulle ta in interimskonsulter på de positioner som var vakanta. De hade själva prövat formen förut, och med goda resultat. Signode satt i en svår sits med knapp tid att hinna lösa rekryteringar under uppsägningstiderna på ett par månader. Någon som kunde komma in med kort varsel och som dessutom varit runt och sett många företag framstod som en attraktiv lösning.

– Vi kan ibland känna att vi är kvar i ett omodernt tankesätt även om vi gärna vill framåt. Vi såg interimslösningen som en möjlighet att kvalitetssäkra de processer vi höll på med.

Trots en ambition att använda interimskonsulter för att bli mer framåttänkande menar Sanna att konsulterna i första hand tillsattes för att Signode skulle lyckas hantera det dagliga arbetet. Till exempel anlitades en interim HR-chef för att positionen var vakant under Sannas egna föräldraledighet. För att få ihop administrationen behövdes en interimslösning på plats i Sannas ställe.


Företagskultur – ett utbyte mellan organisation och konsult

När vi pratar om tillsättningen av en interimskonsult lyfter Sanna introduktionen som extremt viktig. Hon beskriver att även om interimskonsulter i regel är mycket kompetenta saknar de naturligt en organisatorisk förståelse kring hur kulturen på företaget fungerar. Enligt Sanna handlar inskolningen av konsulten till stor del om att visa vilka Signode är och hur organisationen utmärker sig.

– Det gäller att tidigt skapa en förståelse för hur kulturen ser ut och vilka visioner man har som bolag och överföra de mjuka värdena till personen som kommer in.

Anders Thor är den interima HR-chefen som tillsattes under Sannas föräldraledighet. Han håller med om att anpassningen till företagskulturen är viktig. Däremot ser han det som ett utbyte där organisationen också bör låta interimskonsulten vara med och påverka.

– En organisation måste vara öppen och ta till sig synpunkter av personen som kommer in. Annars tar man inte vara på interimskonsulten fullt ut. Det är en väldigt erfaren person som vet hur man förbättrar processer, arbetslag och kulturer.


Ett långt och utvecklande samarbete

Signode har till dags dato tagit in fyra interimskonsulter som alla pendlat eller bosatt sig tillfälligt i Burseryd. Utöver Anders Thor har de tagit in tre interimskonsulter på ledande befattningar inom ekonomi. Varje konsult har tillsatts av samma rekryteringskonsult, något Sanna lyfter som en viktig del i att hitta rätt konsult för organisationen.

 – Ett så långt samarbete med en rekryteringskonsult gör att personen på ett djupare plan förstår vad som fungerar i vår organisation. Det spelar förstås roll vad man har för kompetens på pappret men den mjuka delen är oerhört viktig.

Sanna beskriver att rekryteringskonsulten varit med i den löpande utvärderingen av konsulter och att man haft en kontinuerlig dialog i form av uppföljningssamtal.

– Rekryteringskonsulten har gjort mer än själva tillsättningen. I vårt fall har vi fått ett värdefullt bollplank i stunder då vi och interimskonsulten befunnit oss i situationer där vi behöver stöd.

Efter fyra interimskonsulter på plats i Burseryd ser inte Sanna hur företaget hade kunnat fortskrida verksamheten utan dem. Idag är de permanenta rollerna på plats, varav en av positionerna har fyllts av den interima resursen.

– Vi hade inte kunnat leverera till koncernen utan interimskonsulterna på plats. Tack vare dem har vi kunnat säkerställa en professionell överlappning och överlämning. 

 

Intervjuad av Natalia Ostuni Sener, Marknadsansvarig på Interim Search.

 

Läs mer om Interim Management.

Fler nyheter

HR-direktören: den höga förändringstakten kommer att öka andelen interimskonsulter

Rolf Berg är interim HR-direktör som anlitats av en rad eminenta uppdragsgivare på både den sve...

How Transcom’s CFO uses interim management to drive change

Snejana Koleva is currently working as a CFO in the large multinational corporation Transcom. I...

Mats rekryterades efter interimsuppdraget: ”Oslagbart sätt att lära känna varandra”

Många av våra interimsuppdrag uppkommer för att man väntar på en permanent rekrytering eller pr...

Så möjliggör vi leveranser på fyra timmar

För kunder som har riktigt bråttom har vi skräddarsytt en 48-timmarsprocess med leveransgaranti...

”Tog ett aktivt beslut för att ha roligt på jobbet”

Ghalia Saidavi Lindberg har alltid gått sin egen väg. Hon kom till Sverige som nittonåring, dir...

Årets Förändringsledare Stora bolag: ”Förändring innebär att ibland ta svåra beslut”

Årets Förändringsledare 2022 i kategorin Stora bolag tilldelas Annica Bresky, VD för Stora Enso...

Årets Förändringsledare Tema Omställning: ”Vi ändrade hela vårt mindset!”

Juryn tilldelar utmärkelsen Årets Förändringsledare 2022, i kategorin Omställning, till General...

Årets Förändringsledare Medelstora bolag: ”Våga inse att andra har fel!”

Robert Falck tilldelas priset Årets Förändringsledare 2022 i kategorin Medelstora bolag. Juryn ...

Han släpper guidebok för interimskonsulter

Livet som interimschef kan ibland upplevas som ensamt. Precis i starten av ditt nya uppdrag kan...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Interim Search

Interim Search is a Swedish recruitment agency with one goal: to solve your temporary resource needs. We believe in specialization and therefore are focused on short to medium term needs of managers and specialists within Finance & Accounting, Human Resources and General Management.

We bring together a strong local presence with a highly developed network of Associated Consultants. This approach provides us with a comprehensive, up to date and unique network of Interim Managers and a quality assured recruitment process.

Our guiding principle for achieving mutual and long-term success is simple: Only when we have helped our clients achieve their goals, have we achieved ours. 
Please contact us for a confidential discussion.

Contact us: +46 (0)8-556 460 00
info@interimsearch.com